null Szeptembertől új szabályok lépnek életbe a nem kérődző haszonállatok takarmányozásában

Szeptembertől új szabályok lépnek életbe a nem kérődző haszonállatok takarmányozásában

2021. augusztus 24, kedd

2021. augusztus 17-én megjelent az Európai Unió Bizottságának új rendelete*, amely módosítja a prémes állatoktól eltérő, nem kérődző haszonállatok állati eredetű fehérjével való takarmányozásának tilalmát. A rendelet 2021. szeptember 7-én lép hatályba, az e naptól életbe lépő változásokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján közzétett tájékoztatóban foglaltuk össze.

A módosítás értelmében a rendelet hatálybalépését követően, meghatározott követelmények teljesülése esetén,  
•    a nem kérődző haszonállatok takarmányában felhasználható a kérődző állatokból származó kollagén és zselatin;
•    engedélyezett lesz a sertésfélékből származó feldolgozott állati fehérje baromfitakarmányban való felhasználása;
•    a baromfiból származó feldolgozott állati fehérje sertésfélék takarmányában való felhasználása;
•    a tenyésztett rovarokból származó feldolgozott állati fehérje baromfi és sertésfélék takarmányában való felhasználása. 

A témával kapcsolatos további részletekről alábbi cikkünkben tájékozódhatnak:
Módosult a prémes állatoktól eltérő, nem kérődző haszonállatok állati eredetű fehérjével való takarmányozásának tilalma

Kapcsolódó jogszabály:
*A Bizottság (EU) 2021/1372 rendelete a 999/2001/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet IV. mellékletének módosításáról


A rendelet hatályos változatát az EUR-Lex oldalon olvashatják.

Friss hírek

2025. december 22, hétfő

Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

Tovább >

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >