null Tájékoztatás a Parlagfű Bejelentő Rendszer használatáról

Tájékoztatás a Parlagfű Bejelentő Rendszer használatáról

2023. június 5, hétfő

A lakosság által észlelt parlagfüves területek helyzete könnyedén bejelenthető a Nébih által működtetett Parlagfű Bejelentő Rendszer (PBR) segítségével. A bejelentésről a PBR, belterület esetében a területileg illetékes jegyzőnek, külterületnél pedig a területileg illetékes földhivatalnak küld azonnali jelzést. Ezáltal az eljáró hatóság késedelem nélkül lefolytathatja a helyszíni ellenőrzést, indokolt esetben pedig megindítják az eljárást azon földhasználóval szemben, akinek a területén legalább virágbimbós fenológiai állapotú parlagfüvet találtak.

A mobiltelefonra fejlesztett „Nébih Parlagfű Bejelentő” elnevezésű alkalmazás letölthető a Google Play Áruházból, valamint az App Store-ból. Az alkalmazás megismerését,  és a parlagfűvel kapcsolatos közérdekű bejelentések rögzítését segíti az alábbi tájékoztató videó:

A videóhoz tartozó teljes szövegű leirat (pdf)


Friss hírek

2023. október 24, kedd

Országos parlagfű helyzetkép (2023.10.20.)

Gyakorlatilag véget ért az idei parlagfű pollenszezon, a parlagfű növények túlnyomó többsége elvirágzott az országban. A legfejlettebb parlagfüvek életciklusa már véget ért, a növényelhalás a meghatározó fenológiai állapot. Ezeken a növényeken a porzós fészekvirágzatok szinte teljes egészében lehullottak, a virágzati tengelyek csupaszok. A parlagfüvek többségénél a termésérés – magszóródás - növényelhalás a meghatározó fenológiai állapot. Egyre nagyobb arányban figyelhető meg a levelek elszíneződése (antociánosodása, barnulása), elszáradása, a porzós fészkek lehullása. Minimális pollenszórás néhány megyében már csak a későn kelt parlagfüvreknél, valamint a kaszálás után újrasarjadó egyedek esetében figyelhető meg. Újabb egyedek kelése már nem tapasztalható.

Tovább >

2023. október 9, hétfő

Országos parlagfű helyzetkép (2023.10.06.)

Szeptember végére érkezett országosan egy nagyobb mennyiségű csapadék, vármegyénként eltérő mennyiségben 4-55 mm közötti eloszlásban. Ennek ellenére az utóbbi két hétben is folytatódott a későnyárias időjárás.

Tovább >