null Új nyomtatványon igényelhető a tenyésztésszervezési támogatás a 2021-től kezdődő támogatási időszakra

Új nyomtatványon igényelhető a tenyésztésszervezési támogatás a 2021-től kezdődő támogatási időszakra

2020. november 10, kedd

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja az állattartók figyelmét, hogy 2020. december 31-én lejár a tenyésztésszervezési támogatások kapcsán korábban benyújtott támogatási kérelmek (KKV-s nyilatkozatok) érvényessége. Emiatt az érintetteknek újabb kérelmet kell benyújtaniuk a 2021-től kezdődő támogatási időszakra vonatkozóan. A kérelemhez szükséges új formanyomtatvány elérhető a Nébih honlapján.

A vonatkozó jogszabály* alapján a Magyarországon elismert, egyesületi formában működő tenyésztőszervezetek támogatást igényelhetnek a tagjaik számára nyújtott tenyésztési szolgáltatások után. A nemzeti támogatásokra vonatkozó uniós szabályozás szerint ugyanakkor ilyen jellegű támogatás kedvezményezettje csak kis- és középvállalkozás (KKV) lehet, tehát az egyesületek kizárólag az ezen kategóriába tartozó tenyésztőknek nyújtott szakmai szolgáltatások után igényelhetnek támogatást. 

A tenyésztőknek a kedvezményes szolgáltatás igénybevételére irányuló kérelmeiket az érintett tenyésztőszervezetnél kell leadniuk, amely továbbítja azokat a Nébih felé. A kérelemben a tenyésztőknek – számos egyéb adat megadásán túl – nyilatkozniuk kell arról is, hogy a KKV szektor tagjai. 

A Nébih a beérkezett kérelmeket ellenőrzi, és amennyiben a nyomtatvány kitöltése megfelelő, azt rájegyzéssel igazolja. Az egyesületek csak ezt követően kezdhetik meg a kedvezményes szolgáltatásnyújtást az érintett tenyésztők számára. 

A tenyésztők által kitöltött támogatási kérelmek (KKV-s nyilatkozatok) ellenőrzésén túl a Nébih végzi a tenyésztőszervezetek által benyújtott kifizetési kérelmek jogosultsági igazolását is az állatnyilvántartó rendszerekben (ENAR, OLIR, BIR) tárolt adatok alapján.

A tenyésztésszervezési támogatásról bővebben:

Ez a támogatási forma már több évtizede nyújt hathatós segítséget a hazai tenyésztőszervezeteknek abban, hogy tagjaik számára magas szakmai színvonalon, ugyanakkor elérhető árszinten biztosíthassanak törzskönyvezéssel, származásellenőrzéssel, teljesítményvizsgálattal, és tenyészérték-becsléssel kapcsolatos szolgáltatásokat. 

A nemzetközi viszonylatban is megfelelő minőségű tenyészállatok előállításának ma már elengedhetetlen feltétele a korszerű informatikai megoldások, a genomikai adatok alapján történő tenyészérték-becslés vagy a standardizált tartási körülmények között végzett teljesítményvizsgálatok alkalmazása. Tekintettel a hazai állatpopulációk korlátozott méretére és az állattartás jövedelmezőségi szintjére, a legtöbb hazai fajta esetében a korszerű tenyésztési eljárások extra költségeit önmagában a tenyészállat- vagy szaporítóanyag-forgalmazás nem fedezi. Ezek alkalmazását – egyebek mellett – a tenyésztésszervezési támogatás teszi lehetővé a tenyésztőszervezetek számára. 

A támogatás pénzügyi hátterét korábban a végtermékforgalmazók kötelező befizetéseiből létrejött Állattenyésztési Alap biztosította. Az Alap rendszeres kimerülése miatt a szükséges keretösszeget 2014-től az Agrárminisztérium külön költségvetési soron biztosítja. Az elmúlt évek során az igényelt összeg folyamatosan emelkedett, a 2019-es évben mér megközelítette az 1,4 milliárd forintot. A növekedés egyrészt a tenyészállatok számának, másrészt az egyes támogatási tételek növekedésének volt köszönhető. 

A kifizetett összegeket évenként, jogcímenként, illetve fajonként az alábbi táblázatokban foglaltuk össze:

 

Hivatkozott jogszabály:
*43/2014. (XII.29.) FM rendelet a tenyésztésszervezési feladatok támogatása igénybevételének részletes feltételeiről

Friss hírek

2024. május 2, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.05.13.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. május 2, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.05.02.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >