null Tápoldat-termékteszt – minden második termékkel gond volt

Tápoldat-termékteszt – minden második termékkel gond volt

Tápoldat-termékteszt – minden második termékkel gond volt
2015. június 2, kedd

Tápoldatokat ellenőrzött legújabb terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Az élen az „Auchan általános tápoldat”, a „Terrasan muskátlitáp” és a „Compo kaktusztáp” végzett. Az átfogó vizsgálat során 50 termékből csaknem minden másodiknál akadt valamilyen probléma.

A tápoldatok (szakmai nevükön engedélyköteles és EK jelölésű oldatműtrágyák) a növények tápanyag-utánpótlására szolgálnak, illetve a talajok tápanyag-szolgáltató képességét, termőképességét javítják. A forgalomba hozott termékeknek vagy az Európai Unió szabályozásának kell megfelelniük, vagy pedig hazai forgalomba hozatali és felhasználási engedéllyel kell rendelkezniük.

A NÉBIH májusi terméktesztjén általános-, muskátli és kaktusz tápoldatokat vizsgált. A hazai boltok kínálatát figyelembe véve 50 termékből vettek hatósági mintát az ellenőrök. A tápoldatok közül jellemzően a 250-, a 400-, az 500- és az 1000 ml-es kiszerelésű termékeket vizsgálták a szakemberek, hisz a vásárlók körében is ezek a legnépszerűbbek, de megmintázták az önadagolós 32 ml-es flakonokat is.

A hatóság vizsgálta az engedélyokiratban szereplő minőségi paramétereket, a teljes tápelem összetételt; ellenőrizte a termékek jelölésének, címkézésének megfelelőségét, a magyar nyelvű felirat meglétét, valamint a gyártó által garantált tápelem tartalmat. Fogyasztói kedveltségi vizsgálatra is sor került, olyan szempontok figyelembe vételével, mint, hogy mennyire pontosak az adagolási információk; könnyen, jól olvasható-e a címke; vagy épp mennyire biztonságos, könnyen kezelhető-e a flakon.

A vizsgált 50 tápoldat közül 19 terméknél talált a hatóság beltartalmi (makro- és mezoelem) hiányosságot. Az Albatrade Kft. „Valentin virágtápja”, valamint az Eurogarden Kft. által gyártott „Általános tápoldat” és „Muskátli és balkonnövény tápoldat” megnevezésű terméknél több paraméter a garantált tápanyagtartalomnak csupán a töredékét tartalmazta, súlyosan megtévesztve ezzel a felhasználókat. A szakemberek a jelölési követelményeket is ellenőrizték és 6 db terméknél találtak jelölési hibát. Összesen 24 termék nem felelt meg az előírásoknak (egy terméknél jelölési és beltartalmi problémák is voltak). A hatóság a kifogásolt termékek esetében forgalomba hozatali és felhasználási korlátozását rendelt el.

A szakemberek érdekességként kiszámították a tápoldatok fő tápelem tartalmának fajlagos árát is, azaz, hogy 1 kg hatóanyag mennyibe kerül a különböző termékekben. A mért eredmény szerint a legkedvezőbb áron a Tesco virágtáp, Tesco muskátlitáp, valamint a Compo kaktusztáp szerepelt. 1 kg hatóanyagért pedig azok fizetnek a legtöbbet, akik önadagolós termékeket választanak.

Az összesítésben az „Auchan általános tápoldat”, a „Terrasan muskátlitáp” és a „Compo kaktusztáp” végzett az élen.

A tápoldatokkal kapcsolatos további hasznos információk, a részletes vizsgálati szempontok, valamint az eredmények elérhetők a NÉBIH termékteszt oldalán, a Szupermentán.

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság

Kapcsolódó tartalmak:
Részletes eredmények
Tápoldat-termékteszt – minden második termékkel gond volt