null Szárazföldi szervezetekkel bővítette GLP tanúsítását a Nébih vízélettani és ökotoxikológiai laboratóriuma

Szárazföldi szervezetekkel bővítette GLP tanúsítását a Nébih vízélettani és ökotoxikológiai laboratóriuma

2021. augusztus 26, csütörtök

Sikeresen megújította és – a vízi mellett – szárazföldi szervezetekkel bővítette GLP engedélyét a Nébih vízélettani és ökotoxikológiai laboratórium részlege. A szakemberek többek között nem jelölés köteles gombaölő hatóanyagok együttes hatását vizsgálják kísérleteikben a méhmérgezések eddig nem ismert lehetséges kockázatainak felderítésére érdekében.

glp tanusitvanyA GLP (Good Laboratory Practice), azaz a Helyes Laboratóriumi Gyakorlat, a laboratóriumok működésének olyan szabálygyűjteménye, amely veszélyes anyagok, készítmények, gyógyszerek, növényvédő szerek, ipari és háztartási kemikáliák vizsgálatára vonatkozik. Ennek egyik területe a környezetvédelmi, ökotoxikológiai vizsgálatok vízi és szárazföldi szervezeteken, amelyek elengedhetetlenek a különböző veszélyes anyagok, így a növényvédő szerek engedélyezésében. Alapelveit a 42/2014 (VIII. 19.) EMMI rendelet tartalmazza, felügyelő hatósága az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI).

A Nébih laboratóriuma 1997 óta – a magyarországi bevezetésétől – működik a GLP elvek szerint, amelyet két, az utóbbi időben három évente kell megújítani.  Az eredetileg tavaly esedékes, de a koronavírus járvány miatt idén májusban lezajlott felülvizsgálat alapján a hivatal 2023. május 17-ig érvényes új bizonyítványán – a vízi mellett – már a szárazföldi szervezetek is szerepelnek.

fenykep a kiserleti mehekrol
        Kísérleti méhek begyűjtése a kaptárból,
             amely az OMME közreműködésével
                                      került a telephelyre.

A szakemberek korábban csak vízi szervezeteken – halakon, alacsonyabb rendű rákokon (Daphnia), algákon, ritkábban hínárnövényen és árvaszúnyogon – végeztek engedélyezéshez kapcsolódó vizsgálatokat. Idén megkezdték szárazföldi gerincteleneken – méheken – is a vizsgálatokra való felkészülést, hogy a gyakran nagy visszhangot kiváltó méhmérgezések értékeléséhez referencia kísérleteket végezhessenek. Az elmúlt évek értékeléseinek tapasztalatai alapján ugyanis az esetek egy részben olyan engedélyezett hatóanyagokat lehetett kimutatni a méhekből, melyek jelen tudásunk szerint nem okozhattak méhelhullást. A kísérletekben több, nem jelölés köteles gombaölő hatóanyag együttes hatását vizsgálják a szakemberek az eddig nem ismert lehetséges kockázatok felderítése érdekében. A kutatás során jelenleg az OMME által a hivatal egyik telephelyének kertjében kihelyezett és méhész által 7-10 naponta felügyelt kaptárral dolgoznak a laboratóriumi mérnökök, amely a későbbiekben akár tovább bővíthető.


Friss hírek

2025. december 22, hétfő

Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

Tovább >

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >