null Tájékoztatás a dísznövény szaporítóanyag hatósági ellenőrzéséről

Tájékoztatás a dísznövény szaporítóanyag hatósági ellenőrzéséről

Tájékoztatás a dísznövény szaporítóanyag hatósági ellenőrzéséről
2018. október 18, csütörtök

Az illetékes járási hivatal rendszeresen ellenőrzi a Törvényben és a Rendeletben foglaltakat az engedélyes dísznövény szaporítóanyag forgalmazóknál.

Engedélyesek rendszeres ellenőrzése

A Törvényben és a Rendeletben foglaltakat a járási hivatal rendszeresen ellenőrzi az engedélyes dísznövény szaporítóanyag forgalmazóknál.

A járási hivatal az ellenőrzéseket a Nébih éves ellenőrzési terve alapján, a Bejelentőlapon közölt adatok figyelembevételével végzi, az adott évi tevékenységnek megfelelő időszakban és a tevékenység kockázata alapján megállapított gyakorisággal.

A járási hivatal munkatársa értesíti a forgalmazót a szemle időpontjáról.

A Nébih is végezhet ellenőrzést a forgalmazóknál, ezek többnyire célzott, vagy szúrópróbaszerű ellenőrzések.

Szaporítóanyag utóellenőrzések

A Nébih rendszeresen végzi a forgalomba hozott és a forgalmazásra kész dísznövény szaporítóanyagok kitermesztéses vagy laboratóriumi utóellenőrzését (posztkontroll). Ennek célja a forgalomba kerülő szaporítóanyag minőségének, egészségének, fajtaazonosságának és fajtatisztaságának, vetőmag esetén csírázóképességének ellenőrzése.

A Nébih kockázatértékelés alapján jelöli ki a vizsgálandó fajokat és fajtákat, és a szúrópróbaszerűen kijelölt forgalmazóktól mintát vesz. A szaporítóanyagokat a Nébih Fajtakitermesztő Állomásán (Monorierdőn), vagy Fajtakísérleti Állomásai valamelyikén  ültetik ki és értékelik.

A vizsgálatban résztvevő forgalmazók tájékoztatást kapnak vizsgált tételeik megfelelőségéről. Meg nem felelés esetén a hatóság közigazgatási szankciót alkalmazhat, amely lehet figyelmeztetés vagy minőségvédelmi bírság.

Az utóellenőrzésekről összesítő kiértékelés készül, amelyet a Nébih e honlapján, illetve a szaksajtóban megoszt az érdekeltekkel.

Az elmúlt években végzett utóellenőrzéseink eredménye honlapunkon megkereshető itt

Szaporítóanyag ellenőrzés kiskereskedelmi egységekben

A Nébih és a járási hivatalok szúrópróbaszerű ellenőrzést végezhetnek a dísznövény szaporítóanyagokat forgalmazó kiskereskedelmi egységekben (árudákban, virágboltokban, szakáruházakban, egyéb áruházláncokban) a szaporítóanyagok származásának, jelölésének, jó kondíciójának, fajtaazonosságának, fajtatisztaságának, vetőmagvak csírázóképességének ellenőrzése céljából.

Fontos a szaporítóanyagok nyomon követhetőségének biztosítása, amelynek kiinduló dokumentuma a szaporítóanyagok botanikai és fajtanevét, valamint mennyiségét tételesen tartalmazó szaporítóanyag-kísérő okmány. A szaporítóanyag-kísérő okmány igazolja, hogy a szaporítóanyag a Nébih-nél bejegyzett, engedélyes forgalmazótól származik.

Dísznövény szaporítóanyag: a Törvény és a Rendelet szerint szaporítóanyagnak kell tekinteni a vetőmagot, a vegetatív szaporító alapanyagokat és az ültetési anyagokat
Ültetési anyag: vetőmagból vagy vegetatív szaporító alapanyagból előállított, illetve felnevelt ültetésre szánt növények, beleértve a palántát is.
Minta: a mintavétel előírásainak megfelelően képzett egységtömeg, amely az egész szaporítóanyag tételt képviseli (reprezentálja)
Mintavétel: az a művelet, amelynek során a szaporítóanyag tételből meghatározott módon olyan kisebb mennyiséget (mintát) vételeznek, amely hűen tükrözi az egész tétel átlagos összetételét és minőségét
Tétel: meghatározott számú homogén összetételű és azonos származású árut jelölő szaporítóanyag-mennyiség
Törvény: A növényfajták állami elismeréséről, valamint a szaporítóanyagok előállításáról és forgalomba hozataláról szóló 2003. évi LII. törvény.
Rendelet: A dísznövény szaporítóanyagok forgalomba hozataláról szóló 45/2008 (IV.11.) FVM rendelet


Friss hírek

Egyszerűsödött a támogatásokhoz szükséges állatlétszám igazolása a baromfitartók számára
2020. május 27, szerda

Egyszerűsödött a támogatásokhoz szükséges állatlétszám igazolása a baromfitartók számára

A Nébih tájékoztatja a baromfitartókat, hogy a Magyar Államkincstár döntése alapján az állatbetegségek megelőzésével, leküzdésével kapcsolatos támogatások alapjául szolgáló állatlétszám megállapításához és igazolásához a madárinfluenza leölési határozatok adatai is felhasználhatóak a kifizetés kérelmezésekor.

Tovább >

Tűzgyújtási tilalom visszavonása a Dunántúlon és az északi országrészben
2020. május 26, kedd

Tűzgyújtási tilalom visszavonása a Dunántúlon és az északi országrészben

Az elmúlt 48 órában hullott csapadéknak köszönhetően csökkent a tűzveszély az erdő és mezőgazdasági területeken, ezért 2020. május 26-tól (kedd) a Dunántúlon és az északi országrészben visszavonásra kerül a tűzgyújtási tilalom.

Tovább >