null Tolna vármegye - 69. számú vizsgálat - Ozorai Mesevár Óvoda Tálalókonyha - Ozora

Tolna vármegye - 69. számú vizsgálat - Ozorai Mesevár Óvoda Tálalókonyha - Ozora

Tolna vármegye - 69. számú vizsgálat - Ozorai Mesevár Óvoda Tálalókonyha - Ozora

69. számú vizsgálat

A mintavétel helye:

Ozorai Mesevár Óvoda Tálalókonyha
(7086 Ozora, Mártírok utca 7.)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 14,8 pont

Menü: Zöldségleves daragaluskával, Burgonyafőzelék fasírozott

Zöldségleves daragaluskával, Burgonyafőzelék fasírozott, kenyér

Mintavétel ideje: 2023.04.25.

Korosztály: 4-6 éves

Mintavételi alap: 43 adag

A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:

Ozora Község Önkormányzata

(7086 Ozora, Szabadság tér 1.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Zöldségleves daragaluskával (242g (leves) +118g (daragaluska) /adag)

Külső megjelenés: Sárga színű, opálos lében apró sárgarépa és fehérrépa kockák. Néhány hibásan tisztított zöldségdarabot tartalmaz. Felszínén zsiradékcseppek úsznak. A daragaluskák eltérő méretűek, halványsárgák.
Állomány: A lé hígan folyó, a zöldségek kissé túlföttek,a daragaluska megfelelően puha, rugalmas.
Illat: Kissé jellegtelen, enyhe zöldségillat.
Íz: Gyenge ízvilág, enyhe gyökérzöldség íz.

Burgonyafőzelék fasírozott (232g+ 53g /adag)

Külső megjelenés: Szürkésszöld sűrű mártásban nagyon apró, kb. 1 cm-es krumplikockák. Számos zöldfűszerdarabot tartalmaz. A fasírozott kissé alaktalan, pirospaprikától erősen színezett.
Állomány: A főzelék szokásosnál kissé sűrűbb, gélesebb állagú. A burgonyadarabok megfelelően puhák. A fasírt jó állagú, húsos, átsült, külseje kissé roppan.
Illat: Majoranna illata dominál a főzelékben. A fasírt fűszeres, hagymás illatú.
Íz:

A főzelék harmonikus, majorannás. A fasírozottban a só ízfokzoó hatása kissé erős, harátozott pirospaprikás íz, fűszeres. Összhatásban a fogás harmonikus ízű.

Kenyér (38 g/adag)

Külső megjelenés: Formában sült fehér kenyérszelet, alja összefüggő. Héja aranybarna, bélzet világos, légbuborékokat tartalmaz. Néhámy korpaszemcsét tartralmaz.
Állomány: Egyenletesen lazított, csomómentes, jól átsült.
Illat: Friss kenyér illat.
Íz:

Fehér kenyérre jellemző, harmonikus.

Részletes összetétel/anyaghányad

Zöldségleves daragaluskával

  • feketebors, őrölt
  • tojás, egész
  • búzadara
  • petrezselyemzöldje
  • petrezselyemgyökér
  • sárgarépa
  • sárgarépa
  • vöröshagyma
  • zellergumó
  • napraforgóolaj

Burgonyafőzelék

  • babérlevél, csomagos
  • feketebors, őrölt
  • majoranna
  • burgonya, nyári
  • búzaliszt (főző, rétes)
  • vöröshagyma
  • tejföl, 12%

Fasírozott

  • feketebors, őrölt
  • tojás, egész
  • fehér kenyér, házi jellegű
  • fokhagyma
  • piros paprika (őrölt)
  • sertéscomb
  • só (jódozott)
  • vöröshagyma
  • zemlemorzsa
  • napraforgóolaj

Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >