null Új funkció az EUTR-keresőben: már az erdőgazdálkodók korlátozásai is elérhetőek

Új funkció az EUTR-keresőben: már az erdőgazdálkodók korlátozásai is elérhetőek

2024. június 14, péntek

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) EUTR keresőjében az erdőgazdálkodók adatai név és születési dátum vagy adószám alapján kérdezhetők le. Az újabb EUTR fejlesztésnek köszönhetően már az erdőgazdálkodók esetleges felfüggesztése vagy eltiltása is látható a rendszerben.

Ha a név és születési dátum vagy adószám alapján történő lekérdezés nem ad találatot, abban az esetben a megadott adatokhoz tartozó személy vagy szervezet nem rendelkezik erdőgazdálkodói jogosultsággal, azaz nem jogosult a faanyag kereskedelmi lánchoz tartozó tevékenységet végezni, többek között nem értékesíthet faanyagot. 

Fontos tudni, hogy az erdőgazdálkodónál a keresőben szereplő FELIR azonosító csak akkor minősül EUTR technikai azonosító számnak, ha az erdőgazdálkodó az EUTR hatósági nyilvántartásba is bejelentkezett. Amennyiben az erdőgazdálkodó az EUTR hatósági nyilvántartásba nem jelentkezett be, akkor csak az erdőgazdálkodói kódjával folytathat faanyag kereskedelmi lánchoz tartozó tevékenységet. Ebben az esetben csak olyan erdőből származó erdei faválasztékok tekintetében végezheti tevékenységét, amelyen az erdészeti hatóság erdőgazdálkodóként nyilvántartásba vette.

Az EUTR keresőben új információként kérdezhető le, hogy az erdőgazdálkodók a faanyag kereskedelmi lánchoz tartozó tevékenységükkel összefüggésben kaptak-e felfüggesztést vagy eltiltást. 
 


Friss hírek

2024. július 11, csütörtök

Jól szerepeltek a Futball EB szurkolói zónás vendéglátói a nyári szezonális ellenőrzésen

A Futball EB első két hetében 133 vendéglátó egységet és több mint 500 alkoholos italt ellenőriztek a szurkolói rendezvényeken az élelmiszerlánc-felügyeleti szakemberek. Az ellenőrzések döntő többsége pozitív eredménnyel zárult. A hatóságok mindössze 6 esetben indítottak eljárást és 255 000 Ft bírságot szabtak ki, a vizsgált alkoholos italok közül pedig csupán 10 liter lejárt minőségmegőrzési idejű, hibás borászati terméket vontak ki a forgalomból.

Tovább >

2024. július 10, szerda

Csütörtöktől már az egész országra kiterjed a tűzgyújtási tilalom

Az egész országot sújtó kánikula miatt a hatóságok 2024. július 11-től Magyarország teljes területén tűzgyújtási tilalmat hirdetnek. Ennek értelmében csütörtöktől tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, de még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A parlag- és gazégetés szintén nem engedélyezett a fokozottan tűzveszélyes időszakban.

Tovább >