null Tanacsok vagohidi es husipari letesitmenyek uzemeltetoinek koronavirus jarvany idejen

Tanácsok vágóhídi és húsipari létesítmények üzemeltetőinek koronavírus járvány idején

Tanácsok vágóhídi és húsipari létesítmények üzemeltetőinek koronavírus járvány idején
2020. március 23, hétfő

A koronavírus járvány okozta helyzetben kiemelten fontos hogy a vágóhidak, húsipari üzemek folyamatos működése az élelmiszer-ellátás biztonsága érdekében biztosított legyen. Az élelmiszer-előállító létesítményekre, kiemelten a vágóhidakra és húsipari létesítményekre szigorú előírások vonatkoznak, melyek betartása és dolgozók általi betartatása kiemelten fontos a jelenlegi járványhelyzetben.

Frissítve: 2020.06.25.

Dolgozók:

  • Csak egészséges emberek állhatnak munkába, ez vonatkozik az élőállattal és a vágott testekkel, húsokkal kapcsolatba kerülő – valamint a gépjárművel hússzállítást végző –dolgozókra is.
  • Amennyiben bármilyen megbetegedésre utaló jel – láz, köhögés, tüsszögés, orrfolyás, hasmenés – jelentkezik a munkavállalónál, orvoshoz kell fordulnia, az újbóli munkába állása csak orvosi igazolással történhet.
  • A dolgozónak folyamatosan tisztán, ápoltan kell a munkahelyén megjelenni.
  • A munkavégzéshez folyamatosan – napi gyakorisággal és szennyeződés esetén –tiszta munkaruhát és védőeszközöket kell biztosítani.
  • Dolgozó saját ruhát csak a munka/védőruhája alatt viselhet, és az nem lóghat ki a munkaruhája alól.
  • A munkát csak alapos kézmosást követően kezdheti meg.
  • Belépési pontokon, illetve minden munkaállomásnál kötelezően folyamatosan biztosítani kell a vállalkozónak a kézmosási és fertőtlenítési lehetőséget. Minden kézmosó helyen virucid hatású kézfertőtlenítőszer használata ajánlott.
  • Amennyiben szennyeződött a dolgozó keze, eszköze, ezeket kötelezően tisztítani, fertőtleníteni, szükség esetén a munkaruhát cserélni kell.
  • A WC-t és a dohányzó helyet csak ruhacserével lehet használni (pl. védőköpeny felvétele, vagy felső munkaruha levétele), előtte-utána el kell végezni a kézmosást, fertőtlenítést. A dolgozók oktatása során ezt ki kell hangsúlyozni.
  • Védőeszközöket a vállalkozás eljárásaiban lefektetettek szerint kell viselnie – járvány esetén is kötelező a szájmaszk viselése minden olyan üzemi területen, ahol fogyasztásra kész terméket kezelnek, továbbá javasolt gumikesztyű használatának elrendelése ezeken az üzemi területeken.
  • Meg kell határozni a szájmaszk és gumikesztyű, illetve egyéb védőeszköz cseréjének, vagy tisztításának/fertőtlenítésének idejét. Erre legalább szüneteket követően kerüljön sor.
  • Aki légúti betegség tüneteit észleli magán, az általános személyi higiéniai előírások alapján sem állhat munkába, ez most hatványozottan érvényes.
  • A higiéniai követelményekről kötelezően oktatást kell tartani. Az NNK által javasolt valamennyi ponttal a dolgozóknak tisztában kell lenniük, és azt fokozottan be kell tartaniuk (a dolgozók egészsége érdekében).
  • Alapelvárás, hogy a dolgozó csak egészséges állapotban jelenjen meg munkahelyén. Jelen helyzetben azonban az üzemeltetőnek is fokozottan monitoroznia szükséges a dolgozók egészségi állapotát (pl. ha szükségesnek ítéli, hőmérőzze a dolgozókat és a betegség gyanúja esetén intézkedjen), továbbá óvja őket a túlzott igénybevételtől és a túlterheltségtől.
  • A takarítást végző személyzetet is el kell látni védőeszközzel, valamint oktatásban kell részesíteni a felületek tisztításának, fertőtlenítésének fontosságáról, a fokozott fertőtlenítést igénylő területekről.
  • Ügyelni kell az árukiadásnál a fokozott higiéniára, a vágóhídi/ húsipari személyzet ne érintkezzen a gépjármű vezetőjével.

Új dolgozó felvétele
A jogszabály szerinti kötelező tüdőszűrő vizsgálatot a veszélyhelyzet megszüntetését követő 15. napig nem szükséges elvégeztetni, ennek hiányában is megállapítható a felvételre jelentkező dolgozó alkalmassága. Ezt a foglalkozás-egészségügyi alapszolgálat orvosa a munkaköri orvosi alkalmassági véleményen a következő időkorlátozással jelölheti:  „Alkalmas, a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet megszüntetését követő 15. napig.”
Az alapvető fontosságú ágazatok esetében (mint, amilyen az élelmiszer-előállítás és -forgalmazás is) javasolt olyan munkavállalók felvételének előnyben részesítése, akik rendelkeznek egy éven belüli érvényes tüdőszűrő vizsgálati lelettel.
https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/591-rendelkezes-a-foglalkozas-egeszsegugyi-alapszolgaltatoknak (NNK zájékoztatás)

A korlátozások megszűnését követően javasoljuk a vállalkozásoknak, hogy azon dolgozókat, akik korábban külföldi élelmiszer-előállító létesítményben dolgoztak, de nem kívánnak oda visszatérni, hanem hazai vállalkozásnál helyezkednének el, csak negatív COVID teszteredmény alapján foglalkoztassák őket.


Dolgozói megbetegedés esetén:

  • Amennyiben egy vágóhídi dolgozónál munkavégzés közben betegség tünetei jelentkeznek, (hidegrázás, láz, erős köhögés, egyéb légzőszervi és mellkasi tünetek) a dolgozónak azonnal el kell hagynia a munkahelyét a felettese értesítése mellett, és fel kell vennie a kapcsolatot háziorvosával. Amennyiben erre nincs lehetőség, el kell különíteni egy zárt helyiségben, például egy irodahelyiségben, de legalább 2 méterre a többi embertől és mentőt kell hívni hozzá a szokásos eljárásrendnek megfelelően.
  • Amennyiben az üzem dolgozójánál felmerül a koronavírus fertőzés NNK eljárásrend szerinti gyanúja, akkor az üzemben tartónak követnie kell a népegészségügyi hatóság utasításait
  • A vágóhidak leállása, bezárása nem ajánlott. Azok az emberek, akik nem voltak kontaktusban az újfajta koronavírusban szenvedő betegekkel továbbra is folytathatják a munkavégzést.
  • Járvány esetén javasolt további eljárások:
  • Dolgozók hőmérsékletének mérése javasolt, mielőtt felvennék a munkát Az előállító létesítményekben a dolgozók munkaállomásai általában fix helyen vannak, de törekedni kell a lehetőségekhez mérten legalább 1,5-2 méteres távolság biztosítására a dolgozók között.
  • Korlátozni kell a dolgozók számát az étkező, pihenő, valamint a dohányzásra kijelölt helyeken.
  • Kerülni kell a zsúfoltságot és nagy létszámú dolgozó jelenlétét a műszakváltásokkor, ezzel csökkenthető az esetleges keresztfertőzés az esetleges tünet nélküli hordozók esetében. Lehetőség szerint az egyes műszakok dolgozói ne találkozzanak egymással.

Környezet, berendezések, eszközök:

  • Ésszerű határok közt csökkenteni kell a személyes kontaktust a más helyről érkezőkkel, a rakodásokat úgy kell szervezni, hogy az ilyen kontaktusból származó fertőzésveszély minimálisra csökkenjen.
  • Fokozottan kell ügyelni a létesítmény tisztaságára, elegendő számban és mennyiségben rendelkezésre kell állnia vírusölő hatású (virucid) kézfertőtlenítő-szernek, valamint szintén virucid hatású mosogatószernek, felület-fertőtlenítőszernek és takarítószernek.
  • Fokozottan tisztán kell tartani a gyakran érintett felületeket, a szállítóeszközöket és a rakodótereket.
  • A környezet, berendezések, eszközök tisztításához virucid hatású mosogatószert, felület-fertőtlenítőszert és takarítószert kell alkalmazni.
  • A fertőtlenítőszereket minden esetben a gyártó által magyar nyelven feltüntetett használati utasítás szerint, megfelelő koncentrációban és megfelelő behatási idővel kell felhasználni.

Beszállítók:

  • A járványhelyzet miatt előfordulhat, hogy a vágóhidaknak megnövekedett kapacitással vagy munkaerő átcsoportosítással kell működniük. Az átcsoportosítás során a fenti követelményeket be kell tartani és fokozottan ellenőrizni, kiemelten a kézmosást fertőtlenítést, védőeszközök cseréjét, mivel az átcsoportosított dolgozók jellemzően nem rendelkeznek megfelelő helyismerettel.
  • A megnövelt kapacitást minden esetben egyeztetni kell az illetékes engedélyező hatósággal.
  • Az új partnerek esetében mindenképp ellenőrizzék, hogy rendelkezik-e FELIR azonosító számmal. Ez az alábbi linken megnézhető: https://portal.nebih.gov.hu/felir-kereso

Továbbra is kiemelten fontos a termékek nyomonkövethetőségének biztosítása és az állatvédelmi előírások betartása.


Friss hírek

Vendéglátó-, és közétkeztető létesítményekre vonatkozó intézkedések 2020. november 4-től visszavonásig
2020. november 16, hétfő

Vendéglátó-, és közétkeztető létesítményekre vonatkozó intézkedések 2020. november 4-től visszavonásig

A Nébih összegyűjtötte a veszélyhelyzet kihirdetésével összefüggő, a vendéglátó- és közétkeztető létesítményekre vonatkozó legfontosabb és aktuális információkat.

Tovább >

Információ a dán nyércállományokból kimutatott egyedi koronavírus variánsról
2020. november 12, csütörtök

Információ a dán nyércállományokból kimutatott egyedi koronavírus variánsról

Nemzetközi hírek szerint Dániában több nyércfarmon is a koronavírus olyan egyedi variánsát (mutációját) fedezték fel, amely komoly közegészségügyi kockázatot jelenthet. A dán kormány szigorú intézkedésekkel igyekszik az egyedi vírus további terjedését megakadályozni. A Nébih ezúton tájékoztatja és szeretné megnyugtatni az érdeklődőket, hogy Magyarország nem érintett a nyérctenyésztésben, hazánkban nem találhatóak nyércfarmok.

Tovább >