null Tájékoztató Polgármesteri Hivatalok részére

Tájékoztató Polgármesteri Hivatalok részére

Tájékoztató Polgármesteri Hivatalok részére
2011. július 22, péntek

Azzal, hogy az önkormányzatok kedvezményes árusítási helyeket jelölnek ki a dinnyetermelő őstermelők számára – a saját telephelyükön kívül – a városközpontokban és egyéb forgalmas helyeken, lehetőséget teremtenek arra, hogy a fogyasztó közvetlen a termelőtől vásárolja meg a frissebb, érett és jó minőségű magyar dinnyét. Így a kereskedelmi láncok kihagyásával a végső fogyasztói árak is kedvezőbben alakulnak.

A Polgármesteri Hivatalok lehetőség szerint olyan helyet jelöljenek ki, ahol ivóvíz minőségű folyóvíz (csap) áll rendelkezésre. Ez helyettesíthető olyan eszközzel, vagy egyszerű berendezéssel (pl. csappal ellátott tartály), amely ivóvíz minőségű folyóvizet biztosít a területen. Ennek hiányában szeletelve, darabolva árulni, illetve lékelni nem szabad.

A kijelölt helyeken csak olyan őstermelők árusíthatnak, akik őstermelői igazolvánnyal rendelkeznek és a falugazdásztól igazolást kaptak arról, hogy 2011-ben értékesítési céllal dinnyét termelnek. A falugazdászok soron kívül adják ki az igazolásokat a gazdáknak.

A terméknek megfelelően érettnek, tisztának, illetve megfelelő módon tisztítottnak kell lennie. A görögdinnye értékesítése során a lékelés, illetve darabolás, szeletelés csak abban az esetben végezhető, ha rendelkezésre áll olyan eszköz, vagy egyszerű berendezés (pl. csappal ellátott tartály), amely ivóvíz minőségű víz biztosításával alkalmas a vágó eszközök, valamint a dinnye felületének tisztántartására, továbbá megfelelő csomagolás (fólia) a darabolt termék lefedésére. A lékelt, de meg nem vásárolt dinnye ismételten nem hozható forgalomba.

A Polgármesteri Hivatalnak a kis- és őstermelők részére kiadott közterület foglalási helyek listáját – az engedély kiadásával egy időben – a Megyei Kormányhivatalok Növény-, és Talajvédelmi Igazgatóságának is meg kell küldeniük. Az értékesítési helyek a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal honlapján is olvashatóak lesznek, így a dinnyetermelők a kijelölt árusítási helyekről itt is tájékozódhatnak.

 

Letölthető anyagok

Bejelentő lap - görögdinnye árusításra kijelölt helyek


 


Friss hírek

A „chia mag” (aztékzsályamag) forgalmazásának szabályai
2020. július 3, péntek

A „chia mag” (aztékzsályamag) forgalmazásának szabályai

Az utóbbi évek egyik slágerterméke, a „chia mag” (aztékzsályamag) az Európai Unióban új élelmiszernek (novel food) minősül, ezért kizárólag az új élelmiszerekre vonatkozó előírásoknak megfelelően forgalmazható. Az alábbiakban összefoglaljuk az aztékzsályamag forgalmazásának aktuális speciális feltételeit.

Tovább >

Hamisított élelmiszereket vont ki a forgalomból a Nébih
2020. június 15, hétfő

Hamisított élelmiszereket vont ki a forgalomból a Nébih

Egy fővárosi, egyebek mellett élelmiszert is árusító üzlet ellenőrzése során számos, jogellenesen meghosszabbított minőségmegőrzési idejű, ezért hamisítottnak minősülő élelmiszert vontak ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)