Vas megye - 80. számú vizsgálat - Celldömölk Város Óvoda Tálalókonyha - Celldömölk
Vas megye - 80. számú vizsgálat - Celldömölk Város Óvoda Tálalókonyha - Celldömölk
80. számú vizsgálat (Tálalókonyha)
A mintavétel helye:
Celldömölk Város Óvoda Tálalókonyha
(9500 Celldömölk, Koptik Odó u. 10.)
A menü minősítése:
ÁTLAGOS | 13,4 pont |
Menü: Zöldségleves, erdélyi rakottkáposzta, banán
Foto:
Mintavétel ideje: 2019. május 30.
Mintavételi alap : 91 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-7 éves korosztály
A főzőkonyha neve, címe:
Sági úti Főzőkonyha
(9500 Celldömölk, Sági u. 167.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Zöldségleves (254 g /adag)
Külső megjelenés: |
Áttetsző, tiszta, világossárgás színű alaplében narancsos színű hullámos felületű sárgarépakorongok és néhol elszíneződött sárgarépa hasábok, törtfehér színű gyökérzöldség-darabok, törtfehér színű változó nagyságú karfiolrózsa-darabok, sárgászöld színű egész kelbimbó illetve kelbimbólevél-darabok láthatók. Az alaplében zöldségfoszlányok, petrezselyemlevél-darabok, zöld brokkolivirág-szemcsék vannak. Tetején kis mennyiségű áttetsző zsiradékcseppek gyöngyöznek. Levesbetétként a zöldségekhez képest nagyobb mennyiségben törtfehér színű csigatészta látható. |
Állomány: |
Az alaplé jellegzetesen hígan folyó, a zöldségek átfőttek, a levesbetét megfelelő puhaságú. |
Illat: | Zöldséglevesre jellemző telt illatú, a kelbimbó és a sárgarépa illata dominál. |
Íz: |
A zöldségek íze harmonikusan érvényesült, telt, megfelelően ízesített, a kelbimbó és a karfiol íze dominál. |
Erdélyi rakottkáposzta (180 g /adag)
Külső megjelenés: |
Kb. 6 x 8 cm-es 5cm magas hasábban sült, de tálaláskor szétesett erdélyi rakottkáposzta a második fogás. Az üveges, drappos színű hosszú savanyúkáposztacsík rétegek között pirospaprikától enyhén színezett, kis mennyiségű barnás darálthússal elkevert törtfehér színű rizsszemek alkotják a rétegeket. Benne feltehetően ételízesítőből származó narancsos és zöld fűszerszemcsék és fekete borsszemcsék láthatók. Teteje fehér színű, sült tejföl réteggel fedett . |
Állomány: |
A káposzta megfelelő puhaságú, roppanós, a rizs a darálthússal együtt masszaszerűen összeállt, csomókat alkot. A rizs és a hús jól átfőtt, jól rágható. |
Illat: | A savanyú káposzta illata elnyomja a többi összetevő illatát. |
Íz: |
A savanyú káposzta erősen savanyú íze elnyomja a főtt gabona és a fűszerezett darálthús ízét. |
Banán (160g /adag)
Külső megjelenés: |
Egészséges gyümölcsre jellemző, 17-19 cm hosszú, 4 cm átmérőjű hengeres alakú, sokszögletes, hajlott formájú, élénksárga színű banán a gyümölcs. A kocsánynál ép, nem törött. A gyümölcshús vajszínű, az egyik minta barnás elszíneződésű foltot tartalmazott. |
Állomány: |
Érett gyümölcsre jellemző puhaságú, rugalmasan kemény, jól harapható-törhető. |
Illat: | Érett gyümölcsre jellemző, aromás, karakteres illatú. |
Íz: |
Az érett gyümölcsre jellemző, aromás, karakteres, harmonikus ízű. |
Részletes összetétel/anyaghányad :
Zöldségleves
- vegyeszöldség
- zeller
- karalábé
- zöldségmix
- ételízesítő
- só, jódozott
Erdélyi rakottkáposzta
- tejföl
- lecsó
- gulyáskrém
- paradicsom
- pirosarany
- savanyúkáposzta
- rizs
- sertéslapocka
- étolaj
- jódozott só
- vöröshagyma
- fokhagyma
Banán