Lovak fertőző kevésvérűsége

null Tájékoztatás lovak fertőző kevésvérűségének járványügyi helyzetéről 1. – 2015. szeptember

Tájékoztatás lovak fertőző kevésvérűségének járványügyi helyzetéről 1. – 2015. szeptember

Tájékoztatás lovak fertőző kevésvérűségének járványügyi helyzetéről 1. – 2015. szeptember
2015. szeptember 1, kedd

Frissítve: 2015.09.14. 2015.08.13-án FKV fertőzöttség gyanúja miatt a hatóság forgalmi korlátozást rendelt el Halásziban a Babos Tanyán. A lovastanyán lévő ló pozitív eredményének kézhezvételét követően az intézkedések haladéktalanul megkezdődtek.

A tartási helyen 2015.08.07-én bejelentett lovas rendezvényt tartottak.

A rendezvényen résztvevő lovakról a hatóságnak pontos dokumentáció áll rendelkezésére az előzetes járványügyi nyomozás eredményeképpen. Amennyiben a fertőzöttség bebizonyosodik, a 2015. 08.07-i XV. Szigetközi Lovastalálkozón megfordult valamennyi ló esetében is a jogszabályoknak megfelelő hatósági intézkedés fog történni.

2015. augusztus 26-án felmerült az FKV fertőzöttség gyanúja szerológiai vizsgálattal egy Érpatakon (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) tartott ló esetében. A mintavétel a jogszabályban előírt szűrővizsgálat keretében történt. A járványügyi nyomozás még folyamatban van.

2015. augusztus 28-án az üllői Lóklinika kólikás istállójában karanténban tartott ló jogszabályban előírt megfigyelési ideje lejárt. A megfigyelés során vett vérminták negatív vizsgálata alapján, a szóban forgó ló fertőző kevésvérűséggel való fertőzöttsége egyértelműen kizárható. A kólikás istálló jelenleg még le van zárva, majd annak szigorított fertőtlenítése után tudja  újra fogadni a beteg állatokat.

Továbbá Veszprém megyében (Berhida, Vilonya, Olaszfalu) is lejárt az előírt megfigyelési idő. A megfigyelés alá vont lovak fertőződése az elvégzett vizsgálatok alapján ezeken a tartási helyeken is kizárható.

Jelenleg 8 megye (Hajdú-Bihar, Bács-Kiskun, Pest, Komárom-Esztergom, Vas, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) 7 településén (Hajdúszoboszló, Felsőlajos, Piliscsév, Vép, Encs, Halászi és Érpatak) és a Lóklinika kólikás istállójában van karantén.

Megye

 Település

Tartási helyek

Pest

Üllő

Lóklinika

Bács-Kiskun

Felsőlajos

6055 Közös tanya 178.

Komárom-Esztergom

Piliscsév

2519 Pincék alatti dűlő 07/18 hrsz.

Hajdú-Bihar

Hajdúszoboszló

4200 323/3 hrsz.

Borsod-Abaúj-Zemplén

Encs

3860 Rákóczi u.75.

Vas

Vép

9751 Szent Imre h. u. 36-38.

Győr-Moson-Sopron

Halászi

9228 Kőhíd utca 11.

Szabolcs-Szatmár-Bereg

Érpatak

4245 Zsindelyes tanya 36.

 

A korlátozás alatt lévő telepek az alábbiak térképen vannak feltüntetve:
http://airterkep.nebih.gov.hu/aaijo/fkv/fkv.htm
Érintett lovardák


Friss hírek

Botulizmusban szenvedő vadmadarakat mentett az Állami Halőri Szolgálat a Velencei-tavon
2021. szeptember 15, szerda

Botulizmusban szenvedő vadmadarakat mentett az Állami Halőri Szolgálat a Velencei-tavon

Augusztus végén, több napon át folytatott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata a Velencei-tavon. A halőrök első ízben egy, a part menti sávban agonizáló, mozgásképtelen tőkés récére lettek figyelmesek, néhány nappal később pedig 8 darab bénulásos tüneteket produkáló, fiatal sárgalábú sirályt észleltek a tó szigetein. A szakemberek a beteg madarakat begyűjtötték és a lehető leggyorsabban eljuttatták a Tollas Barát Madármentés Alapítvány dunaharaszti telephelyére, valamint a Sukorói Vadmadárkórházba. A gyors és szakszerű intézkedésnek köszönhetően a legtöbb állat túlélte a laboratóriumi vizsgálatok által igazolt botulintoxin-mérgezést, és rövidesen visszanyerhetik a szabadságukat.

Tovább >

Gyógy- és fűszernövény palánta előállító és forgalmazó üzem engedélyezése (területmódosítás, adatmódosítás és engedély-visszavonás)
2021. szeptember 13, hétfő

Gyógy- és fűszernövény palánta előállító és forgalmazó üzem engedélyezése (területmódosítás, adatmódosítás és engedély-visszavonás)

Gyógy- és fűszernövény palánta forgalmazásához abban az esetben lehet szükség a növénytermesztési hatóság engedélyére, ha a forgalomba hozott palánta fajtája a Nemzeti Fajtajegyzék – Gyógy- és fűszernövények A és B fejezeteiben államilag elismert fajtaként van feltüntetve (fakultatív fajták) és a palánta hazai előállítású. A fajta nélküli palánta engedély nélkül is forgalomba hozható. A fűszerként, élelmezési célból forgalomba hozott gyógy- és fűszernövények nem szaporítóanyagok, ezért azokat az alábbi szabályozás nem érinti.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)