Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 89. számú vizsgálat - Bessenyi György Gimnázium Főzőkonyha - Kisvárda
Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 89. számú vizsgálat - Bessenyi György Gimnázium Főzőkonyha - Kisvárda
89. számú vizsgálat
A mintavétel helye:
Bessenyi György Gimnázium Főzőkonyha
(4600 Kisvárda, Iskola tér 2.)
A menü minősítése:
ÁTLAGOS | 12,6 pont |
Menü: Zöldségleves, Bolognai spagetti
Mintavétel ideje: 2023.06.15.
Korosztály: 15-18 éves
Mintavételi alap: 219 adag
A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Kisvárdai Intézményműködtető Nonprofit Kft.
(4600 Kisvárda, Iskola tér 2.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Zöldségleves (388 g/adag)
Külső megjelenés: | Halványsárga opálos alaplében különböző méretű hasáb alakúra darabolt zöldségek, sárgarépa, fehérrépa, karalábé látható. A zöldségek jól tisztítottak. Az alaplé felületén sárgás színű összefüggő zsírcseppekből álló zsiradék van. A levesbetét fodros szélű metélt fajtájú főtt tészta. Az alaplében zöld színű fűszer szemcsék vannak. |
Állomány: | Az alaplé hígan folyó, jellegének megfelelő állagú, a különböző fajtájú zöldségek túlfőttek, szétmállóak. A levesbetét túlfőtt, kissé szétmálló. |
Illat: | Enyhe, jellegtelen, a felhasznált zöldségek illata enyhén érezhető, a felhasznált fűszerek illata kevésbé érezhető. |
Íz: | A zöldségek íze kellemes, harmonikus, a só ízfokozó hatása kellően érvényesül. Levesbetét íze jellegzetes főtt tésztára jellemző ízű. |
Bolognai spagetti (380 g/adag)
Külső megjelenés: | Narancsos színű húsos raguval elkevert tört fehér színű spagetti. A raguban a darált hús kisebb darabokban látható, melyet a jellegzetes narancs-vörös szósszal kevertek. A spagetti nem egész szál, hanem 2-3 cm hosszúságúra tördelt darabokból áll. A fogásban a tészta és a ragu aránya megfelelő, kissé zsíros hatású, nem összetapadt, nem kiszáradt. |
Állomány: | A ragu megfelelően tapad a tészta felületére, a benne levő hús darabok puhák, átfőttek, rágási maradékuk nincs. A tészta kellően átfőtt, rugalmas, nem elpuhult állagú. |
Illat: | A fogás illata elnevezésével összhangban fűszeres, jellemző, harmonikus. |
Íz: | A fogás íze elnevezésével összhangban áll, kissé savanykás, harmonikus, jól kiegészíti a főtt tészta ízét. Fűszerezése kevésbé intenzív. |
Részletes összetétel/anyaghányad
Zöldségleves
- bors
- só, ízesítéshez
- zellergumó, kg-os
- karalábé, kg
- sárgarépa. kg
- gyökér, kg
- delikát
- zöldségerőleves
- tészta, 4 tojásos
Bolognai spagetti
- olaj főzéshez
- vöröshagyma
- só, ízesítéshez, jódozott
- tészta, 4 tojásos
- bolognai alap
- comb, sertés
- bors, kg
- só, főzéshez
- delikát
- fűszerpaprika