null Vas megye - 80. számú vizsgálat - Celldömölk Város Óvoda Tálalókonyha - Celldömölk

Vas megye - 80. számú vizsgálat - Celldömölk Város Óvoda Tálalókonyha - Celldömölk

Vas megye - 80. számú vizsgálat - Celldömölk Város Óvoda Tálalókonyha - Celldömölk

80. számú vizsgálat (Tálalókonyha)

A mintavétel helye:
Celldömölk Város Óvoda Tálalókonyha
(9500 Celldömölk, Koptik Odó u. 10.)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 13,4 pont

 

 

Menü: Zöldségleves, erdélyi rakottkáposzta, banán

Foto: 

Mintavétel ideje: 2019. május 30.

Mintavételi alap : 91 adag 

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-7 éves korosztály

A főzőkonyha  neve, címe:
Sági úti Főzőkonyha
(9500 Celldömölk, Sági u. 167.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Zöldségleves (254 g /adag)

Külső megjelenés:

Áttetsző, tiszta, világossárgás színű alaplében narancsos színű hullámos felületű sárgarépakorongok és néhol elszíneződött sárgarépa hasábok, törtfehér színű gyökérzöldség-darabok, törtfehér színű változó nagyságú karfiolrózsa-darabok, sárgászöld színű egész kelbimbó illetve kelbimbólevél-darabok láthatók.   Az alaplében zöldségfoszlányok, petrezselyemlevél-darabok, zöld brokkolivirág-szemcsék vannak. Tetején kis mennyiségű áttetsző zsiradékcseppek gyöngyöznek.  Levesbetétként a zöldségekhez képest nagyobb mennyiségben  törtfehér színű csigatészta látható.

Állomány:

Az alaplé jellegzetesen hígan folyó, a zöldségek átfőttek, a levesbetét megfelelő puhaságú.

Illat: Zöldséglevesre jellemző telt illatú, a kelbimbó és a sárgarépa illata dominál.
Íz:

A zöldségek íze harmonikusan érvényesült, telt, megfelelően ízesített, a kelbimbó és a karfiol íze dominál.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Erdélyi rakottkáposzta  (180 g /adag)

Külső megjelenés:

Kb. 6 x 8 cm-es 5cm magas hasábban sült, de tálaláskor szétesett erdélyi rakottkáposzta a második fogás. Az üveges, drappos színű hosszú savanyúkáposztacsík rétegek között pirospaprikától enyhén színezett, kis mennyiségű barnás darálthússal elkevert törtfehér színű rizsszemek alkotják a rétegeket. Benne feltehetően ételízesítőből származó narancsos és zöld fűszerszemcsék és fekete borsszemcsék láthatók. Teteje fehér színű, sült tejföl réteggel fedett .

Állomány:

A káposzta megfelelő puhaságú,  roppanós, a rizs a darálthússal együtt masszaszerűen összeállt, csomókat alkot. A rizs és a hús jól átfőtt, jól rágható.

Illat: A savanyú káposzta illata elnyomja a többi összetevő illatát.
Íz:

A savanyú káposzta erősen savanyú íze elnyomja a főtt gabona és a fűszerezett darálthús ízét.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Banán (160g /adag)

Külső megjelenés:

Egészséges gyümölcsre jellemző, 17-19 cm hosszú, 4 cm átmérőjű hengeres alakú, sokszögletes, hajlott formájú, élénksárga színű banán a gyümölcs. A kocsánynál ép, nem törött. A gyümölcshús vajszínű, az egyik minta barnás elszíneződésű foltot tartalmazott.

Állomány:

Érett gyümölcsre jellemző puhaságú, rugalmasan kemény, jól harapható-törhető.

Illat: Érett gyümölcsre jellemző, aromás, karakteres illatú.
Íz:

Az érett gyümölcsre jellemző,  aromás, karakteres, harmonikus ízű.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad :

Zöldségleves

  • vegyeszöldség
  • zeller
  • karalábé
  • zöldségmix
  • ételízesítő
  • só, jódozott

Erdélyi rakottkáposzta

  • tejföl
  • lecsó
  • gulyáskrém
  • paradicsom
  • pirosarany
  • savanyúkáposzta
  • rizs
  • sertéslapocka
  • étolaj
  • jódozott só
  • vöröshagyma
  • fokhagyma

Banán


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >