null Útmutató a Nemzeti Talajtani Adatbázis gazdálkodói lekérdező felületéről

Útmutató a Nemzeti Talajtani Adatbázis gazdálkodói lekérdező felületéről

2025. április 10, csütörtök

A Nemzeti Talajtani Adatbázis segítségével a gazdálkodók hozzáférhetnek földjeik talajvizsgálati adataihoz és nyomon követhetik azok állapotát. A rendszerhasználatának feltétele, hogy a gazdálkodó rendelkezzen a Magyar Államkincstár (MÁK) ügyfélazonosítóval. A Nébih rövid útmutatóval is segíti az online felület használatát.

A Nemzeti Talajtani Adatbázis a talajvizsgálatot végző laboratóriumok vizsgálati eredményeit gyűjti. Az adatok összegzésének célja, hogy nyomon kövessék a magyarországi talajok állapotát, segítsék a nem egészséges talajok azonosítását és megkönnyítsék a talajok javítását, megóvását. Az adatbázis lehetőséget biztosít a gazdálkodóknak, hogy bármikor elérjék a kezelésükben lévő területek adatait. 

A felület a Nébih (https://portal.nebih.gov.hu/) honlapján az Ügyfélprofil/E-ügyintézés funkción keresztül érhető el. Használatához dedikált útmutató segíti.

Azon földtulajdonosok és földhasználók, akiknek nincs MÁK ügyfélazonosítójuk a talajweb@nebih.gov.hu email címen jelezhetik adatigényüket. 


Friss hírek

2025. december 4, csütörtök

Év végén rövid leállás várható a Nébih szakrendszereiben

A Nébih ezúton értesíti az ügyfeleit, hogy 2025. december 31. 20:00 és 2026. január 01. 14:00 óra között több szakrendszer átmenetileg nem lesz elérhető. A karbantartás miatt szükséges szüneteltetés ideje alatt a Nébih által üzemeltetett ügyfélfelületek, valamint a kapcsolódó szolgáltatások nem lesznek elérhetőek.

Tovább >

2025. december 3, szerda

Calicivírus-járvány okozta a budapesti XIII. kerületi tömeges megbetegedést

Lezárult a november 6-án a budapesti XIII. kerületben kialakult, közel 594 embert érintő enterális megbetegedéssorozat hatósági vizsgálata. A hatósági, laboratóriumi és élelmiszer-biztonsági vizsgálatok kimutatták, hogy a járványt Norovírus, a calicivírusok családjába tartozó kórokozó okozta. A vírus feltételezhetően nyers élelmiszer útján került a közétkeztetésbe, a fertőzés terjedése tipikus közösségi mintázatot mutatott.

Tovább >