null Vas megye - 73. számú vizsgálat - Szent Benedek Katolikus Általános Iskola Tálalókonyha - Celldömölk

Vas megye - 73. számú vizsgálat - Szent Benedek Katolikus Általános Iskola Tálalókonyha - Celldömölk

Vas megye - 73. számú vizsgálat - Szent Benedek Katolikus Általános Iskola Tálalókonyha - Celldömölk

73. számú vizsgálat (Tálalókonyha)

A mintavétel helye:
Szent Benedek Katolikus Általános Iskola Tálalókonyha
(9500 Celldömölk, Koptik Odó u.11.)

A menü minősítése:

ÁTLAG ALATTI 11,4 pont

 

 

Menü: Sertésraguleves, Tökfőzelék csikós tokánnyal

Foto: 

Mintavétel ideje: 2019. május 23.

Mintavételi alap : 276 adag 

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 7-14 éves korosztály

A főzőkonyha neve, címe:
Rezgő Nyárfa Vendéglő
(9500 Celldömölk Kossuth u. 2.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Sertésraguleves (250 g /adag)

Külső megjelenés:

Sárgás színű, opálos alaplében nem kellően tisztított szabályos alakú narancsos sárgarépakockák és elvétve törtfehér gyökérzöldség látható. A levesben csekély mennyiségben, elvétve előforduló hús nem megfelelően tisztított, zsíros. Tetején megfelelő mennyiségű zsiradékcsepp gyöngyözik. A levesbetét törtfehér színű eperlevél tészta csekély mennyiségben. Az összetevők mennyisége az alapléhez képest kevés, a sárgarépa mennyisége dominált.

Állomány:

Az alaplé jellemző sűrűségű, a hús nem egyenletesen főtt át, némelyik nehezen rágható, rágási maradékot ad. A zöldségek és a levesbetét túlfőttek.

Illat: A hús és a zöldségek illata nem érezhető, inkább ételízesítőre emlékeztető illat dominál.
Íz:

Jellegtelen, íztelen, ételízesítőre emlékeztető íz érezhető.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tökfőzelék csikós tokánnyal ( 258 g +150 g/adag)

Külső megjelenés:

Pirospaprikától színezett, narancsos színű főzelékalapban, sűrítésből származó apró fehér tejtermékre utaló szemcsék, apróra darabolt sárgás színű gyalult tökdarabok, és nagy mennyiségű és méretű sötétzöld kaporlevéldarabok láthatóak.

A feltétként tálalt tokány inkább pörköltre emlékeztető, szaftja piros színű, benne  egyenetlen méretűre darabolt húskockák barnás színűek, rosszul tisztítottak, zsíros-mócsingos részeket is tartalmaznak.

Állomány: A főzelék sűrítése csomómentes, megfelelő sűrűségű, a tök túlfőtt, szétfőtt. A tokány pörköltre emlékeztető sűrűségű szaftjában lévő hús nem egyenletesen sült át, némelyik rágási maradékot ad.  
Illat: A főzelék illatában a kapor illata dominál, a tokány pörköltre emlékeztető illatú.
Íz:

A főzelék erősebben kapros ízű, a tejtermék savanykás íze kevésbé érződik, a tokány fűszerezése a pörköltére emlékeztet, zsíros.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad :

Sertésraguleves 

  • sertés lapocka
  • zöldborsó
  • sárgarépa
  • fehérrépa
  • vöröshagyma
  • zeller
  • olaj
  • fokhagyma
  • őrölt bors
  • jódozott só

Tökfőzelék

  • főzőtök
  • tejföl, 12%-os
  • búzaliszt
  • olaj
  • vöröshagyma
  • jódozott só
  • kapor
  • fűszerpaprika

Csikós tokány

  • sertéshús
  • vöröshagyma
  • zöldpaprika
  • paradicsom
  • olaj
  • búzaliszt
  • füstöltszalonna
  • őrölt bors
  • jódozott só

Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >