Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 90. számú vizsgálat - Iskolai Étkezde - Nyíregyháza
Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 90. számú vizsgálat - Iskolai Étkezde - Nyíregyháza
90. számú vizsgálat
A mintavétel helye:
Iskolai Étkezde
(4400 Nyíregyháza, Bessenyei tér 5.)
A menü minősítése:
ÁTLAGOS | 15,0 pont |
Menü: Gulyásleves, Tejbedara, Félbarna kenyér
Mintavétel ideje: 2023.06.08.
Mintavételi alap: 685 adag
A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Jókai Mór Református Általános Iskola és Óvoda
(4400 Nyíregyháza, Színház utca 3.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Gulyásleves (255 g /adag)
Külső megjelenés: | Pirospaprikától színezett, narancs-vörös, opálos alaplé felületén apró zsiradékcseppek láthatóak. Az alkotó zöldségek beazonosíthatóak, felismerhetőek, tisztításuk megfelelő, bár néhány sárgarépa és burgonya darabon héj részek láthatók. A felhasznált hús közel azonos méretű kockára darabolt, jól zsírtalanított. A levesbetét különböző méretű és alakú szaggatott galuska. |
Állomány: | Az alaplé jellemző sűrűségű, jellegzetesen hígan folyó. A zöldségek puhák, átfőttek, de néhány darab fás, kemény részeket tartalmaz, némelyik burgonya szétfőtt. A hús kockák átfőttek, puhák, rágási maradék nincs. A levesbetét egyenletesen átfőtt, nem szétmálló. |
Illat: | Az elnevezéssel összhangban lévő ízvilág felismerhető, harmonikus, de kevésbé intenzív. Az alkotó alapanyagok aránya megfelelő, a levesbetét mennyisége kevés. A fűszerezés megfelelő, a só ízfokozó hatása érvényesül. |
Íz: | Az elnevezéssel összhangban lévő ízvilág felismerhető, harmonikus, de kevésbé intenzív. Az alkotó alapanyagok aránya megfelelő, a levesbetét mennyisége kevés. A fűszerezés megfelelő, a só ízfokozó hatása érvényesül. |
Tejbedara (198 g /adag)
Külső megjelenés: | Krémfehér színű, jellegzetes sűrűségű, krémes állagú massza, amelyben az alapanyag daraszemcséi felismerhetők. Tetején jellegzetes sötétbarna színű szórat, mely részben megolvadt. |
Állomány: | Megfelelő sűrűségű, krémszerű, szakadozva folyó, csomómentes fogás. A daraszemcsék átpuhultak, jól megfőttek. A szórat por alakban lévő része nem csomós, sima, laza szerkezetű. |
Illat: | A főtt tej és a főtt gabona jellegzetes illatát a kakaó illata harmonikusan kiegészíti. |
Íz: |
A főtt tej és főtt gabona jellegzetes íze jól harmonizál a fogásban, melyet jól kiegészít a szórat jellegzetes, cukrozott íze. A fogás tetszetős ízvilágú. |
Félbarna kenyér (25 g /adag)
Külső megjelenés: | Vekni alakúra formázott kenyérből szeletelt, egy felezett szelet kenyér. A héj típusára jellemző, világos barna színű. matt. A bélzet átsült, jellegzetes, a héjtól nem válik el. |
Állomány: | A héj kissé visszapuhult, átsült. A bélzet jól lazított, rugalmas, csomómentes, a kenyér típusának megfelelően tömör. |
Illat: | A kenyér típusának megfelelően aromás, savanykás, tiszta illatú. |
Íz: |
A kenyér típusának megfelelően aromás, tiszta, jellegzetes ízű. |
Részletes összetétel/anyaghányad
Gulyásleves
- Bors, őrölt
- Burgonya, őrölt
- Csemege fűszerpaprika őrlemény
- fokhagyma
- gulyásleves, fűszerkeverék
- karalábé
- köménymag, őrölt
- lecsó natur, konzerv
- liszt, búzaliszt BL 55
- olaj, napraforgóolaj
- petrezselyem
- ptrezselyemgyökér, tisztított
- sárgarépa
- sertéscomb
- só
- tojás
- vöröshagyma
- zellergumó
Tejbedara
- búzadara
- kakaópor, szerencsi
- kristálycukor
- só
- tej (pasztőrözött) 1,5 %
- tej (pasztőrözött) 2,8 %
- vaníliáscukor
Félbarna kenyér