Tolna megye - 16. vizsgálat - Szekszárd - Baka István Általános Iskola
Tolna megye - 16. vizsgálat - Szekszárd - Baka István Általános Iskola
16. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):
Baka István Általános Iskola Főzőkonyha (7100, Szekszárd Béry Balogh Ádám u. 29.)
A menü minősítése:
kiválóan megfelelt |
ÁTLAG FELETTI |
átlagos |
átlag alatti |
nem |
Menü: Karfiolleves, rántott sertésborda, petrezselymes burgonya, friss saláta, joghurtos öntet Mintavétel ideje: 2015. április 29. Napi adag: 400 adag/ebéd Főzőkonyha: Diákétkeztetési Kft. (7100, Szekszárd, Bezeredj u. 2.) |
Részletes érzékszervi minősítés:
Karfiolleves (0,3 l/adag)
Külső megjelenés: |
Narancsszínű, tejföllel sűrített, zavaros, nem átlátszó lében kisebb-nagyobb méretű karfiolrózsák, félkör alakúra vágott sárga- és fehérrépaszeletek, masni levesbetét, zöldfűszer foszlányok. Tetején fehér tejfölpöttyök, alján fűszerszemcsék. |
Állomány: |
Tartalmas, kellően besűrített leves. A karfiol kissé puhára főtt, a zöldségek és a tészta kellően puha. |
Illat: |
Tejfölös, enyhén savanykás, a karfiol illata jól érezhető. Idegen illattól mentes. |
Íz: |
Ízletes, jól fűszerezett, a karfiol íze dominál. A tejföltől enyhén savanykás. Idegen íztől mentes. |
Rántott sertésborda, petrezselymes burgonya (1 szelet, 0,25 kg/adag)
Külső megjelenés: |
Aranybarnára sült panírban kb. 1,5-2 cm vastag sertéskaraj. A panír visszapuhult, részben elválik a hústól. A burgonya élénk zöldes-sárga színű, kisebb-nagyobb kockára vágott, zöldpetrezselyemmel megszórt. |
Állomány: |
A hús rugalmasan puha, de kissé száraz, könnyen vágható, nem zsíros, nem mócsingos, jól tisztított. A panír nem ropogós, visszapuhult. A burgonya részben szétfőtt, széteső, enyhén lisztes érzetű. |
Illat: |
A hús jellegének megfelelően enyhén olajos, sült húsra jellemző. A burgonya a zöldfűszertől kissé savanykás illatú. Idegen illattól mentes. |
Íz: |
Összességében harmonikus, kellemes, idegen íztől mentes. |
Friss saláta, joghurtos öntet (0,08 kg, 0,005 l/adag)
Külső megjelenés: |
Eltérő darabokra tépett zöldsaláta, felezett paradicsom gerezdek, sárgarépa csíkok, kb. 1 cm nagyságú kockára vágott uborka. Törtfehér joghurtos öntet, zöld színű aprított kaporral. |
Állomány: |
A zöldségek frissek, roppanósak. Az öntet hígan folyó, sima, csomómentes. |
Illat: |
A friss zöldségek illata és az öntet enyhén savanykás, kapros illata harmonikus összhangot eredményez. |
Íz: |
A zöldségek jellegüknek megfelelően frissek, kellemesen ízletesek. Az öntet enyhén édeskés, fokhagymás, kapros. |
Részletes összetétel/anyaghányad: |
Karfiolleves (10 adag) olaj -0,07 l- tejföl 12% - 0,15 l- liszt – 0,07 kg- csem. fűszerpaprika – 0,005 kg- só – 0,015kg- delikát – 0,01 kg- tiszt. fokhagyma – 0,007 kg- kocka vöröshagyma – 0,13 kg- mir. gyökérkocka – 0,12 kg- mir. karfiol – 0,6 kg- mir. petrezselyemzöld – 0,01 kg- tiszt. sárgarépa – 0,75 kg- lev.tészta – 0,1 kg- só – 0,001 kg-
Rántott sertésborda (10 adag) sertéskaraj – 1,2 kg- olaj – 0,1 l- teljes tojáspor – 0,01 kg- liszt – 0,15 kg- zsemlemorzsa – 0,25 kg- só – 0,02 kg-
Petrezselymes burgonya (10 adag) margarin – 0,08 kg- só – 0,03 kg- burgonya kocka – 1,92 kg- mir. petrezselyemzöld – 0,01 kg-
Friss saláta, joghurtos öntet (10 adag) paradicsom – 0,21 kg- kígyó uborka – 0,2 kg- nyári salátakeverék – 0,4 kg-
natúr joghurt – 0,6 l – kristálycukor – 0,002 kg- morzsolt kapor – 0,001 kg- só – 0,007 kg- majonéz – 0,2 kg- tiszt. fokhagyma – 0,002 kg- citromlé – 0,007 kg- |