Szabolcs-Szatmár-Bereg megye - 17. számú vizsgálat - Csuha Antal Baptista Általános Iskola Gimnázium és Szakgimnázium és Szakközépiskola Főzőkonyha - Nagyhalász
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye - 17. számú vizsgálat - Csuha Antal Baptista Általános Iskola Gimnázium és Szakgimnázium és Szakközépiskola Főzőkonyha - Nagyhalász
17. számú vizsgálat (Főzőkonyha)
A mintavétel helye:
(4485 Nagyhalász, Arany János utca 77.)
A menü minősítése:
KIVÁLÓAN MEGFELELT | 18,1 pont |
Menü: Csontleves tésztabetéttel, Lecsós sertésszelet főtt burgonyával és csemegeuborkával
Mintavétel ideje: 2019. október 04.
Mintavételi alap : 301 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 7-18 éves korosztály
A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe :
Baptista Szeretetszolgálat
(1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 57.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Csontleves tésztabetéttel (376 g/adag)
Külső megjelenés: |
Az kissé opálos, élénksárga színű alaplében cikkekre vágott darabolt narancsos sárgarépa, és törtfehér gyökérzöldségdarabok (karalábé, petrezselymgyökér, zeller) és néhány zöldfűszerszemcse láthatók. Némelyik zöldség nem megfelelően tisztított. A levesbetét törtfehér színű megfelelő mennyiségű cérnametélt tészta. Tetején nagyon apró, sárga zsiradékcseppek gyöngyöznek. |
Állomány: |
Az alaplé jellemzően hígan folyó, a friss érzetű zöldségek megfelelő puhaságúra főttek, a tészta kissé túlpuhult. |
Illat: |
Jellegének megfelelő, intenzív illatú. |
Íz: |
Jellegének megfelelő ízű, intenzív, telt aromás, friss érzetű, harmonikus.
|
Lecsós sertésszelet főtt burgonyával (178 g + 258 g /adag)
Külső megjelenés: |
Megfelelő sűrűségű, pirosas színű szaftos, narancsos zsiradékot tartalmazó lecsós alapban zöldpaprika és piroshéjú paprika-csíkok, paradicsomhéj darabok, hagymadarabokat, fekete fűszerszemcsék, zöldfűszerdarabok láthatók. A szaftban kínált hússzelet a lecsós-paprikás alappal egyenletesen bevont, jellemző formájú (8 x 12 cm), 1 cm vastagságú drappos színű. A köret cikkekre vágott, közel egyenletes méretű, töredezett darabokat is tartalmazó, néhol szürke elszíneződést is tartalmazó sárga színű főtt burgonya. |
Állomány: |
A burgonya puha, jól átfőtt. A szaft megfelelő sűrűségű, sűrűn folyó, csomómentes, a benne található paprika és paradicsomdarabok megfelelően átfőttek, szaftosak némelyik paprikahéj egy kicsit keményebb. A hús jól tisztított, jól átfőtt, puha, jól rágható, omlós. |
Illat: |
A burgonya jellegzetes, semleges, tiszta natúr illatú. A szaftos hús jellegzetes, lecsóra emlékeztető hagymás-paradicsomos illatú. Harmonikus összhatású. |
Íz: |
A burgonya semleges, tiszta ízű, vele a szaftos hús, karakteres, lecsóra jellemző, édes-savanykás, paradicsomos-hagymás íze megfelelően harmonizál. A só ízfokozó hatása megfelelően érvényesül. Összhatásában ízletes, telt, karakteres. |
Csemege uborka (85 g /adag)
Külső megjelenés: |
3 db hosszában félbevágott, kb 7-8 cm hosszú, 1,5 cm átmérőjű uborka olívazöld színű, megfelelően göbös felületű, belseje világosabb színű, némelyik belül kissé repedt. |
Állomány: |
Állománya roppanós, lédús, jól rágható |
Illat: |
Jellemző ecetes-fűszeres, savanykás illat dominál. |
Íz: |
Megfelelően savanykás-ecetes-édeskés, harmonikusan édesített- ízesített, ízletes. |
Részletes összetétel/anyaghányad :
Csontleves tésztabetéttel
- sertés húsoscsont
- cérnametélt, 4 tojásos
- bors, fekete, szemes
- só, jódozott
- ételízesítő, só nélküli
- gyökér
- karalábé
- sárgarépa
- zeller
Lecsós sertésszelet
- setéskaraj
- liszt
- bors, fekete, őrölt
- fűszerpaprika, csemege
- só, jódozott
- vöröshagyma
- lecsó konzerv
- napraforgó olaj
Főtt burgonya
- burgonya
- só, jódozott