null Tudatosabb konyhával a pazarlás ellen – menütervező kiadvánnyal segíti a Nébih a háztartásokat

Tudatosabb konyhával a pazarlás ellen – menütervező kiadvánnyal segíti a Nébih a háztartásokat

2025. július 7, hétfő

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja új, a fenntartható étkezést és a pazarlásmentes konyhát középpontba helyező kiadványt tett közzé. A Menütervezés maradék nélkül című útmutató könnyen alkalmazható gyakorlati tanácsokkal segíti a háztartásokat abban, hogyan főzzenek tudatosabban, használják fel kreatívan a maradékokat, és alakítsanak ki fenntartható rutint mindennapjaikban. Az érdeklődők ingyenes online előadáson is részt vehetnek, ahol a tudnivalók elmélyítése mellett kérdéseiket is átbeszélhetik a Nébih szakembereivel. A kiadvány megjelenése alkalmából a hivatal közösségi média játékkal is várja a pazarlás megelőzésében elkötelezett lakosokat.

Az élelmiszerpazarlás környezeti, gazdasági és társadalmi szempontból is komoly kihívás: a magyar háztartásokban évente fejenként átlagosan 62 kg élelmiszer végzi a szemetesben, amelynek jelentős része megelőzhető lenne. A keletkező élelmiszerhulladék legnagyobb részét az elpazarolt készételek teszik ki, évi 11,8 kg/fő/év mennyiséggel. A Menütervezés maradék nélkül kiadvány célja, hogy ezt a problémát a konyhai gyakorlatok oldaláról közelítse meg – egyszerű, mégis hatékony megoldásokat kínálva mindenki számára.
A több napra előre történő menütervezéssel és előkészítéssel nemcsak időt, energiát és pénzt spórolhatunk, hanem mindez az élelmiszerpazarlás megelőzésének is az egyik leghatékonyabb eszköze. A Nébih Maradék nélkül programjának kiadványa bemutatja, hogyan érdemes megtervezni a heti menüt, miként használjuk fel a maradékokat és a közeli lejáratú alapanyagokat, de kitér arra is, hogy mire figyeljünk az élelmiszerek biztonságos tárolása és fagyasztása során.
A Menütervezés maradék nélkül útmutató a mindennapi rutinba is könnyedén beilleszthető, gyakorlati módszerekkel segíti a háztartásokat abban, hogy tudatosabban tervezzék meg étkezéseiket és csökkentsék az élelmiszerpazarlást. A kiadvány egyik legfontosabb üzenete, hogy már néhány apró változtatással is jelentős hatást gyakorolhatunk környezetünkre, pénztárcánkra és a fenntartható jövőre.
A kiadvány megjelenéséhez kapcsolódva a Nébih ingyenes webináriumot szervez, ahol az érdeklődők a tudnivalók elmélyítése mellett kérdéseiket is átbeszélhetik a szakemberekkel. A július 10-ei online eseményre ezen a linken regisztrálhatnak.
Az új útmutató megjelenése alkalmából a Maradék nélkül közösségi média felületein nyereményjátékkal egybekötött kampány is indul. A cél, hogy minél több emberhez eljusson az üzenet: az élelmiszerpazarlás csökkentése mindannyiunk kezében van.


Friss hírek

2025. december 17, szerda

Megérkeztek a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés újabb eredményei

Élőhal-kereskedőket, forralt bor árusokat, őstermelőket, vad- és halfeldogozókat, valamint nagyüzemi és kézműves söröket is ellenőriztek az elmúlt hetekben az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), valamint a kormány- és járási hivatalok szakemberi által végzett téli szezonális ellenőrzés újabb célterületeinek összesítése, egy-egy kirívó esettől eltekintve, pozitív tapasztalatokat hozott. Egy vadhúsfeldolgozó üzemben 3 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból és a működését is felfüggesztették. Egy sörben a dobozos termékeknél nem engedélyezett adalékanyagot mutatott ki a Nébih laboratóriuma.

Tovább >

2025. december 16, kedd

Egyre magasabb a súlyos Listeria-fertőzések száma Európában

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) új uniós zoonózis jelentése szerint a változó étrend és a népesség elöregedése hozzájárulhat a súlyos Listeria-fertőzések számának emelkedéséhez Európa-szerte.

Tovább >