Vas megye - 73. számú vizsgálat - Szent Benedek Katolikus Általános Iskola Tálalókonyha - Celldömölk
Vas megye - 73. számú vizsgálat - Szent Benedek Katolikus Általános Iskola Tálalókonyha - Celldömölk
73. számú vizsgálat (Tálalókonyha)
A mintavétel helye:
Szent Benedek Katolikus Általános Iskola Tálalókonyha
(9500 Celldömölk, Koptik Odó u.11.)
A menü minősítése:
ÁTLAG ALATTI | 11,4 pont |
Menü: Sertésraguleves, Tökfőzelék csikós tokánnyal
Foto:
Mintavétel ideje: 2019. május 23.
Mintavételi alap : 276 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 7-14 éves korosztály
A főzőkonyha neve, címe:
Rezgő Nyárfa Vendéglő
(9500 Celldömölk Kossuth u. 2.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Sertésraguleves (250 g /adag)
Külső megjelenés: |
Sárgás színű, opálos alaplében nem kellően tisztított szabályos alakú narancsos sárgarépakockák és elvétve törtfehér gyökérzöldség látható. A levesben csekély mennyiségben, elvétve előforduló hús nem megfelelően tisztított, zsíros. Tetején megfelelő mennyiségű zsiradékcsepp gyöngyözik. A levesbetét törtfehér színű eperlevél tészta csekély mennyiségben. Az összetevők mennyisége az alapléhez képest kevés, a sárgarépa mennyisége dominált. |
Állomány: |
Az alaplé jellemző sűrűségű, a hús nem egyenletesen főtt át, némelyik nehezen rágható, rágási maradékot ad. A zöldségek és a levesbetét túlfőttek. |
Illat: | A hús és a zöldségek illata nem érezhető, inkább ételízesítőre emlékeztető illat dominál. |
Íz: |
Jellegtelen, íztelen, ételízesítőre emlékeztető íz érezhető. |
Tökfőzelék csikós tokánnyal ( 258 g +150 g/adag)
Külső megjelenés: |
Pirospaprikától színezett, narancsos színű főzelékalapban, sűrítésből származó apró fehér tejtermékre utaló szemcsék, apróra darabolt sárgás színű gyalult tökdarabok, és nagy mennyiségű és méretű sötétzöld kaporlevéldarabok láthatóak. A feltétként tálalt tokány inkább pörköltre emlékeztető, szaftja piros színű, benne egyenetlen méretűre darabolt húskockák barnás színűek, rosszul tisztítottak, zsíros-mócsingos részeket is tartalmaznak. |
Állomány: | A főzelék sűrítése csomómentes, megfelelő sűrűségű, a tök túlfőtt, szétfőtt. A tokány pörköltre emlékeztető sűrűségű szaftjában lévő hús nem egyenletesen sült át, némelyik rágási maradékot ad. |
Illat: | A főzelék illatában a kapor illata dominál, a tokány pörköltre emlékeztető illatú. |
Íz: |
A főzelék erősebben kapros ízű, a tejtermék savanykás íze kevésbé érződik, a tokány fűszerezése a pörköltére emlékeztet, zsíros. |
Részletes összetétel/anyaghányad :
Sertésraguleves
- sertés lapocka
- zöldborsó
- sárgarépa
- fehérrépa
- vöröshagyma
- zeller
- olaj
- fokhagyma
- őrölt bors
- jódozott só
Tökfőzelék
- főzőtök
- tejföl, 12%-os
- búzaliszt
- olaj
- vöröshagyma
- jódozott só
- kapor
- fűszerpaprika
Csikós tokány
- sertéshús
- vöröshagyma
- zöldpaprika
- paradicsom
- olaj
- búzaliszt
- füstöltszalonna
- őrölt bors
- jódozott só