null Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 96. számú vizsgálat - Luther Márton Evangélikus Kollégium Főzőkonyha - Nyíregyháza

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 96. számú vizsgálat - Luther Márton Evangélikus Kollégium Főzőkonyha - Nyíregyháza

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 96. számú vizsgálat - Luther Márton Evangélikus Kollégium Főzőkonyha - Nyíregyháza

96. számú vizsgálat

A mintavétel helye:

Luther Márton Evangélikus Kollégium Főzőkönyha
(4400 Nyíregyháza, Luther utca 7. (belterület))

A menü minősítése:

ÁTLAG FELETTI 16,0 pont

Menü: Tejfeles burgonyaleves, Rántott szelet, rizi-bizi, Csemege uborka
Zöldségleves, Bolognai spagetti
Mintavétel ideje: 2023.06.14.

Korosztály: 15-18 éves

Mintavételi alap: 178 adag

A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:

Luther Márton Evangélikus Koll.

(4400 Nyíregyháza, Iskola utca 2.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Tejfeles burgonyaleves (395 g/adag)

Külső megjelenés: Az opálos, sárgás krémszínű alaplé tetején narancsos színű zsiradék pöttyök láthatók. Az alaplében levő burgonya apróra kockázott, közel azonos méretű és alakú, jól tisztított, héj részek nem láthatók. Az alaplében fűszer és zöldfűszer szemcsék is megjelennek, egész babérlevél is látható. Tetszetős megjelenésű fogás.
Állomány: Az alaplé megfelelő sűrűségű, sűrítése homogén, csomómentes. A burgonya kockák nem egyenletesen főttek át, némelyik nyers hatású.
Illat: A fogás típusának megfelelő savanykás tejfölös illat érezhető, a fűszerek, a babérlevél illata jól kiegészíti.
Íz: A fogás típusára jellemzően ízesített, fűszerezett alaplé kissé savanykás, a só ízfokozó hatása nem kellően érvényesül. A burgonya nem egyenletesen átfőtt, így íze jellegtelen, élvezeti értéke csökkent.

Rántott szelet, rizi-bizi (367 g/adag)

Külső megjelenés: A rántott szelet fajtájára jellemző bundázott szelet hús, mely egyenletes vastagságú, és teljes felületét elfedi a panír. Törtfehér színű rizsszemek között ép egész borsószemek láthatóak melyek jól átfőttek, jellegzetesen puhák. A rizs szemek néhol összetapadt csomót képeznek és törtszemek is láthatók.
Állomány: A hús szelet egyenletes vastagságú, bundája ropogós, a húsrész omlós, jól átsűlt, rugalmas, jól vágható, rágási maradéka nincs. A rizs kissé túlfőtt, tapadós, a borsó kellően puha. A fogás összességében nem száraz, nem zsíros.
Illat: A hús illata a bundázott húsok típusára jellemzően sült, friss, jellegzetes. A rizs jellegzetes friss gabona illata mellett a zöldborsó főtt illata érezhető. A fogás illata harmonikus, telt, aromás.
Íz: A bundázott hús jellegzetesen telt, aromás, sült ízű, melyet jól kiegészít a főtt rizs natúr íze, a só ízfokozó hatása nem kellően érvényesül.

Csemege uborka (134 g/adag)

Külső megjelenés: 6-9 cm nagyságú egész uborkák melyek hosszában félbevágottak. A savanyúság jellegének megfelelően a héj élénkzöld színű, a zöldség húsa halványzöld. Az uborka darabok jól tisztítottak, szárrészek nem láthatók. A felöntőlében fűszer darabok, mustármag, kapor látható. A savanyúság megjelenése megfelelő érettségére jellemző.
Állomány: A savanyúság típusának megfelelően ropogós, lédús, jól rágható uborkák.
Illat: Intenzív ecetes illatú, a felhasznált fűszerek illata felismerhető, azonosítható.
Íz: A savanyúság ízhatásában túlzottan savanyú, mely élvezeti értékét csökkenti.

Részletes összetétel/anyaghányad

  • burgonya
  • tejföl
  • liszt
  • vöröshagyma
  • petrezselyemzöld, mirelit
  • csemegepaprika
  • bors
  • fokhagymapor
  • karaj
  • zsemlemorzsa
  • tojás
  • étolaj, sütő
  • rizs
  • étolaj
  • zöldborsó
  • delikát
  • csemege uborka

Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >