null Talajélet javítására specializált készítményt kellett kivonni a forgalomból

Talajélet javítására specializált készítményt kellett kivonni a forgalomból

2015. október 13, kedd

Talajélet javítására használatos mikrobiológiai készítményt vontak ki a forgalomból, miután a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) talajbiológiai laboratóriuma az engedélyokiratban előírtnál alacsonyabb élő csíraszámot mért a MICROBION UNC nevű készítményben. A gyártóval szemben hatósági eljárás indult.

Az éves ellenőrzési terv alapján végezte el a NÉBIH Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatósága az engedélyköteles termésnövelő anyagok vizsgálatát. A megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi osztályainak közreműködésével végzett monitoring során a termésnövelő anyagok minőségi mutatóit, köztük a mikrobiológiai készítményeket is ellenőrizték.

Az ellenőrzések célja, hogy vizsgálják az adott mikrobiológiai készítmények engedélyben előírt minőségi megfelelőségét. További szempont a felhasználók érdekeinek védelme, valamint a tisztességes gyakorlat fenntartása a kereskedelemben.

A növekvő piaci igényekre válaszul jelentősen növekedett az új gyártók és ezzel egyetemben a készítmények száma a hazai piacon, hiszen az integrált termesztésben egyre nagyobb hangsúlyt kap a különböző mikrobiológiai készítmények alkalmazása. Ezen készítmények engedélyét – széleskörű vizsgálatok elvégzését követően – a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) adja meg.

A hatóság által megmintázott tételben nagyságrendekkel kevesebb volt az összes csíraszám az előírthoz képest, így a készítmény felhasználásától gyakorlatilag semmilyen pozitív hatás nem várható. A NÉBIH az érintett tételt visszavonatta a forgalomból. Ezzel egy időben a gyártóval szemben hatósági eljárás indult.

Kapcsolódó anyagok:
Közlemény letölthető formában


Friss hírek

2024. június 18, kedd

Nógrád megye - 66. számú vizsgálat - Galgaguta Manóvár Óvoda Főzőkonyha - Galgaguta

Nógrád megye - 66. számú vizsgálat - Galgaguta Manóvár Óvoda Főzőkonyha - Galgaguta

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >