null Uj EUTR alrendszerek – celszeru mar most frissiteni a meghatalmazasokat

Új EUTR alrendszerek – célszerű már most frissíteni a meghatalmazásokat

Új EUTR alrendszerek – célszerű már most frissíteni a meghatalmazásokat
2020. július 13, hétfő

Új EUTR informatikai alrendszerek indulnak augusztus elejétől a faanyag kereskedelmi lánc szereplők számára. A rendszerekben lehetőség lesz célzottan, az egyes részterületekhez meghatalmazást adni, amit a gördülékeny átállás érdekében már most megtehetnek az érintettek. Fontos, hogy az új alrendszerek bevezetésével a régi műveleti lap és szállítójegy bejelentő rendszerek megszűnnek.

A várhatóan augusztus elején induló alrendszerek célja a bejelentések megkönnyítése. A fejlesztés az alábbi területeket érinti:

  • erdei faválasztékok készletének bejelentése,
  • nyomdai úton előállított, szigorú számadású műveleti lap és műveleti lap pótlap használatának bejelentése,
  • nyomdai úton előállított, szigorú számadású szállítójegy használatának bejelentése.

Fontos, hogy mindhárom új alrendszer – hasonlóan az EUTR regisztrációs rendszerhez – kizárólag a Nébih Ügyfélprofil Rendszerén (ÜPR) keresztül, KAÜ-s (ügyfélkapus) bejelentkezés követően lesz elérhető. Ezért a bejelentőnek mindenképpen ügyfélkapuval kell rendelkeznie. Amennyiben Önnek van már ügyfélkapuja, és a bejelentéseket a saját nevében kívánja megtenni, további teendője nincsen. Ha még nem rendelkezik ügyfélkapuval, az okmányirodákban vagy e személyazonosító igazolvánnyal tudja annak létrehozását kezdeményezni.

Azok, akik saját nevükben járnak el, illetve önálló képviseletre jogosult cégvezetők, közvetlenül használhatják majd az alrendszereket, azonban minden más esetben meghatalmazásra lesz szükség. A meghatalmazás az ÜPR útmutató „Meghatalmazás” fejezetében leírtak szerint készíthető el, és már elérhető az érintettek számára. Fontos újítás, hogy a cégek az egyes rendszerekhez eltérő meghatalmazási szinteket is megadhatnak.

A gördülékeny átállás érdekében célszerű mielőbb, még az új alrendszerek élesítése előtt elkészíteni a meghatalmazásokat, azok bevezetésével ugyanis a régi műveleti lap és szállítójegy bejelentő rendszereket már nem lehet majd használni.

További részletek: https://portal.nebih.gov.hu/-/uj-meghatalmazas-tipusok-es-elektronikus-bejelentesi-lehetoegek-a-nebih-eutr-alrendszereiben


Friss hírek

A tulajdonosok négyötöde már megkapta a madárinfluenza miatti kártalanítást
2020. augusztus 7, péntek

A tulajdonosok négyötöde már megkapta a madárinfluenza miatti kártalanítást

Több nyugodt év után 2020-ban ismét megjelent a madárinfluenza betegség Magyarországon. A járványt – gyors és határozott intézkedésekkel – sikerült megállítani. A járványvédelmi szabályokat betartó, felelősen gazdálkodó tulajdonosoknak állami kártalanítás jár, amelyek több mint 80%-át, csaknem 9,5 mrd Ft-ot, már kifizetett a Nébih.

Tovább >

Egy újabb „aranyhasú” hazajutásában segített az ÁHSZ
2020. augusztus 7, péntek

Egy újabb „aranyhasú” hazajutásában segített az ÁHSZ

Ismét eredményes akción van túl a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ). A halászati őrök a júniusban felderített ügyben az eljárást és bírságolást követően sikeresen visszaszállítottak az eredeti élőhelyére egy újabb jogszerűtlenül kifogott és áttelepített tőpontyot. A méretes, 27 kg-os, 92 cm testhosszúságú hal 17 km megtétele után került vissza a Vasmegyei megtalálási helyéről az eredeti „otthonába”.

Tovább >