Vas megye - 81. számú vizsgálat - Szent László Kórház Főzőkonyha - Sárvár
Vas megye - 81. számú vizsgálat - Szent László Kórház Főzőkonyha - Sárvár
81. számú vizsgálat (Főzőkonyha)
A mintavétel helye:
Szent László Kórház Főzőkonyha
(9600 Sárvár, Rákóczi u. 30.)
A menü minősítése:
ÁTLAGOS | 13,4 pont |
Menü: Zöldségleves, zöldbabfőzelék sültoldalassal
Foto:
Mintavétel ideje: 2019. május 30.
Mintavételi alap : 339 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: felnőtt korosztály
A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Szent László Kórház
(9600 Sárvár, Rákóczi u. 30.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Zöldségleves (318 g /adag)
Külső megjelenés: |
Sárga színű, áttetsző lében egyenletes méretűre, apró kockára darabolt narancsos színű sárgarépa, törtfehér gyökérzöldség-darabok, elvétve apró karfiolrózsa-darab és hagymadarab látható. Megfelelő mennyiségű zsiradékcsepp gyöngyözik a tetején. A levesbetét nagyobb mennyiségű törtfehér apró szögletes tésztalapok. |
Állomány: |
A lé hígan folyó, a zöldségek puhák, némelyik zöldség és tészta túlfőtt. |
Illat: | Az elnevezésre jellemző, zöldséges illatú. |
Íz: |
A zöldséglevesre jellemző, de a sárgarépa mennyisége miatt édesebb, a só íze erősebben érvényesül |
Zöldborsófőzelék sültoldalassal (372g + 196 g /adag)
Külső megjelenés: |
Pirospaprikától narancsosra színezett főzelékalapban 1,5-2 cm-es méretűre vágott sárgás színű zöldbab, feltehetően ételízesítőből származó narancsos színű sárgarépafoszlányok láthatók. A feltehetően tejtermék alapú sűrítésből származó fehér szemcsék és fekete fűszerszemcsék is találhatók a főzelékalapban. A jellemző formájú eltérő nagyságú és vastagságú jellemző megjelenésű sült oldalas némelyike barnásvörösesre, másik világos-drappos színűre sütött, nagy mennyiségű híg szafttal tálalt. A szaft tetején sárgás színű zsiradékréteg látható, alján barna húsfoszlányok a fűszerezésből származó fekete fűszerszemcsék, piros paprika vagy paradicsomfoszlányok és hagymarostok láthatók. Metszésfelülete drappos-világosbarna színű, jellemzően 1-2 csontot tartalmaz. Némelyik hús a csont mellett bordós színű. |
Állomány: |
A főzelék megfelelő sűrűségű, sűrítési csomókat nem tartalmaz. A zöldbab túlfőtt. A hús nem egyenletesre pirított, zsírja nem egyenletesen kisütött, nem egyenletesen sült át, a csont mellett némelyik bordós színű. A kevésbé átsült rész nehezen rágható, rágási maradékot ad, nyers érzetű. |
Illat: | A főzelék illatában a sűrítés lisztes illata és konzervre emlékeztető illat dominál, a hús jellemző sült-fűszeres illatú. |
Íz: |
A főzelék ízében a konzerv zöldségre emlékeztető íz és a sűrítés lisztes íze dominál. A hús sült fűszeres ízű, de a kevésbé átsült kissé zsíros. |
Részletes összetétel/anyaghányad :
Zöldségleves
- olaj
- kiskockaleves tészta
- ételízesítő
- jódozott só
- fűszerpaprika
- fokhagyma
- vöröshagyma
- zeller kocka, mirelit
- vegyeszöldség, mirelit
- petrezselyemzöld, köteg
Zöldbabfőzelék
- olaj
- tejföl
- liszt
- ételízesítő
- jódozott só
- fűszerpaprika
- fokhagyma
- vöröshagyma
- lecsó konzerv
- zöldbab konzerv
Sült oldalas
- oldalas
- jódozott só
- bors, őrölt
- vöröshagyma
- lecsókonzerv