null Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 90. számú vizsgálat - Iskolai Étkezde - Nyíregyháza

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 90. számú vizsgálat - Iskolai Étkezde - Nyíregyháza

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 90. számú vizsgálat - Iskolai Étkezde - Nyíregyháza

90. számú vizsgálat

A mintavétel helye:

Iskolai Étkezde
(4400 Nyíregyháza, Bessenyei tér 5.)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 15,0 pont

Menü: Gulyásleves, Tejbedara, Félbarna kenyér


Mintavétel ideje: 2023.06.08.

Mintavételi alap: 685 adag

A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:

Jókai Mór Református Általános Iskola és Óvoda

(4400 Nyíregyháza, Színház utca 3.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Gulyásleves (255 g /adag)

Külső megjelenés: Pirospaprikától színezett, narancs-vörös, opálos alaplé felületén apró zsiradékcseppek láthatóak. Az alkotó zöldségek beazonosíthatóak, felismerhetőek, tisztításuk megfelelő, bár néhány sárgarépa és burgonya darabon héj részek láthatók. A felhasznált hús közel azonos méretű kockára darabolt, jól zsírtalanított. A levesbetét különböző méretű és alakú szaggatott galuska.
Állomány: Az alaplé jellemző sűrűségű, jellegzetesen hígan folyó. A zöldségek puhák, átfőttek, de néhány darab fás, kemény részeket tartalmaz, némelyik burgonya szétfőtt. A hús kockák átfőttek, puhák, rágási maradék nincs. A levesbetét egyenletesen átfőtt, nem szétmálló.
Illat: Az elnevezéssel összhangban lévő ízvilág felismerhető, harmonikus, de kevésbé intenzív. Az alkotó alapanyagok aránya megfelelő, a levesbetét mennyisége kevés. A fűszerezés megfelelő, a só ízfokozó hatása érvényesül.
Íz: Az elnevezéssel összhangban lévő ízvilág felismerhető, harmonikus, de kevésbé intenzív. Az alkotó alapanyagok aránya megfelelő, a levesbetét mennyisége kevés. A fűszerezés megfelelő, a só ízfokozó hatása érvényesül.

Tejbedara (198 g /adag)

Külső megjelenés: Krémfehér színű, jellegzetes sűrűségű, krémes állagú massza, amelyben az alapanyag daraszemcséi felismerhetők. Tetején jellegzetes sötétbarna színű szórat, mely részben megolvadt.
Állomány: Megfelelő sűrűségű, krémszerű, szakadozva folyó, csomómentes fogás. A daraszemcsék átpuhultak, jól megfőttek. A szórat por alakban lévő része nem csomós, sima, laza szerkezetű.
Illat: A főtt tej és a főtt gabona jellegzetes illatát a kakaó illata harmonikusan kiegészíti.
Íz:

A főtt tej és főtt gabona jellegzetes íze jól harmonizál a fogásban, melyet jól kiegészít a szórat jellegzetes, cukrozott íze. A fogás tetszetős ízvilágú.

Félbarna kenyér (25 g /adag)

Külső megjelenés: Vekni alakúra formázott kenyérből szeletelt, egy felezett szelet kenyér. A héj típusára jellemző, világos barna színű. matt. A bélzet átsült, jellegzetes, a héjtól nem válik el.
Állomány: A héj kissé visszapuhult, átsült. A bélzet jól lazított, rugalmas, csomómentes, a kenyér típusának megfelelően tömör.
Illat: A kenyér típusának megfelelően aromás, savanykás, tiszta illatú.
Íz:

A kenyér típusának megfelelően aromás, tiszta, jellegzetes ízű.

Részletes összetétel/anyaghányad

Gulyásleves

  • Bors, őrölt
  • Burgonya, őrölt
  • Csemege fűszerpaprika őrlemény
  • fokhagyma
  • gulyásleves, fűszerkeverék
  • karalábé
  • köménymag, őrölt
  • lecsó natur, konzerv
  • liszt, búzaliszt BL 55
  • olaj, napraforgóolaj
  • petrezselyem
  • ptrezselyemgyökér, tisztított
  • sárgarépa
  • sertéscomb
  • tojás
  • vöröshagyma
  • zellergumó

Tejbedara

  • búzadara
  • kakaópor, szerencsi
  • kristálycukor
  • tej (pasztőrözött) 1,5 %
  • tej (pasztőrözött) 2,8 %
  • vaníliáscukor

Félbarna kenyér


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >