null Vásárlási és fogyasztási szokásokat kutat a Nébih az étrend-kiegészítők területén

Vásárlási és fogyasztási szokásokat kutat a Nébih az étrend-kiegészítők területén

Vásárlási és fogyasztási szokásokat kutat a Nébih az étrend-kiegészítők területén
2020. december 21, hétfő

Online felmérést indított a lakosság étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos ismereteinek, fogyasztási és vásárlási szokásainak megismerése érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A kutatás célja, hogy a visszajelzések alapján összeállított tematikus útmutató segítségével biztonságosabbá tehessék az étrend-kiegészítők vásárlását a szakemberek. A kérdőívet a hivatal honlapján (https://portal.nebih.gov.hu/etrend-kiegeszito-felmeres ) ez év végéig tölthetik ki az érdeklődők.

Az uniós csatlakozást követően az étrend-kiegészítő termékek előzetes hatósági engedélyeztetése megszűnt, a piacon jelenlévő termékek vizsgálata szúrópróbaszerűen vagy tematikus célellenőrzések alapján zajlik. A bőséges kínálat azonban gyakorlatilag lehetetlen feladat elé állítja az ellenőrző szerveket. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet nyilvántartása szerint jelenleg 20.126 bejelentett étrend-kiegészítő termék található a magyar boltokban és webáruházakban. Az online értékesítés határtalanságával az előírásoknak nem megfelelő, vagy épp szándékosan illegális kínálat mértéke pedig megbecsülhetetlen.

Az étrend-kiegészítők iránti igény az elmúlt évtizedek során jelentősen megnőtt, a koronavírus járvány eredményeként pedig korábban nem látott mértékű érdeklődés övezi e termékeket. A kockázatok hatékony csökkentésére – az átláthatatlan nagyságú termékkínálat miatt – a lakosság ismereteinek bővítése lehet a legcélravezetőbb megoldás. A Nébih a fogyasztók biztonságos étrend-kiegészítő használatát egy tematikus útmutató összeállításával szeretné segíteni. Annak érdekében, hogy a kiadványba a fogyasztókat leginkább érintő és érdeklő témakörök jelenjenek meg, a Nébih online felmérést indított honlapján. 

A kérdőív, amelynek kitöltése nagyjából 10-15 percet vesz igénybe, önkéntes és anonim. A felmérés a lakosság étrend-kiegészítő termékekhez kapcsolódó viszonyát, ismereteit és vásárlási szokásait egyaránt érinti. Többek között arra keresi a választ, mit tudnak a magyar fogyasztók az étrend-kiegészítőkről, milyen termékeket keresnek, hol szokták ezeket megvásárolni, vagy épp milyen tapasztalataik vannak az egyes termék-kategóriákkal kapcsolatban. 

A kérdőív december 31-ig az alábbi oldalon érhető el: https://portal.nebih.gov.hu/etrend-kiegeszito-felmeres 


Friss hírek

Együtt lép fel az állatkínzás és az állatviadalok ellen a Nébih és a ROKK
2021. január 15, péntek

Együtt lép fel az állatkínzás és az állatviadalok ellen a Nébih és a ROKK

Az állatkínzások és állatviadalok felderítése, valamint visszaszorítása érdekében együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Rendőrségi Oktatási és Kiképzési Központ (ROKK). A több éve tartó közös munkát immár hivatalosan is megerősítő dokumentumot dr. Oravecz Márton, a Nébih elnöke és dr. univ. Dsupin Ottó r. dandártábornok, a ROKK igazgatója látta el kézjegyével. A Nébih 25 mobil kennel biztosításával is segíti az eljárásokban lefoglalt állatok állatvédelmi szempontból kimagasló színvonalú elhelyezését.

Tovább >

Bács-Kiskun megyében is megjelent a madárinfluenza
2021. január 14, csütörtök

Bács-Kiskun megyében is megjelent a madárinfluenza

Újabb területen, Bács-Kiskun megyében is igazolta a madárinfluenza vírus jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az érintett kerekegyházi nagy létszámú tojótyúkállomány felszámolása már folyamatban van és a hatóság a további ilyenkor szükséges intézkedéseket is elrendelte. A kereskedelmet érintő információk folyamatosan frissülnek a Nébih oldalán.

Tovább >