null

null Újabb borvidékeket veszélyeztet a szőlő aranyszínű sárgaság betegség

Újabb borvidékeket veszélyeztet a szőlő aranyszínű sárgaság betegség

2017. december 19, kedd

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegséget a NÉBIH referencia-laboratóriuma a Zalai, a Badacsonyi, a Móri, a Balatonboglári és a Soproni borvidék után 2017-ben a Neszmélyi, az Etyek-Budai és a Pécsi borvidéken is azonosította.

Az illetékes kormányhivatalok szakemberei megkezdték a felszámoláshoz szükséges intézkedéseket. A Dunától keletre eddig szőlőből még nem, de vadon élő gazdanövényéből már kimutatták a kórokozót az Egri, a Mátrai és a Bükki borvidéken. A szőlő- és bortermelők tudatos és aktív részvétele szükséges ahhoz, hogy sikerüljön megóvni hazánk nemzetközi hírű, történelmi borvidékeit.

A NÉBIH szakmai irányításával 2017-ben országszerte intenzívebbé vált az FD fertőzés és fő terjesztője, az amerikai szőlőkabóca felderítése. A szőlőtőkék terméshozamát 20-50%-kal is csökkenteni képes karantén betegség előfordulásának felmérésében a megyei kormányhivatalok szakemberei mellett külső szakértők is részt vettek.

Az intenzív felderítés eredményeként a Neszmélyi borvidéken, Szomód község egyik Chardonnay fajtájú szőlőültetvényben idén azonosította a NÉBIH laboratóriuma a kórokozót, melyet az előző években a térségben csak egyik vadon élő gazdanövényéből, az erdei iszalagból mutattak ki. Az Etyek-Budai borvidéken Etyeken és a Pécsi borvidékhez tartozó Keszü határában egyaránt zártkerti szőlőben vett mintákból diagnosztizálta a hatóság az FD-fertőzést. A Balatonboglári borvidéken 2015-ben Karádon, idén pedig a borvidék központjában, Balatonbogláron is megtalálták a betegséget egy Chardonnay és egy Pinot noir ültetvényben.

Az illetékes megyei kormányhivatalok megkezdték a betegség felszámolását célzó intézkedéseket: a növény-egészségügyi zárlat elrendelését a fertőzöttként azonosított tőkéktől számított 1 km-re és az összesen 4 km sugarú, fertőzés miatt körülhatárolt terület meghatározását. Kötelező védekezésre azért van szükség a fenti körzet minden szőlőterületén, mert a betegség ellen nem áll rendelkezésre növényvédő szeres eljárás, csak az azt terjesztő amerikai szőlőkabóca ellen. A Szekszárdi és a Tolnai borvidéken még csak iszalag minták bizonyultak FD-fertőzöttnek 2017-ben, így ott a következő évi, 1 km-es intenzív felderítési területek meghatározása zajlik.

A szőlő aranyszínű sárgaság betegség jelenléte a laboratóriumi vizsgálatok alapján a Badacsonyi és a Zalai borvidéket kivéve egyelőre még elszórtan, kis területekre terjed ki hazánkban. Ennek fő oka, hogy a betegségséget terjesztő amerikai szőlőkabóca népessége általában alacsony az egész Dunántúlon. A Dunától keletre szőlőből eddig még nem mutatták ki a kórokozót. Vadon élő gazdanövényből azonban már igen, 2017-ben az Egri, a Mátrai és a Bükki borvidékről származó mintákból. Ebben a régióban a szőlőültetvények FD fertőzését követően – a kabócák lényegesen nagyobb népessége miatt – járványszerűvé válhat a betegség terjedése.

Az elhanyagolt szőlőültetvények potenciális fertőzési forrást jelenthetnek, ezért a NÉBIH számít a szőlő- és bortermelők tudatos és aktív közreműködésére a tünetek megjelenésének folyamatos figyelésében, a kabócák elleni növényvédő szeres védekezésben és az elhanyagolt ültetvények felszámolásában. A növényvédő-szeres védekezésekhez a gazdák a 9/2016. (II. 15.) FM rendelet szerint vissza nem térítendő állami támogatást igényelhetnek, ami a 2017-es módosítás alapján a növényvédő szer vételárának 75%-a, legfeljebb 12 000 Ft/ha lehet.

A megyei kormányhivatalok a Nemzeti Készenléti Terv alapján dolgozzák ki az adott fertőzési eset kezelésére a Cselekvési Tervet. A hatóságilag elrendelt megsemmisítés esetén a termelő kártalanításra jogosult.

 

A témában további hasznos információk, valamint a karantén károsítókra vonatkozó bejelentőlapok elérhetők honlapunkon:
http://portal.nebih.gov.hu/-/bejelenetes-kotelezett-karositok
http://portal.nebih.gov.hu/-/ismet-megjelent-a-szolo-aranyszinu-sargasag-betegseg-korokozoja
http://portal.nebih.gov.hu/web/guest/-/szolo-aranyszinu-sargasag-grapevine-flavescence-doree
http://portal.nebih.gov.hu/-/ket-ujabb-borvideket-veszelyeztet-a-szolo-aranyszinu-sargasag-betegseget-okozo-fitoplazma