null Tudományos javaslatok a madárinfluenza EU-s terjedésének megelőzésére

Tudományos javaslatok a madárinfluenza EU-s terjedésének megelőzésére

2017. október 19, csütörtök

Az EU északkeleti és keleti határai felől érkező vándormadarak a madárinfluenza leggyakoribb közvetítői, jelenti ki legújabb tanulmányában az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA).

A dokumentumban szakértők értékelték az EU-ban felbukkanó madárinfluenza kockázatát, valamint véleményt formáltak arról a felügyeleti rendszerről, amelynek a tagállami járványmonitoring és a megelőzésért tett intézkedések a részei. Tudományos javaslatuk főként a korábbi évek madárinfluenza-kitörései során gyűjtött információkon alapul.

„Következtetéseink segítenek felkészíteni az EU-t a lehetséges járványra, éppen az őszi és téli influenza-szezoncsúcs előtt. A munkában nagy segítséget nyújtott a szoros együttműködés a korábbi kritikus helyzetekben érintett tagállamokkal” – fogalmazott Arjan Stegeman, a munkacsoport vezetője.

A tanulmány egyik legfontosabb javaslata, hogy az elpusztult vízimadarakról jelentést kell készíteni a nemzeti állatorvosi hatóságnak – különösen az influenzaszezon idejében.

A gazdaságokban tartott vízimadarak – így például kacsák és ludak – influenzaszűrése szintén szükségszerű, mivel ezek könnyen kapcsolatba kerülhetnek vadon élő vízimadarakkal és baromfikkal, ami a vírus terjedését eredményezheti. Az eljárás az élő állomány vérvizsgálatával és az elpusztult vízimadarak vírustesztjeivel történhet.

A gazdáknak meg kell ismerniük a megfelelő állattartói előírásokat a biológiai biztonság fenntartása érdekében. Ezek közé tartozik a vadon élő vízimadarak és a farm szárnyasállománya közötti közvetlen kontaktus megakadályozása (hálók használatával, vagy a baromfik beltéri tartásával influenza-csúcsszezon idejében) és az állatok gazdaságok közötti mozgásának elkerülése.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), a Baromfi Termék Tanács és a kormányhivatalok szeptember végén tartottak egyhetes járványvédelmi ellenőrzést a madárinfluenza kapcsán leginkább veszélyeztetett megyékben, Bács-Kiskunban, Békésben és Csongrádban. A vizsgálat megállapította, hogy a bár érezhető javulás a hazai állapotokban, a beruházások nem tükröznek valódi szemléletváltozást és az állattartók többsége továbbra is csak a hatóság által előírt, az újratelepítéshez szükséges minimumfeltételeket teljesíti.

Az EFSA – együttműködve az európai betegségmegelőzési és -felügyeleti központtal (European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC), az EU madárinfluenza-referencialaboratóriumával és a tagállami hatóságokkal – jelentést is közöl az uniós és globális szintű madárinfluenza-helyzet jelenlegi tudnivalóit összefoglalandó. A jelentés negyedévente frissül.


Friss hírek

2024. július 23, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.07.23.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >