null Tejágazati ellenőrzést rendelt el az országos főállatorvos

Tejágazati ellenőrzést rendelt el az országos főállatorvos

2015. május 14, csütörtök

Tejágazati célellenőrzést rendelt el az országos főállatorvos május 6-ától a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácstól érkező bejelentések alapján.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a megyei kormányhivatalok élelmiszerbiztonsági szakemberei elsősorban az alacsony áron értékesített import fogyasztói tejeket és tejtermékeket vizsgálják.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság – a társhatóságok bevonásával – 2014-ben is vizsgálta már az ágazatot. Akkor a három szakaszra osztott célellenőrzés eredményeként összesen több mint 288  000 liter tejet és tejterméket foglaltak le, valamint felszámolták egy illegális tejpalackozó üzem működését.

Az idei ellenőrzéssorozaton nagykereskedelmi létesítményekben (elsősorban első magyarországi tárolási helyeken), kiskereskedelmi láncok üzleteiben és vendéglátó-ipari létesítményekben vizsgálják a termékeket.

A NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága (KÜI) szakemberei május 7-8-án 5 forgalmazónál ellenőrizték az import UHT tejek nyomonkövethetőségét, valamint a forgalmazás élelmiszerbiztonsági feltételeinek teljesülését. A forgalmazás higiéniai, tárolási körülményeivel kapcsolatos kifogást egyik helyszínen sem tapasztaltak az ellenőrök. Nyomonkövethetőségi hiányosságok miatt két esetben, négy tételnél (9082 liter) kellett forgalmi korlátozást elrendelni. Három tételnél (4762 liter) a termék azonosító adatait is tartalmazó, a származást igazoló dokumentumait pótlólag bemutatták, így ezen tételek korlátozását feloldották a szakemberek.

A nagykereskedelmi tevékenységet végző cégeknél a NÉBIH Felügyeleti Díj és Forgalmazói Ellenőrzési Igazgatósága megkezdte az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevalláshoz és befizetéshez kapcsolódó ellenőrzéseket is. Az eddig lezárt két ellenőrzésmél több mint 9 millió forint felügyeleti díj bevallásának és megfizetésének elmulasztását állapította meg a NÉBIH. A kapcsolódó bírságok és pótlékok összege meghaladja a 800 ezer forintot.

A tejágazati ellenőrzések – a társhatóságok bevonásával – folytatódnak.

(Földművelésügyi Minisztérium)


Friss hírek

2024. április 12, péntek

EFSA GYAKORNOKI PROGRAM 2024

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) idén is lehetőséget biztosít arra, hogy az érdeklődők gyakornoki program során 12 hónapon keresztül dolgozzanak az EFSA-nál.

Tovább >

2024. április 9, kedd

A Nébih laboratóriuma lett az első hazai akkreditált referenciaanyag-gyártó szervezet

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Radioanalitikai Referencia Laboratóriuma már több mint 20 éve készít referenciaanyagokat. 2005 óta pedig a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) együttműködő laboratóriumaként működik e területen. A több évtizedes tapasztalat alapján a hatóság kérelmezte referenciaanyag-gyártó tevékenységének akkreditálását, amit sikeresen elnyert, így a Nébih laboratóriuma lett az első magyar akkreditált referenciaanyag-gyártó szervezet.

Tovább >