null Tájékoztatás a Parlagfű Bejelentő Rendszer használatáról

Tájékoztatás a Parlagfű Bejelentő Rendszer használatáról

2023. június 5, hétfő

A lakosság által észlelt parlagfüves területek helyzete könnyedén bejelenthető a Nébih által működtetett Parlagfű Bejelentő Rendszer (PBR) segítségével. A bejelentésről a PBR, belterület esetében a területileg illetékes jegyzőnek, külterületnél pedig a területileg illetékes földhivatalnak küld azonnali jelzést. Ezáltal az eljáró hatóság késedelem nélkül lefolytathatja a helyszíni ellenőrzést, indokolt esetben pedig megindítják az eljárást azon földhasználóval szemben, akinek a területén legalább virágbimbós fenológiai állapotú parlagfüvet találtak.

A mobiltelefonra fejlesztett „Nébih Parlagfű Bejelentő” elnevezésű alkalmazás letölthető a Google Play Áruházból, valamint az App Store-ból. Az alkalmazás megismerését,  és a parlagfűvel kapcsolatos közérdekű bejelentések rögzítését segíti az alábbi tájékoztató videó:

A videóhoz tartozó teljes szövegű leirat (pdf)


Friss hírek

2023. szeptember 25, hétfő

Országos parlagfű helyzetkép (2023.09.25.)

Szeptember első felében száraz, meleg idővel köszöntött be az ősz. A vármegyék többségében jelentősen kevesebb volt a csapadék mennyisége az ilyenkor szokásosnál, néhány vármegye kivételével, ahol lokálisan záporok, zivatarok formájában érkezett kisebb mennyiségű csapadék.

Tovább >

2023. szeptember 12, kedd

Országos parlagfű helyzetkép (2023.09.08.)

Augusztus utolsó napjaiban egy hidegfront vetett véget a kánikulának. A hidegfronttal csapadék is érkezett záporok, zivatarok formájában érkezett meg, egyenlőtlen területi eloszlásban, nagyrészt 8,4-50 milliméter közötti mennyiségű csapadék hullott le.

Tovább >