null Terjed a bőrcsomósodáskór Európában

Terjed a bőrcsomósodáskór Európában

2016. május 2, hétfő

Tovább terjed a bőrcsomósodáskór Európában

Július 19-én Albánia Tirana és Diber közelében, július 21-én Montenegro egy Plav közeli szarvasmarhaállományból igazolta a bőrcsomósodáskór megjelenését.

Görögország és Bulgária után Macedóniában is megjelent a bőrcsomósodáskór. A macedón hatóságok 3 kitörést jelentettek 2016. április 28-án. 6 állat betegedett meg. A fogékony állatok száma az érintett gazdaságokban 95 db. A terület térképe a mellékletben látható.

Szerbiában is állat-egészségügyi hatóság június 29-vel már 72 bőrcsomósodáskór kitörésről tájékoztatta a magyar főállatorvost. A  betegség nagy intenzitással terjed a Balkánon az állat-egészségügyi intézkedések ellenére.

Az elmúlt időszak egyre gyorsabban terjedő járványai azt mutatják, hogy nagyon fontos a védekezés, a kórokozót terjesztő rovarok (szúnyogok, legyek) terjedésének és támadásainak megakadályozása.

Törökország

Törökországban a betegség jelenleg endémiás. A betegség 2013-ban (feltételezhetően Szíriából történő behurcolás után) jelent meg. A török hatóságok intézkedései ellenére a betegség 1,5 – 2 év leforgása alatt érte el a török-görög határt.

Jelenleg a betegség nagyon gyorsan és nagyszámú állományt érintve terjed a fő exportútvonalakat érintve, ezért nyomatékosan felhívjuk az élőállat-kereskedők figyelmét új útvonalak keresésére, illetve az üresen visszatérő, a fertőzött területeken áthaladó szállítójárművek alapos és körültekintő fertőtlenítésére.

A bőrcsomósodáskór bejelentési kötelezettség alá tartozó betegség mind Magyarországon mind az Európai Unióban. A szarvasmarha fogékony a betegségre. A betegég fő terjedési útja vérrel táplálkozó mechanikus vektorokkal (egyik állatból a másikra átviszik a kórokozót) történik, mint például szúnyogok, legyek (esetleg kullancsok). Megbetegedés 5 - 45% közötti az elhullás 10% alatti. A betegség a fertőzött állatok 50%-ben mutat klinikai tüneteket, de a tüneteket nem mutató állatok is terjesztik a betegséget. Súlyos esetekben a klinikai tünetek (2-5 cm nagyságú csomók megjelenése a bőrben) szembetűnőek, de enyhe esetben megállapítása nehézkes.

A betegség esetleges Magyarországi megjelenés esetében a közvetlen gazdasági károkon túlmenően (akár 40-60% körüli termeléskiesés, az állományok felszámolása stb.), számolni kell azzal, hogy akár egyetlen kitörés esetén is, számos harmadik ország az élő állatok és termékek kereskedelmének hosszútávú korlátozását rendelheti el.

Letölthető anyagok 
Balkán-félsziget bőrcsomósodáskór
Szerbia bőrcsomósodáskór június


Friss hírek

2024. május 2, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.05.13.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. május 2, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.05.02.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >