null Tájékoztató a Pálinka- és Törkölypálinka Országkóstolójáról és a jelentkezés feltételeiről

Tájékoztató a Pálinka- és Törkölypálinka Országkóstolójáról és a jelentkezés feltételeiről

2014. február 24, hétfő

A magyar pálinka, mint hungarikum hírnevének erősítése, a minőség előtérbe helyezése a legfontosabb feladat. Mindehhez a piaci igényeknek megfelelő és nem csak technológiájában jó pálinka kell. A termelőknek is akalmazkodnia kell a piaci igényekhez, a fogyasztói trendekhez. A verseny nem előállított termékek között zajlik, hanem a hozzáadott értékeken dől el, amit a potenciális fogyasztók értékelnek. Ezek szellemében hirdeti meg a Hungarikum Bizottság a Pálinka Országkóstolót.

A Pálinka Országkóstoló nem verseny. Célja, hogy minden, Magyarországon kereskedelmi forgalomban kapható, a 2008. évi LXXIII. törvény (továbbiakban: Pálinka törvény) szerinti gyümölcs- és törkölypálinkát bemutasson a nagyközönség számára.

A pálinka tételek nevezése díjmentes.

A termelők piacra jutásának segítése érdekében a Minisztérium vállalta, hogy a Program keretében kiválasztott Pálinkakiválóságokat egy exkluzív kiadványban, a Pálinkakiválóságok Könyvében bemutatja be. A kiadvány 10.000 példányban magyar és angol nyelven, ingyenes elérhető lesz, marketing felületet kínálva a Pálinkakiválósággal rendelkezőknek és orientálva  a fogyasztók széles körét.

 

A nevezés szabályai:

 1. Nevezési lap kitöltése és aláírása;

 2. A Szeszfőzde által max. 3 különféle tétel nevezése lehetséges;

 3. Tételenként 2 palackot (0,5l) kell a nevezéssel egyidőben beküldeni (ettől eltérő kiszerelés esetén ezzel azonos mennyiséget);

 4. A pálinkáknak – a Pálinka törvényi szabályozáson felül- az alábbi feltételeknek kell megfelelniük:

  • a tételből min. 500 palack készült (kivételt ez alól a pálinkaritkaságok képeznek, melyek esetében a palackszám minimuma nincs meghatározva);

  • kereskedelmi forgalomban kapható (minimum 2014. június 30. napjáig);

  • gyümölcsből vagy törkölyből készített;

  • kiskereskedelmi bruttó beszerzési ára min. 2.000 Ft/0,5liter;

 5. A tételeket a nevezési lappal együtt a NEMZETI ÉLELMISZERLÁNC-BIZTONSÁGI HIVATAL BORÁSZATI ÉS ALKOHOLOS ITALOK IGAZGATÓSÁG (továbbiakban: NÉBIH BAII) budapesti központjába kell eljuttatni az alábbiak szerint:

A nevezni kívánt pálinkából 2 palackot kérünk beszállítani 2014. február 24. és március 7. napja között az alábbi címre és nyitva tartási időben:

NÉBIH BAII 1118 Budapest, Higany u. 2.

Nyitva tartás:
Hétfőtől – Csütörtökig: 08:00 – 15:30
Péntek: 08:00 – 12:00

Kérjük, hogy a nevezett tételeket lehetőség szerint kartondobozban legyenek szívesek  leadni, megkönnyítve ily módon a Pálinka Országkóstoló lebonyolítását.

A Vidékfejlesztési Minisztérium által felkért szakmai zsűri két fordulóban bírálja  a pálinkákat. Az első fordulóban minden tételből egy palack kerül kóstolásra.

A második fordulóban már csak az első fordulót eredményesen teljesítő tételek kóstolása és visszakóstolása zajlik.

A felbontásra került pálinkák darabszámáról, visszajuttatásáról vagy elszállításáról szervezők értesítést küldenek a szeszfőzdék kapcsolattartói felé.

 

 

Letölthető anyagok

Tájékoztató

Jelentkezési lap

 


Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >