null Zala megye - 63. számú vizsgálat - Csány László Általános Iskola Tálalókonyha - Zalacsány

Zala megye - 63. számú vizsgálat - Csány László Általános Iskola Tálalókonyha - Zalacsány

Zala megye - 63. számú vizsgálat - Csány László Általános Iskola Tálalókonyha - Zalacsány 

63. számú vizsgálat (Tálalókonyha)

A mintavétel helye:
Csány László Általános Iskola Tálalókonyha
(8782 Zalacsány, Csány László u. 6.)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 13,9 pont

 

 

Menü: Csontleves, Főtt hús vadasmártással és makarónival

Mintavétel ideje: 2019. június 05.

Mintavételi alap : 58 adag 

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 7-14 éves korosztály

A főzőkonyha neve, címe:
Nemesbüki Óvoda Konyha
(8371 Nemesbük, Rákóczi u. 28.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Csontleves (370 g /adag)

Külső megjelenés:

Az áttetsző sárga színű alaplében  zöldfűszerszemcsék és törtfehér színű cérnametélt látható. Tetején nagy mennyiségben zsiradékcseppek gyöngyöznek

Állomány:

Az alaplé jellemzően hígan folyó, a levesbetét kissé túlfőtt

Illat: Jellemző, de nem elég intenzív illatú.
Íz:

A leves kissé zsíros érzetű, a sóhasználat kissé túlzó, ételízesítőre emlékeztető íz dominál.

 

 

 

 

 

 

 

 

Főtt hús vadasmártással és makarónival  (88 g + 190 g + 254 g /adag)

Külső megjelenés:

A sűrítéstől narancsos-barnásra színezett, sárgaréparostokat és fekete fűszerszemcséket tartalmazó mártás tetején nagyobb mennyiségben zsiradékcseppek gyöngyöznek. A főtt hús fekete fűszerszemcséket tartalmazó, drappos színű, lisztes réteggel fedett, jellemző hússzelet formájú, inkább natúr sülthúsra emlékeztető megjelenésű. Vajszínű makarónitészta a köret, ami néhol összetapadt, némelyik törött.

Állomány:

A mártás kissé hígan folyó, kisebb csomókat tartalmaz, egy két sárgaréparost látszik benne. A hús megfelelően tisztított, jól átfőtt-átsült, puha, omlós, a lisztréteg rajta változó vastagságú. A tészta megfelelően átfőtt.

Illat: A mártás mustáros-savanykás, a hús kissé lisztes, a tészta tiszta, gabona illatú.
Íz:

A mártás ízében a savanykás íz kissé túlzó. A hús kissé lisztes ízű. A mártás és a hús kissé sós. A tészta  jellemző ízű.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad :

Csontleves

  • cérnametélt, 8 tojásos
  • csirkefarhát
  • fokhagyma
  • karalábé
  • kelkáposzta
  • petrezsellyemzöld, mirelit
  • petrezselyem gyökér
  • sárgarépa
  • törtbors
  • vöröshagyma
  • zeller

Makaróni

  • makaróni 4 tojásos

Sertésszelet vadasan

  • babérlevél
  • búzaliszt, BL55
  • citromlé
  • kakukkfű
  • mustár
  • olaj
  • sárgarépa, tisztított
  • sertéscomb
  • tejföl, 2%-os
  • törtbors
  • vöröshagyma
  • zeller
  • petrezselyem, tisztított

 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >