null Tilos, mégis minden második utas megpróbál hústerméket behozni Ukrajnából

Tilos, mégis minden második utas megpróbál hústerméket behozni Ukrajnából

2017. augusztus 30, szerda

A magyar-ukrán határ négy határátkelőhelyén tartott közös ellenőrzést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) augusztus végén. A szakemberek az Ukrajnában elterjedt afrikai sertéspestis (ASP) veszélye miatt elsősorban a személyes fogyasztásra szánt állati eredetű termékek behozatalát ellenőrizték. A helyszíni vizsgálat során minden második utasnál találtak tilalom alá eső terméket.

Augusztus 22-én és 24-én a lónyai, a barabási, a beregsurányi és a tiszabecsi határállomásokon tartottak közös ellenőrzést a NAV és a NÉBIH szakemberei. A vizsgálatot az ASP-hez kapcsolódó ukrán járványügyi helyzet indokolta. A betegség behurcolásának megelőzése érdekében Ukrajnából sertéshúst, húskészítményt még magáncélra is tilos behozni! Ennek kapcsán a hatósági szakemberek elsősorban a személyes fogyasztásra szánt állati eredetű termékek esetleges tiltott behozatalát ellenőrizték.

Az ellenőrzés feltárta, hogy minden második utas megpróbált áthozni a határon valamilyen behozatali tilalom alá eső terméket. A pénzügyőrök munkájának köszönhetően sikerült megakadályozni azok Magyarországra történő beszállítását, jelentősen csökkentve ezzel az ASP hazai járványügyi kockázatát. Fontos azonban, hogy a magyar-ukrán határt átlépők maguk is tisztában legyenek a szabályokkal és betartsák azokat, az ASP esetleges hazai megjelenése ugyanis rendkívüli gazdasági kárt okozna hazánknak.

Kapcsolódó anyagok:
közlemény letölthető formában
képek tömörítve

Az ellenőrzés közben feltárt hibákat, hiányosságokat bemutató videó a cikkben leírtak vizuális bemutatására szolgál, többletinformációt nem tartalmaz.



Friss hírek

2025. december 22, hétfő

Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

Tovább >

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >