null Vas megye - 79. számú vizsgálat - Ikervár Mesevár Óvoda Tálalókonyha - Ikervár

Vas megye - 79. számú vizsgálat - Ikervár Mesevár Óvoda Tálalókonyha - Ikervár

Vas megye - 79. számú vizsgálat - Ikervár Mesevár Óvoda Tálalókonyha - Ikervár

79. számú vizsgálat (Tálalókonyha)

A mintavétel helye:
Ikervár Mesevár Óvoda Tálalókonyha
(9756 Ikervár, Gróf Batthyány u.21.)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 13,8 pont

 

 

Menü: Csontleves, savanyú burgonyafőzelék virslivel, teljes kiőrlésű kenyér

Foto: 

Mintavétel ideje: 2019. május 29.

Mintavételi alap : 50 adag 

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-7 éves korosztály

A főzőkonyha  neve, címe:
Ikervár Mesevár Óvoda Főzőkonyha
(9756 Ikervár, Gróf Batthyány u.21.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Csontleves (254 g /adag)

Külső megjelenés:

Az áttetsző sárga színű alaplében  zöldfűszerszemcsék és törtfehér színű cérnametélt látható. Tetején apró zsiradékcseppek gyöngyöznek

Állomány:

Az alaplé jellemzően hígan folyó, a levesbetét megfőtt.

Illat: Jellemző, de nem elég intenzív illatú.
Íz:

Kissé íztelen, kevésbé telt ízhatású.

 

 

 

 

 

 

 

 

Savanyú burgonyafőzelék virslivel (298g + 45g /adag)

Külső megjelenés:

A pirospaprikától narancsosra színezett viszonylag kis mennyiségű főzelékalapban nagy méretűre vágott, vajszínű burgonyadarabok, piros és fekete fűszerszemcsék valamint apró zöldfűszer darabkák látszanak.  Egy fél darab, barnás-rózsaszínű, 15 cm hosszú, 2,0 cm átmérőjű virsli a főzelék feltétje.  Metszéslapja rózsaszín színű húspép, egynemű, a burkolata tiszta.

Állomány:

A főzelék csomómentes, sűrű a kis mennyiségű főzelékalap és a nagy mennyiségű burgonya miatt, a  burgonya egyenletesen átfőtt.  A virsli roppanós, kellően átfőtt, nehezebben rágható bélzetű, a húspép egynemű.

Illat: A főzelék illatában a paprika és a babérlevél illata dominál, a virsli jellemző, főtt-füstölt illatú.
Íz:

A főzelék ízében a zöldfűszerek és a savanykás íz dominál, a sűrítőanyag íze erősebben érződik, de ezt kiegészíti a virsli füstölt, főtt íze.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teljes kiőrlésű kenyér (46 g /adag)

Külső megjelenés:

A kb. 10x10 cm-es formában sült kenyérszelet héja matt fényű, barna színű. A bélzet drapp színű, benne sötétebb barna korpaszemcsék láthatóak egyenletes eloszlásban. A bélzet a héjtól nem elváló, de a héj közelében tömött, kissé sületlen érzetet kelt.

Állomány:

A bélzet a héj közelében nem egyenletesen lazított, máshol rugalmas, puha, megfelelően lyukacsos, a korpaszemcsék egyenletes eloszlásban láthatók.

Illat: A kenyértípusra jellemző illatú, savanykás, aromás.
Íz:

A kenyértípusra jellemző aromás-jellegzetes ízű, a só ízfokozó hatása megfelelően érvényesül.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad :

Csontleves

  • cérnametélt, tészta
  • petrezselyem
  • petrezselyem gyökér
  • sárgarépa
  • sertéscsont
  • só, jódozott
  • törtbors
  • ételízesítő
  • vöröshagyma
  • zeller
  • zöldségmix

Savanyú burgonyafőzelék

  • babérlevél
  • bazsalikom
  • burgonya
  • búzaliszt
  • fűszerpaprika
  • kakukkfű
  • olaj
  • só, jódozott
  • vöröshagyma

Virsli

Teljes kiőrlésű kenyér


Friss hírek

2024. november 5, kedd

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor

Tovább >

2024. október 16, szerda

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.10.16.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >