null Vakok napja az élelmiszerbiztonság jegyében

Vakok napja az élelmiszerbiztonság jegyében

2014. december 1, hétfő

Az élelmiszerek vakok számára is értelmezhető jelölésével kapcsolatos lehetőségek volt a fő témája november 27-én a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kara, a Vakok Állami Intézete, valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közös szervezésében megvalósult szakmai napnak. Az egész napos előadássorozat különlegessége, hogy az állategészségügy és az élelmiszerbiztonság aktuális kérdéseit most először dolgozták fel kifejezetten a vak és gyengénlátó emberek szemszögéből.

A rendezvény fővédnöke Zsigó Róbert, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár, védnökei Dr. Simicskó István, sportért felelős államtitkár, dr. Bognár Lajos, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár, Prof. Dr. Sótonyi Péter dékán, valamint dr. Oravecz Márton, a NÉBIH elnöke voltak.

A kerekasztal beszélgetés fő céljaként tűzték ki, hogy a vak és gyengénlátó emberek számára is hozzáférhetőbbé, elérhetőbbé váljanak a szakterülettel összefüggő információk. A beszélgetés résztvevői felmérték és átgondolták az élelmiszerek vakok számára is értelmezhető jelölésével kapcsolatos lehetőségeket. Jelenleg ugyanis az élelmiszereken egyáltalán nincs feltüntetve a termék neve a vak emberek számára értelmezhető módon, így az önálló napi bevásárlás komoly kihívást, sőt megoldhatatlan feladatot jelent számukra.

A vendégek – a kerekasztal beszélgetést követően – a látássérült emberek számára fontos állat-egészségügyi és élelmiszerlánc-biztonsági információkat tartalmazó előadásokat hallgattak meg, többek között a vakvezető kutyák sürgősségi ellátásáról és a veszettséggel kapcsolatos legfontosabb ismeretekről. A vak és gyengénlátó vendégek játékos vetélkedőkön is tesztelhették tudásukat, volt élelmiszer-biztonsági szerencsekerék, illatminta felismerés és állatcsont tapintás is.


Friss hírek

2023. január 31, kedd

Már letölthetők a gyümölcsfaiskolai szemlebejelentő nyomtatványok

Felhívjuk az engedéllyel rendelkező gyümölcs szaporítóanyag-előállítók és -forgalmazók figyelmét, hogy tevékenységüket évente február 28-ig, önállóan kell bejelenteniük.

Tovább >

2022. december 28, szerda

Az ünnepek idején is garantált az élelmiszerbiztonság

Több mint 1800 ellenőrzés, 12,2 millió Ft bírság és 51,6 tonna forgalomból kivont élelmiszer a fő mérlege az idei téli élelmiszerlánc-ellenőrzésnek. Az akció kapcsán Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár kiemelte, biztonságos, jó minőségű termékekből készíthették ünnepi fogásaikat a magyar családok és ez a szilveszterkor hagyományos termékek esetében sem lesz másképp.

Tovább >