null Tolna vármegye - 069. számú vizsgálat - Balogh Antal Katolikus Általános iskola és Gimnázium Tálalókonyha - Paks

Tolna vármegye - 069. számú vizsgálat - Balogh Antal Katolikus Általános iskola és Gimnázium Tálalókonyha - Paks

Tolna vármegye - 069. számú vizsgálat - Balogh Antal Katolikus Általános iskola és Gimnázium Tálalókonyha - Paks

069. számú vizsgálat 

A mintavétel helye:
Balogh Antal Katolikus Általános iskola és Gimnázium Tálalókonyha
(7030 Paks, Kossuth Lajos u.13. )

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 13,0 pont

Menü: Rizsleves, Majorannás burgonyafőzelék sertéspörkölttel

Rizsleves, Majorannás burgonyafőzelék sertéspörkölttel, Teljes kiőrlésű kenyér
 

Mintavétel ideje: 2022.05.10.

Mintavételi alap : 260 adag 

A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Fény Szolgáltató Kft.
(7621 Pécs, Janus Pannonius u. 11.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Rizsleves (476 g /adag)

Külső megjelenés: A hígan folyó, opálos, sárgás színű alaplében jellemző színű narancsos sárgarépa, néhol nem jól tisztított törtfehér gyökérzöldség hasábok, hagymadarabok és kis mennyiségű főtt rizsszemek láthatók. A levesben zöldfűszer-darabok úsznak, tetején zsiradékcseppek gyöngyöznek.
Állomány: Az alaplé hígan folyó, a zöldségek többsége szétfőtt, egyenetlen állományúak, a zsiradék mennyisége kissé túlzó.
Illat: A zöldségek illata kevésbé érződik, kissé üres illatú, enyhén kesernyés. 
Íz: A zöldségek íze gyengén érződik, üres ízhatású, zsíros érzetű, kissé kesernyés utóízű.

Majorannás burgonyafőzelék sertéspörkölttel (390 g + 191 g /adag)

Külső megjelenés: A pirospaprikától enyhén színezett sárgás-narancsos főzelékalapban különböző formájú és méretű sárgás színű burgonyakockák és morzsolt majoranna levél látható. A feltétként kínált pörkölt kissé vizes szaftja változó méretű és nagyságú, a mócsingos részektől nem megfelelően tisztított drappos húsdarabokat tartalmaz.
Állomány: A burgonya jól átfőtt, a főzelékalap kissé hígabb, kissé pudingszerű. A pörkölt szaftja vizesebb, a szaftos rész a vizes résztől elkülönül, a hús jól átfőtt, a mócsingos részek kissé zsírosak.
Illat: A pörkölt jellemző magyaros illatú, a főzelék illatában a sűrítés illata dominál.
Íz: A pörkölt magyaros, karakteres ízvilágú, a burgonyafőzelék ízében a sűrítőanyag kissé lisztes íze kelleténél jobban kiérződik

Teljes kiőrlésű kenyér (65 g /adag)

Külső megjelenés: 1 db formában sütött, domború tetejű, kb. 11 cm széles, 12 cm magas, 1,5  cm vastag  kenyérszelet 2-3 mm-es héja egyenletes világosbarnára sütött, belseje a felhasznált lisztre jellemző színű, apró korpaszemcséket tartalmaz.
Állomány: A bélzet jól átsült, rugalmas, jól lazított, héja is jól rágható.
Illat: Kissé savanykás, jellemző illatú..
Íz: Jellegtelen, kissé üres ízű, nem elég aromás, a só ízfokozó hatása kevésbé érvényesül.

Részletes összetétel/anyaghányad nyilvántartás:

Rizsleves:

  • vöröshagyma
  • feketebors, őrölt
  • lecsó, konzerv
  • petrezselyemzöld
  • finomliszt
  • rizs
  • fokhagyma
  • étolaj
  • ételízesítő, sómentes
  • só, jódozott
  • zöldségkeverék, húsleves, mirelit
  • fűszerpaprika, csemege

Majorannás burgonyafőzelék:

  • vöröshagyma
  • majoranna, morzsolt
  • feketebors, őrölt
  • tejföl, 12 %
  • finomliszt
  • étolaj
  • ételízesítő, sómentes
  • burgonya
  • só, jódozott
  • fűszerpaprika, csemege

Sertéspörkölt:

  • vöröshagyma
  • lecsó (konzerv)
  • sertés, comb
  • fokhagyma
  • étolaj
  • ételízesítő, sómentes
  • só, jódozott
  • kömény, őrölt
  • fűszerpaprika, csemege

Teljes kiőrlésű kenyér

 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >