null Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 89. számú vizsgálat - Bessenyi György Gimnázium Főzőkonyha - Kisvárda

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 89. számú vizsgálat - Bessenyi György Gimnázium Főzőkonyha - Kisvárda

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 89. számú vizsgálat - Bessenyi György Gimnázium Főzőkonyha - Kisvárda

89. számú vizsgálat

A mintavétel helye:

Bessenyi György Gimnázium Főzőkonyha
(4600 Kisvárda, Iskola tér 2.)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 12,6 pont

Menü: Zöldségleves, Bolognai spagetti
Zöldségleves, Bolognai spagetti

Mintavétel ideje: 2023.06.15.

Korosztály: 15-18 éves

Mintavételi alap:  219 adag

A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:

Kisvárdai Intézményműködtető Nonprofit Kft.

(4600 Kisvárda, Iskola tér 2.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Zöldségleves (388 g/adag)

Külső megjelenés: Halványsárga opálos alaplében különböző méretű hasáb alakúra darabolt zöldségek, sárgarépa, fehérrépa, karalábé látható. A zöldségek jól tisztítottak. Az alaplé felületén sárgás színű összefüggő zsírcseppekből álló zsiradék van. A levesbetét fodros szélű metélt fajtájú főtt tészta. Az alaplében zöld színű fűszer szemcsék vannak.
Állomány: Az alaplé hígan folyó, jellegének megfelelő állagú, a különböző fajtájú zöldségek túlfőttek, szétmállóak. A levesbetét túlfőtt, kissé szétmálló.
Illat: Enyhe, jellegtelen, a felhasznált zöldségek illata enyhén érezhető, a felhasznált fűszerek illata kevésbé érezhető.
Íz: A zöldségek íze kellemes, harmonikus, a só ízfokozó hatása kellően érvényesül. Levesbetét íze jellegzetes főtt tésztára jellemző ízű.

Bolognai spagetti (380 g/adag)

Külső megjelenés: Narancsos színű húsos raguval elkevert tört fehér színű spagetti. A raguban a darált hús kisebb darabokban látható, melyet a jellegzetes narancs-vörös szósszal kevertek. A spagetti nem egész szál, hanem 2-3 cm hosszúságúra tördelt darabokból áll. A fogásban a tészta és a ragu aránya megfelelő, kissé zsíros hatású, nem összetapadt, nem kiszáradt.
Állomány: A ragu megfelelően tapad a tészta felületére, a benne levő hús darabok puhák, átfőttek, rágási maradékuk nincs. A tészta kellően átfőtt, rugalmas, nem elpuhult állagú.
Illat: A fogás illata elnevezésével összhangban fűszeres, jellemző, harmonikus.
Íz: A fogás íze elnevezésével összhangban áll, kissé savanykás, harmonikus, jól kiegészíti a főtt tészta ízét. Fűszerezése kevésbé intenzív.

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad

Zöldségleves

  • bors
  • só, ízesítéshez
  • zellergumó, kg-os
  • karalábé, kg
  • sárgarépa. kg
  • gyökér, kg
  • delikát
  • zöldségerőleves
  • tészta, 4 tojásos

Bolognai spagetti

  • olaj főzéshez
  • vöröshagyma
  • só, ízesítéshez, jódozott
  • tészta, 4 tojásos
  • bolognai alap
  • comb, sertés
  • bors, kg
  • só, főzéshez
  • delikát
  • fűszerpaprika

Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >