null Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 41. számú vizsgálat - Nyírmadai Napsugár Óvoda - Nyírmada

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 41. számú vizsgálat - Nyírmadai Napsugár Óvoda - Nyírmada

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 41. számú vizsgálat - Nyírmadai Napsugár Óvoda - Nyírmada

41. számú vizsgálat

A mintavétel helye:
Nyírmadai Napsugár Óvoda
(4564 Nyírmada, Sugár út 1.)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 12,5 pont

Menü: Daragaluska leves, Sült csirkecomb főtt burgonyával, Káposztasaláta


Mintavétel ideje: 2023.06.08.

Mintavételi alap:  171 adag 

A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Nyírmadai Napsugár Óvoda
(4564 Nyírmada, Sugár út 1.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Daragaluska leves (341 g /adag)

Külső megjelenés:  
Külső megjelenés: A tiszta, áttetsző, halványsárga alaplé felületén kellő mennyiségű zsiradékcsepp látható. Az alaplében lévő zöldségek (sárgarépa, fehérrépa) felismerhetőek, közel azonos nagyságúra daraboltak, némelyik darab nem jól tisztított. A karfiolrózsák különböző nagyságúak. Az alaplében a zöldségek mellett, fűszer és zöldfűszer szemcsék és jellegzetes megjelenésű levesbetét látható. A levesbetét különböző méretű, némelyik töredezett, a fogás elnevezésével megegyező, mennyisége megfelelő.
Állomány: Az alaplé jellegzetesen hígan folyó, a zöldségek puhák, kellően átfőttek. A levesbetét puha, egyenletesen átfőtt, de nem elázott. A zöldségek friss hatásúak, nem tartalmaznak fás részeket.
Illat: A fogás illata jellemző, de nem kellően intenzív, a zöldségek és fűszerek illata felismerhető.
Íz: A só ízfokozó hatása intenzíven érezhető. A zöldségek és fűszerek íze kevésbé dominál, a levesbetét mennyisége túlzóan sok.

Sült csirkecomb főtt burgonyával (320 g / adag)

Külső megjelenés: Csont nélküli, felső csirkecomb, mely nem tartalmaz bőrt. Felülete jellegzetesen kérgesre sült, barnás-vörös színű, felülete fűszerszemcsékkel szórt, vágási felülete világos törtfehér. A hús jól tisztított, zsíros részek nem láthatók. A köret jellegzetes sárga színű tört burgonya, felületén nem látható fűszerezés. Az alapanyag jól tisztított, héj darabok nem láthatóak, a tört darabok között felismerhető kisebb kockára vágott darab is. Tetszetős megjelenésű fogás.
Állomány: A sült hús kellően átsült, puha, omlós, szaftos, jól vágható, rágási maradéka nincs. A tört burgonya darabjainak nagy része átfőtt, de néhány kevésbé főtt darab is érezhető benne.
Illat: A sült csirkecomb illata kevésbé érezhető, a fűszerek illata kevésbé intenzív, de harmonikus. A főtt burgonya illata jellemzően érezhető, mely jellemző az egész fogásra.
Íz: A sült, kellően fűszeres, aromás csirkecomb íze jól kiegészíti a kevésbé fűszerezett, natúr tört burgonya ízét. A nem kellően átfőtt burgonya darabok rontja a fogás élvezeti értékét.

Káposztasaláta (107 g / adag)

Külső megjelenés: A felhasznál alapanyag közel azonos méretűre reszelt, de néhány nagyobb levéldarab is felismerhető, jól tisztított. Fűszerszemcsék nem láthatóak, felülete a kismennyiségű felöntő létől fényes hatású.
Állomány: A káposzta ropogós, jól rágható, a kevés felöntő lé miatt kissé száraz hatású.
Illat: Az elnevezésével összhangban savanykás-édeskés illatú. Az alapanyag jellegzetes illata megjelenik, fűszerezés nem érezhető.
Íz: Az elnevezésével összhangban lévő ízvilágú, savanykás-édeskés, az alapanyag íze friss, intenzív, fűszerezés nem érezhető.

Részletes összetétel/anyaghányad

Anyaghányad nyilvántartás nem áll rendelkezésre.


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >