null Tejpiaci ellenőrzések: 22 külföldi UHT tej megbukott a laborvizsgálatokon

Tejpiaci ellenőrzések: 22 külföldi UHT tej megbukott a laborvizsgálatokon

2016. június 15, szerda

Újabb eredményt hoztak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) tejpiaci ellenőrzései. A NÉBIH laboratóriumaiban 48 UHT tej tételt vizsgáltak meg mintegy 200 paraméterre. Az ellenőrzés eredményeként 22 külföldi – szlovák, cseh és lengyel – előállítású terméket kell kivonni a forgalomból, mert zsírtartalmuk alacsonyabb a jelölésen szereplőnél. A hatósági fellépésnek köszönhetően több tízezer liter, a vásárlókat megtévesztő termék kerül le a polcokról.

A tejpiaci ellenőrzések során ország szerte mintegy 300 élelmiszerforgalmazónál végeztek mintavétellel egybekötött ellenőrzést a megyei kormányhivatalok és a NÉBIH ellenőrei. A szakemberek a nem magyar előállítású, alacsony áron értékesített UHT tejeket és félkemény sajtokat vizsgálták. Az akcióban 311 tétel UHT tejnél és 522 tétel félkemény sajtnál ellenőrizték a különböző élelmiszerbiztonsági, például jelölési és nyomon követési előírások teljesülését.

A NÉBIH laboratóriumaiban több mint 100 tej, illetve sajtminta vizsgálatát végezték el a hatóság munkatársai. A 48 UHT tej mintát az analitikai és érzékszervi vizsgálatok során mintegy 200 paraméterre vizsgálták a szakemberek. A laboratóriumi eredmények alapján összesen 22 tétel, több tízezer liter, többségében 1,5 százalékos zsírtartalmú UHT tejet kell kivonni a forgalomból alacsony zsírtartalom miatt. Az érintett termékek közül 15 szlovák, 6 cseh és 1 lengyel előállítótól származik.

A tejzsír a tej értékes része, amit fölözés után például tejszín, vaj vagy tejföl készítésére használnak. A NÉBIH vizsgálatán kiszűrt termékek zsírtartalma alacsonyabb volt, mint amit a gyártók a dobozon feltüntettek, megtévesztve ezzel a vásárlókat.

A NÉBIH a jövőben is folyamatosan vizsgálja a kereskedelemben kapható élelmiszereket, hogy kiszűrje a nem biztonságos, vagy a vásárlókat megtévesztő termékeket.

 

Táblázattal frissítve: 2016. június 24.
2016 április 1-15 közötti célellenőrzés során kifogásolt UHT tejminták

A táblázatban szereplő vizsgálati eredmények kizárólag a megvizsgált tételekre vonatkoznak, az előállítók más termékeire, más tételeire nem vonatkoztathatók.
Hivatalunk az ellenőrzéseket, mintavételeket folytatja, ezek a nyári szezonális ellenőrzésnek is részei lesznek.
Természetesen ezekről az eredményekről is tájékoztatást nyújtunk.

Frissített táblázat: 2016. június 27.
2016 április 1-15 közötti célellenőrzés során kifogásolt UHT tejminták – frissített

 

Kapcsolódó anyagok:
közlemény letölthető formában
táblázat letölthető formában
06.27_frissített táblázat letölthető formában


Friss hírek

2025. december 22, hétfő

Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

Tovább >

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >