Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 87. számú vizsgálat - Móra Ferenc Diákétterem - Nyíregyháza
Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 87. számú vizsgálat - Móra Ferenc Diákétterem - Nyíregyháza
87. számú vizsgálat
A mintavétel helye:
Móra Ferenc Diákétterem
(4400 Nyíregyháza, Fazekas János tér 8.)
A menü minősítése:
ÁTLAGOS | 14,0 pont |
Menü: Kertészleves, Paradicsomos, húsos káposzta, Teljes kiőrlésű kenyér
Mintavétel ideje: 2023.06.12.
Korosztály: iskolás
Mintavételi alap: 636 adag
A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
ELAMEN Kereskedelmi és Vendéglátó Zrt.
(1095 Budapest, Soroksári út 98.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Kertészleves (285 g /adag)
Külső megjelenés: | Híg áttetsző alaplében zöldségdarabok: sárgarépa, brokkoli, fehérrépa látható. Felületén apró zsírcseppek és kevés fűszerszemcse található. A zöldségek színe jellegzetes friss hatású, jól tisztítottak. Az alaplé a brokkoli rózsájából származó apró szemcsés törmeléket tartalmaz. A levesbetét eperlevél fajtájú főtt tészta, színe jellegzetesen törtfehér. |
Állomány: | A zöldségek puhák, nem túlfőttek. A brokkoli rózsájából apró törmelék lepergett, túlfőtt, széteső. A levesbetét kellően átfőtt, kissé ragacsos, néhány csomókban összetapadt. Az alaplé hígan folyó, a zöldségek törmelékétől kicsit zavaros. |
Illat: | A zöldségek illata kevésbé intenzív, enyhén fűszeres, kissé jellegtelen, a brokkoli illata érezhető. |
Íz: | A zöldségek íze harmonikus, jól felismerhető, fűszerezése enyhe, kissé jellegtelen, a só ízfokozó hatása megfelelően érvényesül. A levesben a levesbetét mennyisége túlzó. |
Paradicsomos, húsos káposzta (301 g /adag)
Külső megjelenés: | Paradicsomos, sűrű alaplében apróra vágott káposzta darabok és apró, különböző méretű húsdarabok láthatók. Az alapszósz tetején narancsvörös zsírcseppek láthatóak, sűrítése megfelelő, homogén, nem csomós. A húsdarabok, az alapszósz színétől pirosra színezettek, megfelelően tisztítottak, zsírtalanítottak. A káposzta darabok sárgás-drapp és zöld színűek, közel azonos méretűek. |
Állomány: | Az alapszósz jellegzetesen sűrűn folyó, a benne lévő káposzta puha, átfőtt, könnyen rágható. A kockára vágott hús puha, szétomló, rágási maradék nincs. |
Illat: | Jellegzetesen paradicsomos illatú, a káposzta illata intenzíven érezhető, harmonikus, telt, aromás. |
Íz: | A paradicsomos savanykás íz és a pörkölthús íze jól harmonizálnak, jellegzetes telt, megfelelően ízesített, fűszerezett fogás. A só ízfokozó hatása jól érvényesül. |
Teljes kiőrlésű kenyér (55 g/adag)
Külső megjelenés: | Vekni formájú kenyérből szelt egész szelet, melynek héja nem válik el a bélzettől, Bélzete szürkés fehér apró barna szemcsékkel, típusának megfelelő megjelenésű. |
Állomány: | A héj jól átsült, kissé visszapuhult, nem égett. A bélzet laza, rugalmas, jól lazított, különböző méretű, vékonyfalú kelesztési lyukak találhatók benne. |
Illat: | A kenyér típusának megfelelő, jellegzetes illatú, kellemes, friss, tiszta. |
Íz: | A kenyér típusának megfelelő savanykás ízű, harmonikus, telt, tiszta, a felhasznált anyagokra jellemző ízű. |
Részletes összetétel/anyaghányad
Kertészleves
- húsleves zöldség, fagyasztott
- brokkoli, fagyasztott
- vöröshagyma, tisztított
- zöldborsó, fagyasztott
- zöldbab, sárgahüvelyű, fagyasztott
- olaj, napraforgó
- levespor, zöldségleves, fűszerkeverék
- petrezselyemzöld, friss, csomós
- só, jódozott
- száraztészta, 8 tojásos eperlevél
- bors, fekete, őrölt
- víz, ivó
Paradicsomos húsos káposzta
- sertéscomb, csont nélkül
- fejeskáposzta, tisztított
- vöröshagyma, tisztított
- paradicsom, sűrített
- só, jódozott
- bors, fekete, őrölt
- köménymag, őrölt
- cukor, kristály
- liszt, búza, BL-55
- olaj, napraforgó
Teljes kiőrlésű kenyér