null Vas megye - 81. számú vizsgálat - Szent László Kórház Főzőkonyha - Sárvár

Vas megye - 81. számú vizsgálat - Szent László Kórház Főzőkonyha - Sárvár

Vas megye - 81. számú vizsgálat - Szent László Kórház Főzőkonyha - Sárvár

Vas megye - 81. számú vizsgálat - Szent László Kórház Főzőkonyha - Sárvár

81. számú vizsgálat (Főzőkonyha)

A mintavétel helye:
Szent László Kórház Főzőkonyha
(9600 Sárvár, Rákóczi u. 30.)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 13,4 pont

 

 

Menü: Zöldségleves, zöldbabfőzelék sültoldalassal

Foto: 

Mintavétel ideje: 2019. május 30.

Mintavételi alap : 339 adag 

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: felnőtt korosztály

A főzőkonyha  üzemeltetőjének neve, címe:
Szent László Kórház 
(9600 Sárvár, Rákóczi u. 30.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Zöldségleves (318 g /adag)

Külső megjelenés:

Sárga színű, áttetsző lében egyenletes méretűre, apró kockára darabolt narancsos színű sárgarépa, törtfehér gyökérzöldség-darabok, elvétve apró karfiolrózsa-darab és hagymadarab látható. Megfelelő mennyiségű zsiradékcsepp gyöngyözik a tetején. A levesbetét nagyobb mennyiségű törtfehér apró szögletes tésztalapok.

Állomány:

A lé hígan folyó, a zöldségek puhák, némelyik zöldség és tészta túlfőtt.

Illat: Az elnevezésre jellemző, zöldséges illatú.
Íz:

A zöldséglevesre jellemző, de a sárgarépa mennyisége miatt édesebb, a só íze erősebben érvényesül

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zöldborsófőzelék sültoldalassal  (372g + 196 g /adag)

Külső megjelenés:

Pirospaprikától narancsosra színezett főzelékalapban 1,5-2 cm-es méretűre vágott sárgás színű zöldbab, feltehetően ételízesítőből származó narancsos színű sárgarépafoszlányok láthatók. A feltehetően tejtermék alapú sűrítésből származó fehér szemcsék és fekete fűszerszemcsék is találhatók a főzelékalapban.

A jellemző formájú eltérő nagyságú és vastagságú jellemző megjelenésű sült oldalas némelyike barnásvörösesre, másik világos-drappos színűre sütött, nagy mennyiségű híg szafttal tálalt. A szaft tetején sárgás színű zsiradékréteg látható, alján barna húsfoszlányok a fűszerezésből származó fekete fűszerszemcsék, piros paprika vagy paradicsomfoszlányok és hagymarostok láthatók. Metszésfelülete drappos-világosbarna színű, jellemzően 1-2 csontot tartalmaz. Némelyik hús a csont mellett bordós színű.

Állomány:

A főzelék megfelelő sűrűségű, sűrítési csomókat nem tartalmaz. A zöldbab túlfőtt. A hús nem egyenletesre pirított, zsírja nem egyenletesen kisütött, nem egyenletesen sült át, a csont mellett némelyik bordós színű. A kevésbé átsült rész nehezen rágható, rágási maradékot ad, nyers érzetű.

Illat: A főzelék illatában a sűrítés lisztes illata és konzervre emlékeztető illat dominál, a hús jellemző sült-fűszeres illatú.
Íz:

A főzelék ízében a konzerv zöldségre emlékeztető íz és a sűrítés lisztes íze dominál. A hús sült fűszeres ízű, de a kevésbé átsült kissé zsíros.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad :

Zöldségleves

  • olaj
  • kiskockaleves tészta
  • ételízesítő
  • jódozott só
  • fűszerpaprika
  • fokhagyma
  • vöröshagyma
  • zeller kocka, mirelit
  • vegyeszöldség, mirelit
  • petrezselyemzöld, köteg

Zöldbabfőzelék

  • olaj
  • tejföl
  • liszt
  • ételízesítő
  • jódozott só
  • fűszerpaprika
  • fokhagyma
  • vöröshagyma
  • lecsó konzerv
  • zöldbab konzerv

Sült oldalas

  • oldalas
  • jódozott só
  • bors, őrölt
  • vöröshagyma
  • lecsókonzerv

Friss hírek

Palántázás a koronavírus járvány idején? Lehetséges!
2020. április 2, csütörtök

Palántázás a koronavírus járvány idején? Lehetséges!

A koronavírus járvány bizonyára elgondolkodtatja a konyhakerti kertészkedőket, mit kell másképpen csinálniuk, mint ahogyan szokták. Ebben a rendkívüli helyzetben valóban fontos a veszélyek tudatosítása és elkerülése, ennek érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei csokorba szedtek néhány hasznos tippet a veteményezők és palántázók részére.

Tovább >

Az antibiotikum rezisztencia helyzete az EU-ban: egyre nehezebb az élelmiszer eredetű fertőzések kezelése
2020. március 5, csütörtök

Az antibiotikum rezisztencia helyzete az EU-ban: egyre nehezebb az élelmiszer eredetű fertőzések kezelése

Az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) és az ECDC (Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ) a 2017-2018-as tagállami adatok alapján készített közös jelentése szerint a különböző betegségek kezelésére használt antibiotikumok egyre kevésbé hatékonyak olyan betegségek esetében, melyek emberek és állatok között is terjedhetnek, mint pl. a campylobacteriosis vagy a salmonellosis.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)