null Tippek a maradékmentes karácsonyhoz

Tippek a maradékmentes karácsonyhoz

Tippek a maradékmentes karácsonyhoz
2019. december 19, csütörtök

A karácsonyi időszakban az átlagosnál is több élelmiszer végzi a szemetesben: nem csupán a sütés-főzéssel járó élelmiszerhulladékok – például tojáshéj – miatt, hanem sokszor a megmaradt készételek is a kukába kerülnek az ünnepek során. A Nébih Maradék nélkül programjának szakemberei összegyűjtötték azokat a praktikus, élelmiszerfeleslegeket megelőző tanácsokat, amelyek segítségével maradék nélkül „vészelhetjük át” a karácsonyt.

Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik, jelentős része a családoknál: egy átlagos magyar háztartásban fejenként 68 kg élelmiszert dobunk ki, s ennek a fele megelőzhető lenne egy kis odafigyeléssel, tudatosabb tervezéssel. Jellemző, hogy az ünnepi időszakban az átlagosnál is több élelmiszer végzi a szemetesben

A hulladékpiramis elve szerint a legjobb megoldás a megelőzés. Ebben nyújt segítséget az az összeállítás, amelyben a Nébih Maradék nélkül programjának szakemberei az élelmiszerfeleslegeket megelőző tanácsokat gyűjtötték össze.

Fontos például szem előtt tartani, hogy gyomrunk a karácsonyi időszakban sem nő meg a kétszeresére. Az ünnepek alatt is törekedjünk arra, hogy ne főzzünk többet, mint amennyit a család biztosan el tud fogyasztani maradék nélkül. Ha ez mégsem sikerül, akkor ügyeljünk rá, hogy az ételmaradék minél hamarabb bekerüljön a hűtőbe. A legtöbb élelmiszer esetében pedig a fagyasztás a legjobb tartósítási mód, amelynek legfontosabb szempontjairól infografikát is készített a Nébih.

Szintén hasznos, ha az ételkészítésbe – akár játékos formában – bevonjuk a gyerekeket is. A kutatások szerint ugyanis azok a gyerekek, akik közvetlen tapasztalatokkal rendelkeznek az ételkészítésről, látják, hogy mennyi munkával, odafigyeléssel jár egy tál étel előállítása, sokkal kevésbé pazarolnak, mint társaik. Ráadásul ők a későbbiekben az élelmiszerbiztonsági kockázatokat is rutinosabban kerülik el, mint társaik.

A karácsonyi maradékmentésről további hasznos tanácsok olvashatóak Maradék nélkül programunk weboldalán: http://maradeknelkul.hu/2019/12/18/karacsonyi-menu-maradek-nelkul/

Kapcsolódó anyagok:
közlemény letölthető formában
Fagyasztási útmutató - infografika


Fagyasztási útmutató (a kép görgetéssel nagyítható)


Friss hírek

Nagyon közel a határidő: január 31-ig kell befizetni az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat
2021. január 22, péntek

Nagyon közel a határidő: január 31-ig kell befizetni az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat

2021. január 31. napja, azaz jövő hét vasárnap a 2020. évi bevalláshoz kapcsolódó élelmiszerlánc-felügyeleti díj második részletének fizetési határideje. Felhívjuk a figyelmet, hogy a határidő minden kötelezettre vonatkozik.

Tovább >

A Nébih honlapján elérhető a vaddisznóállomány szabályozásáról szóló Nemzeti Akcióterv
2021. január 21, csütörtök

A Nébih honlapján elérhető a vaddisznóállomány szabályozásáról szóló Nemzeti Akcióterv

Minden tagállamot a vaddisznóállomány szabályozásáról szóló nemzeti akcióterv összeállítására kötelezte az EU-s afrikai sertéspestis (ASP) stratégia tavaly áprilisi módosítása. Az akcióterv célja, hogy a világszerte hatalmas kárt okozó betegséget sikerüljön ellenőrzés alatt tartani és mielőbb felszámolni az EU területén. A nemrég elkészült, ötéves időszakra vonatkozó Nemzeti Akcióterv elérhető a Nébih honlapján: https://portal.nebih.gov.hu/asp-mentesitesi-terv

Tovább >