Vissza

Vegyél számba! – a csúnya zöldség is lehet finom

Vegyél számba! – a csúnya zöldség is lehet finom

Vegyél számba! – a csúnya zöldség is lehet finom
2019. július 3.

Tudta, hogy évente mintegy 6 kg zöldséget és gyümölcsöt dobunk ki fejenként, sokszor csupán esztétikai okokból? Ezen a felesleges pazarláson szeretne csökkenteni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) napokban indult új, szemléletformáló kampánya, a „Vegyél számba!”.

A Nébih legfrissebb kutatási eredményei szerint Magyarországon fejenként, csaknem 6 kg zöldséget és gyümölcsöt dobunk ki évente. Ennek egy részét pusztán azért, mert az étel „nem tökéletes”, alakhibás, vagy a szállításból, esetleg a tárolásból fakadóan esztétikai hibás.

A Nébih „Vegyél számba!” kampánya hármas célt kíván elérni: felhívni a vásárlók figyelmét arra, hogy

  1. nem csak a legfrissebb, legszabályosabb, legesztétikusabb zöldség-gyümölcs tápláló,
  2. a zöldség-gyümölcs fogyaszthatósági ideje meghosszabbítható a megfelelő élelmiszerbolti, illetve otthoni tárolással,
  3. érdemes hazai termékeket vásárolni, mert azok garantáltan frissebbek, frissességük „kevésbé időzített”.

A kampány edukációs anyagaival elsősorban a Nébih Maradék Nélkül élelmiszerpazarlás elleni programjának felületein (web, social media, youtube) találkozhatnak az érdeklődők. Emellett a hivatal saját csatornáin és egyéb tematikus oldalain is megjelennek majd a praktikus tudnivalók. A jövőben pedig a programhoz kapcsolódó rendezvényekre, izgalmas aktivitásokra is számíthatnak a vásárlók.

A „Vegyél számba!” kampány eddigi anyagait a http://maradeknelkul.hu/vegyel-szamba/ honlapon olvashatják az érdeklődők.

 

Háttérinformációk a program fő témáiról

Attól, hogy másmilyen, még nem lesz rosszabb!
Nem csak a legfrissebb, legszabályosabb, legesztétikusabb zöldség-gyümölcs ehető.

Sokan elfordulnak a szokatlan alakú zöldségektől, gyümölcsöktől, amik sokszor kisebbek vagy nagyobbak, olykor különös, szokatlan alakúak, így nem felelnek meg az előírásnak vagy a fogyasztói elvárásoknak. Ezek a termények azonban csak másmilyenek, de nem feltétlenül rosszabbak!

A pusztán alakhibás zöldség és gyümölcs előkészítést követően ugyanúgy fogyasztható, mégis sokszor – érdemtelenül – a szemétben végzi. A „Vegyél számba!” bemutatja azokat a „hibákat”, melyek nem befolyásolják a fogyaszthatóságot, de kis kompromisszummal felhasználhatók, természetesen egy alacsonyabb ár mellett. Ennek tudatosítása ugyanis pont annyira fontos, mint a tárolás megfelelő formájának kiválasztása.

 

Ha jól tárolod, tovább élvezheted
A zöldség-gyümölcs fogyaszthatósági ideje meghosszabbítható a megfelelő élelmiszerbolti, illetve otthoni tárolással.

Bizonyos gyümölcsök, zöldségek érési folyamata a betakarítás után is folytatódik, azaz a szállítás és tárolás során is tovább érnek. Épp ezért vásárláskor figyelembe kell venni, hogy mikor szeretnénk felhasználni. Jó tudni, hogy a friss gyümölcs és zöldség esetében az érési folyamat a legtöbbször lassítható a hűtőben való tárolással. A félbevágott, feldarabolt terményeknél pedig kiemelten fontos a hűtés, hisz feldolgozott állapotban felgyorsulnak a romlási folyamatok.

Tudta-e például, hogy a sárgarépa a hűtőben fagyási sérülést szenvedhet? Vagy azt, hogy a banán hamarabb barnul a hűtőszekrényben? Esetleg azt, hogy a szilva gyorsabban érik, ha a banán társaságába kerül? Ezek a körülmények mind befolyásolják a fogyaszthatóság időt, éppen úgy, ahogy a termék szállítása is.

 

Előnyben a hazai
Érdemes hazai termékeket vásárolni, mert azok garantáltan frissebbek, frissességük „kevésbé időzített”.

A hazai, helyi termékek frissebbek, mint a távoli országokból hazánkba utaztatott zöldségek-gyümölcsök. A szállítási távolság növekedésével a szén-dioxid kibocsátás jelentősen nőhet és nagyobb a termékek hűtésére fordítandó energiaszükséglet is. Egy tanulmány például kimutatta, hogy a helyi termesztésű almák előállításához, szállításához 87%-kal kevesebb szén-dioxid-kibocsátás köthető, mint a külföldről behozott almákéhoz. Emellett minél messzebbről szállítják a termékeket, annál nagyobb eséllyel nyomódnak és sérülnek meg útközben, amely élelmiszerhulladékok keletkezéséhez vezethet.

Kapcsolódó anyagok:
közlemény letölthető formában



Meddig hat? - Új ismeretterjesztő program és honlap indult az antibiotikum-rezisztencia elleni küzdelem jegyében
2019. szeptember 13, péntek

Meddig hat? - Új ismeretterjesztő program és honlap indult az antibiotikum-rezisztencia elleni küzdelem jegyében

Az antibiotikum-rezisztencia világszerte egyre nagyobb gondot okoz a humán és az állategészségügy területén egyaránt. A probléma súlyosságát felismerve, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az Agrárminisztériummal közösen elindította a „Meddig hat?” című ismeretterjesztő és szemléletformáló programot, valamint az ahhoz kapcsolódó tematikus honlapot. Az új kezdeményezés célja, hogy a laikus érdeklődők hiteles szakmai forrásokból kaphassanak információkat az antibiotium-rezisztencia mindannyiunkat érintő veszélyeiről.

Magyarországon egyelőre nincs nyoma a kutyák bélrendszeri megbetegedésének
2019. szeptember 12, csütörtök

Magyarországon egyelőre nincs nyoma a kutyák bélrendszeri megbetegedésének

A norvég élelmiszerlánc-biztonsági hatóság arról tájékoztatta az EU tagállamait, hogy az elmúlt hetekben Norvégiában súlyos bélrendszeri tünetekkel kezeltek jelentős számú kutyát. Magyarországon eddig nem észlelték a betegség megjelenését. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elővigyázatosságból javasolja a kutyatulajdonosoknak, hogy a Norvégiában megrendezendő kutyakiállításokon való részvételt ideiglenesen kerüljék, illetve amennyiben kutyáikon gyorsan romló, hányással, véres hasmenéssel járó tüneteket észlelnek, haladéktalanul forduljanak állatorvoshoz!

Friss hírek

Kérjen ingyenes fertőtlenítőszert az állatorvosától
2019. szeptember 11, szerda

Kérjen ingyenes fertőtlenítőszert az állatorvosától

A trágyafertőtlenítés, hígtrágyakezelés gyakorlati szempontjai
2019. szeptember 11, szerda

A trágyafertőtlenítés, hígtrágyakezelés gyakorlati szempontjai

Csaknem 1 tonna halterméket foglalt le az Állami Halőri Szolgálat
2019. szeptember 9, hétfő

Csaknem 1 tonna halterméket foglalt le az Állami Halőri Szolgálat

Elérhető a növényvédelmi gépfelülvizsgálat végzésére jogosultak listája
2019. szeptember 5, csütörtök

Elérhető a növényvédelmi gépfelülvizsgálat végzésére jogosultak listája

Vegyes tapasztalatokkal zárult a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés
2019. szeptember 4, szerda

Vegyes tapasztalatokkal zárult a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Szeptemberben két alkalommal indul permetezőgép-felülvizsgálati alapképzés
2019. szeptember 4, szerda

Szeptemberben két alkalommal indul permetezőgép-felülvizsgálati alapképzés

Minden külföldről hazautazót érintenek a szigorodó növényegészségügyi előírások
2019. szeptember 3, kedd

Minden külföldről hazautazót érintenek a szigorodó növényegészségügyi előírások

Magas higanytartalmú étrend-kiegészítő készítményeket árusítanak az interneten
2019. szeptember 2, hétfő

Magas higanytartalmú étrend-kiegészítő készítményeket árusítanak az interneten

Tovább bővült az ASP miatti fertőzött terület
2019. augusztus 29, csütörtök

Tovább bővült az ASP miatti fertőzött terület

Ausztrál feketelistán az ázsiai márványospoloska
2019. augusztus 29, csütörtök

Ausztrál feketelistán az ázsiai márványospoloska

Útmutatókat készített a Nébih az élelmiszerpazarlás mérsékléséért
2019. augusztus 29, csütörtök

Útmutatókat készített a Nébih az élelmiszerpazarlás mérsékléséért

Az afrikai sertéspestis a kedvencként tartott malacokra is veszélyes
2019. augusztus 22, csütörtök

Az afrikai sertéspestis a kedvencként tartott malacokra is veszélyes

Jogszerű faanyag-kereskedelemmel a magyar erdők védelméért
2019. augusztus 21, szerda

Jogszerű faanyag-kereskedelemmel a magyar erdők védelméért

Ismét gyerekeknek szánt „bambusz” étkészletből mértek melaminkioldódást
2019. augusztus 15, csütörtök

Ismét gyerekeknek szánt „bambusz” étkészletből mértek melaminkioldódást

Ne feledkezzünk meg kedvenceinkről az ünnepi tűzijáték alatt!
2019. augusztus 15, csütörtök

Ne feledkezzünk meg kedvenceinkről az ünnepi tűzijáték alatt!

Ismét ingyenesen hozzáférhető a „Parlagfű kisokos”
2019. augusztus 14, szerda

Ismét ingyenesen hozzáférhető a „Parlagfű kisokos”