Vas megye - 79. számú vizsgálat - Ikervár Mesevár Óvoda Tálalókonyha - Ikervár
Vas megye - 79. számú vizsgálat - Ikervár Mesevár Óvoda Tálalókonyha - Ikervár
79. számú vizsgálat (Tálalókonyha)
A mintavétel helye:
Ikervár Mesevár Óvoda Tálalókonyha
(9756 Ikervár, Gróf Batthyány u.21.)
A menü minősítése:
ÁTLAGOS | 13,8 pont |
Menü: Csontleves, savanyú burgonyafőzelék virslivel, teljes kiőrlésű kenyér
Foto:
Mintavétel ideje: 2019. május 29.
Mintavételi alap : 50 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-7 éves korosztály
A főzőkonyha neve, címe:
Ikervár Mesevár Óvoda Főzőkonyha
(9756 Ikervár, Gróf Batthyány u.21.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Csontleves (254 g /adag)
Külső megjelenés: |
Az áttetsző sárga színű alaplében zöldfűszerszemcsék és törtfehér színű cérnametélt látható. Tetején apró zsiradékcseppek gyöngyöznek |
Állomány: |
Az alaplé jellemzően hígan folyó, a levesbetét megfőtt. |
Illat: | Jellemző, de nem elég intenzív illatú. |
Íz: |
Kissé íztelen, kevésbé telt ízhatású. |
Savanyú burgonyafőzelék virslivel (298g + 45g /adag)
Külső megjelenés: |
A pirospaprikától narancsosra színezett viszonylag kis mennyiségű főzelékalapban nagy méretűre vágott, vajszínű burgonyadarabok, piros és fekete fűszerszemcsék valamint apró zöldfűszer darabkák látszanak. Egy fél darab, barnás-rózsaszínű, 15 cm hosszú, 2,0 cm átmérőjű virsli a főzelék feltétje. Metszéslapja rózsaszín színű húspép, egynemű, a burkolata tiszta. |
Állomány: |
A főzelék csomómentes, sűrű a kis mennyiségű főzelékalap és a nagy mennyiségű burgonya miatt, a burgonya egyenletesen átfőtt. A virsli roppanós, kellően átfőtt, nehezebben rágható bélzetű, a húspép egynemű. |
Illat: | A főzelék illatában a paprika és a babérlevél illata dominál, a virsli jellemző, főtt-füstölt illatú. |
Íz: |
A főzelék ízében a zöldfűszerek és a savanykás íz dominál, a sűrítőanyag íze erősebben érződik, de ezt kiegészíti a virsli füstölt, főtt íze. |
Teljes kiőrlésű kenyér (46 g /adag)
Külső megjelenés: |
A kb. 10x10 cm-es formában sült kenyérszelet héja matt fényű, barna színű. A bélzet drapp színű, benne sötétebb barna korpaszemcsék láthatóak egyenletes eloszlásban. A bélzet a héjtól nem elváló, de a héj közelében tömött, kissé sületlen érzetet kelt. |
Állomány: |
A bélzet a héj közelében nem egyenletesen lazított, máshol rugalmas, puha, megfelelően lyukacsos, a korpaszemcsék egyenletes eloszlásban láthatók. |
Illat: | A kenyértípusra jellemző illatú, savanykás, aromás. |
Íz: |
A kenyértípusra jellemző aromás-jellegzetes ízű, a só ízfokozó hatása megfelelően érvényesül. |
Részletes összetétel/anyaghányad :
Csontleves
- cérnametélt, tészta
- petrezselyem
- petrezselyem gyökér
- sárgarépa
- sertéscsont
- só, jódozott
- törtbors
- ételízesítő
- vöröshagyma
- zeller
- zöldségmix
Savanyú burgonyafőzelék
- babérlevél
- bazsalikom
- burgonya
- búzaliszt
- fűszerpaprika
- kakukkfű
- olaj
- só, jódozott
- vöröshagyma
Virsli
Teljes kiőrlésű kenyér