null Tanacsok vagohidi es husipari letesitmenyek uzemeltetoinek koronavirus jarvany idejen

Tanácsok vágóhídi és húsipari létesítmények üzemeltetőinek koronavírus járvány idején

2020. március 23, hétfő

A koronavírus járvány okozta helyzetben kiemelten fontos hogy a vágóhidak, húsipari üzemek folyamatos működése az élelmiszer-ellátás biztonsága érdekében biztosított legyen. Az élelmiszer-előállító létesítményekre, kiemelten a vágóhidakra és húsipari létesítményekre szigorú előírások vonatkoznak, melyek betartása és dolgozók általi betartatása kiemelten fontos a jelenlegi járványhelyzetben.

Frissítve: 2020.06.25.

Dolgozók:

  • Csak egészséges emberek állhatnak munkába, ez vonatkozik az élőállattal és a vágott testekkel, húsokkal kapcsolatba kerülő – valamint a gépjárművel hússzállítást végző –dolgozókra is.
  • Amennyiben bármilyen megbetegedésre utaló jel – láz, köhögés, tüsszögés, orrfolyás, hasmenés – jelentkezik a munkavállalónál, orvoshoz kell fordulnia, az újbóli munkába állása csak orvosi igazolással történhet.
  • A dolgozónak folyamatosan tisztán, ápoltan kell a munkahelyén megjelenni.
  • A munkavégzéshez folyamatosan – napi gyakorisággal és szennyeződés esetén –tiszta munkaruhát és védőeszközöket kell biztosítani.
  • Dolgozó saját ruhát csak a munka/védőruhája alatt viselhet, és az nem lóghat ki a munkaruhája alól.
  • A munkát csak alapos kézmosást követően kezdheti meg.
  • Belépési pontokon, illetve minden munkaállomásnál kötelezően folyamatosan biztosítani kell a vállalkozónak a kézmosási és fertőtlenítési lehetőséget. Minden kézmosó helyen virucid hatású kézfertőtlenítőszer használata ajánlott.
  • Amennyiben szennyeződött a dolgozó keze, eszköze, ezeket kötelezően tisztítani, fertőtleníteni, szükség esetén a munkaruhát cserélni kell.
  • A WC-t és a dohányzó helyet csak ruhacserével lehet használni (pl. védőköpeny felvétele, vagy felső munkaruha levétele), előtte-utána el kell végezni a kézmosást, fertőtlenítést. A dolgozók oktatása során ezt ki kell hangsúlyozni.
  • Védőeszközöket a vállalkozás eljárásaiban lefektetettek szerint kell viselnie – járvány esetén is kötelező a szájmaszk viselése minden olyan üzemi területen, ahol fogyasztásra kész terméket kezelnek, továbbá javasolt gumikesztyű használatának elrendelése ezeken az üzemi területeken.
  • Meg kell határozni a szájmaszk és gumikesztyű, illetve egyéb védőeszköz cseréjének, vagy tisztításának/fertőtlenítésének idejét. Erre legalább szüneteket követően kerüljön sor.
  • Aki légúti betegség tüneteit észleli magán, az általános személyi higiéniai előírások alapján sem állhat munkába, ez most hatványozottan érvényes.
  • A higiéniai követelményekről kötelezően oktatást kell tartani. Az NNK által javasolt valamennyi ponttal a dolgozóknak tisztában kell lenniük, és azt fokozottan be kell tartaniuk (a dolgozók egészsége érdekében).
  • Alapelvárás, hogy a dolgozó csak egészséges állapotban jelenjen meg munkahelyén. Jelen helyzetben azonban az üzemeltetőnek is fokozottan monitoroznia szükséges a dolgozók egészségi állapotát (pl. ha szükségesnek ítéli, hőmérőzze a dolgozókat és a betegség gyanúja esetén intézkedjen), továbbá óvja őket a túlzott igénybevételtől és a túlterheltségtől.
  • A takarítást végző személyzetet is el kell látni védőeszközzel, valamint oktatásban kell részesíteni a felületek tisztításának, fertőtlenítésének fontosságáról, a fokozott fertőtlenítést igénylő területekről.
  • Ügyelni kell az árukiadásnál a fokozott higiéniára, a vágóhídi/ húsipari személyzet ne érintkezzen a gépjármű vezetőjével.

Új dolgozó felvétele
A jogszabály szerinti kötelező tüdőszűrő vizsgálatot a veszélyhelyzet megszüntetését követő 15. napig nem szükséges elvégeztetni, ennek hiányában is megállapítható a felvételre jelentkező dolgozó alkalmassága. Ezt a foglalkozás-egészségügyi alapszolgálat orvosa a munkaköri orvosi alkalmassági véleményen a következő időkorlátozással jelölheti:  „Alkalmas, a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet megszüntetését követő 15. napig.”
Az alapvető fontosságú ágazatok esetében (mint, amilyen az élelmiszer-előállítás és -forgalmazás is) javasolt olyan munkavállalók felvételének előnyben részesítése, akik rendelkeznek egy éven belüli érvényes tüdőszűrő vizsgálati lelettel.
https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/591-rendelkezes-a-foglalkozas-egeszsegugyi-alapszolgaltatoknak (NNK zájékoztatás)

A korlátozások megszűnését követően javasoljuk a vállalkozásoknak, hogy azon dolgozókat, akik korábban külföldi élelmiszer-előállító létesítményben dolgoztak, de nem kívánnak oda visszatérni, hanem hazai vállalkozásnál helyezkednének el, csak negatív COVID teszteredmény alapján foglalkoztassák őket.


Dolgozói megbetegedés esetén:

  • Amennyiben egy vágóhídi dolgozónál munkavégzés közben betegség tünetei jelentkeznek, (hidegrázás, láz, erős köhögés, egyéb légzőszervi és mellkasi tünetek) a dolgozónak azonnal el kell hagynia a munkahelyét a felettese értesítése mellett, és fel kell vennie a kapcsolatot háziorvosával. Amennyiben erre nincs lehetőség, el kell különíteni egy zárt helyiségben, például egy irodahelyiségben, de legalább 2 méterre a többi embertől és mentőt kell hívni hozzá a szokásos eljárásrendnek megfelelően.
  • Amennyiben az üzem dolgozójánál felmerül a koronavírus fertőzés NNK eljárásrend szerinti gyanúja, akkor az üzemben tartónak követnie kell a népegészségügyi hatóság utasításait
  • A vágóhidak leállása, bezárása nem ajánlott. Azok az emberek, akik nem voltak kontaktusban az újfajta koronavírusban szenvedő betegekkel továbbra is folytathatják a munkavégzést.
  • Járvány esetén javasolt további eljárások:
  • Dolgozók hőmérsékletének mérése javasolt, mielőtt felvennék a munkát Az előállító létesítményekben a dolgozók munkaállomásai általában fix helyen vannak, de törekedni kell a lehetőségekhez mérten legalább 1,5-2 méteres távolság biztosítására a dolgozók között.
  • Korlátozni kell a dolgozók számát az étkező, pihenő, valamint a dohányzásra kijelölt helyeken.
  • Kerülni kell a zsúfoltságot és nagy létszámú dolgozó jelenlétét a műszakváltásokkor, ezzel csökkenthető az esetleges keresztfertőzés az esetleges tünet nélküli hordozók esetében. Lehetőség szerint az egyes műszakok dolgozói ne találkozzanak egymással.

Környezet, berendezések, eszközök:

  • Ésszerű határok közt csökkenteni kell a személyes kontaktust a más helyről érkezőkkel, a rakodásokat úgy kell szervezni, hogy az ilyen kontaktusból származó fertőzésveszély minimálisra csökkenjen.
  • Fokozottan kell ügyelni a létesítmény tisztaságára, elegendő számban és mennyiségben rendelkezésre kell állnia vírusölő hatású (virucid) kézfertőtlenítő-szernek, valamint szintén virucid hatású mosogatószernek, felület-fertőtlenítőszernek és takarítószernek.
  • Fokozottan tisztán kell tartani a gyakran érintett felületeket, a szállítóeszközöket és a rakodótereket.
  • A környezet, berendezések, eszközök tisztításához virucid hatású mosogatószert, felület-fertőtlenítőszert és takarítószert kell alkalmazni.
  • A fertőtlenítőszereket minden esetben a gyártó által magyar nyelven feltüntetett használati utasítás szerint, megfelelő koncentrációban és megfelelő behatási idővel kell felhasználni.

Beszállítók:

  • A járványhelyzet miatt előfordulhat, hogy a vágóhidaknak megnövekedett kapacitással vagy munkaerő átcsoportosítással kell működniük. Az átcsoportosítás során a fenti követelményeket be kell tartani és fokozottan ellenőrizni, kiemelten a kézmosást fertőtlenítést, védőeszközök cseréjét, mivel az átcsoportosított dolgozók jellemzően nem rendelkeznek megfelelő helyismerettel.
  • A megnövelt kapacitást minden esetben egyeztetni kell az illetékes engedélyező hatósággal.
  • Az új partnerek esetében mindenképp ellenőrizzék, hogy rendelkezik-e FELIR azonosító számmal. Ez az alábbi linken megnézhető: https://portal.nebih.gov.hu/felir-kereso

Továbbra is kiemelten fontos a termékek nyomonkövethetőségének biztosítása és az állatvédelmi előírások betartása.


Friss hírek

2021. május 13, csütörtök

Véget ért az ebek kötelező veszettség elleni oltására adott türelmi idő

A fokozatos nyitáshoz igazodva megszűnt a kutyák veszettség elleni ismétlő oltásának beadatására tavaly márciusban elrendelt türelmi idő. A hatóság kéri az érintett kutyatartókat, hogy lehetőség szerint mielőbb pótolják állatuknál az esetlegesen elmaradt oltást.

Tovább >

2020. november 16, hétfő

Vendéglátó-, és közétkeztető létesítményekre vonatkozó intézkedések 2020. november 4-től visszavonásig

A Nébih összegyűjtötte a veszélyhelyzet kihirdetésével összefüggő, a vendéglátó- és közétkeztető létesítményekre vonatkozó legfontosabb és aktuális információkat.

Tovább >