null Szakmai napot rendez a NÉBIH a Monorierdői Fajtakitermesztő Állomáson

Szakmai napot rendez a NÉBIH a Monorierdői Fajtakitermesztő Állomáson

2017. szeptember 20, szerda

Szakmai napot tart a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a nemes nyár, fűz és akác fajtavizsgálatok hazai és európai tapasztalatairól.

A rendezvény időpontja:

2017. szeptember 27. (szerda) 10-16 óráig

A rendezvény helyszíne:

NÉBIH Fajtakitermesztő Állomás

 2213 Monorierdő, Beton út 86.

(GPS: 47.313426, 19.488106) 

A rendezvény programja:

09.30-10.00 Regisztráció

10.00-11.00 Általános tájékoztató előadások:

Az állomás munkájának bemutatása (Srágliné Mikola Krisztina állomásvezető)

A fajtaelismerés rendszere és módszertana (Némethné Kisgyörgy Boglárka, NÉBIH témavezető)

Áttekintés a monorierdői fajtakísérletekről

(dr. Bordács Sándor, NÉBIH osztályvezető)

11.00-12.00 EU-POP: nemesített nyár fajták nemzetközi összehasonlító
                    kísérletének bemutatása

(dr. Bordács Sándor, NÉBIH osztályvezető és Némethné Kisgyörgy Boglárka, NÉBIH témavezető)

Fűz fajták DUS vizsgálata, az új bejelentések első megmérettetése

(Némethné Kisgyörgy Boglárka, NÉBIH témavezető)

12.00-13.00 Ebéd

13.00-15.30 Terepi bemutatók:

                     Fekete nyár faalakú géngyűjtemény bemutatása

 (dr. Bach István, erdészeti szakértő)

Új, intenzív növekedésű nyár, fűz, akác és császárfa fajták gazdasági értékvizsgálata (dr. Bordács Sándor, NÉBIH osztályvezető)

Nyár bemutató fajtasor: Magyarországon bejelentett, illetve vizsgált fajták bemutató állománya (Pintér Beáta, NÉBIH témavezető)

15.30-16.00 Program zárása, hazautazás

 

Az eseményen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az e célra létrehozott jelentkezési lap kitöltésével és szkennelést követő (pdf formátumú) visszaküldésével lehet.


Friss hírek

2025. december 22, hétfő

Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

Tovább >

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >