null Szabolcs-Szatmár-Bereg megye - 16. számú vizsgálat - Besztereci Konyha - Beszterec

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye - 16. számú vizsgálat - Besztereci Konyha - Beszterec

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye - 16. számú vizsgálat - Besztereci Konyha - Beszterec

16. számú vizsgálat (Főzőkonyha)

A mintavétel helye:
Besztereci Konyha (4488 Beszterec, Kossuth utca 55.)

A menü minősítése:

ÁTLAG FELETTI 16,7 pont

 

 

Menü: Hamis gulyásleves, Zöldborsós csirkeragu párolt rizzsel és csemegeuborkával

 

Mintavétel ideje: 2019. október 02.

Mintavételi alap : 250 adag 

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 7-14 éves és felnőtt korosztály

A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe :
Besztereci Konyha
(4488 Beszterec, Kossuth utca 55.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Hamis gulyásleves (372 g/adag)

Külső megjelenés:

A pirospaprikától drappos pirosasra színezett, opálos alaplében kockázott narancsos színű sárgarépa, jellemző színű apró burgonyadarabok, és törtfehér gyökérzöldség darabok (zeller, karalábé, petrezselyemgyökér), zöldségfoszlányok és zöld fűszerszemcsék láthatók megfelelő és arányos mennyiségben. A tetején megfelelő mennyiségű piros színű apró zsiradékcseppek gyöngyöznek. A levesbetét házi jellegű vajszínű galuska.

Állomány:

Az alaplé jellegzetesen hígan folyó, a zöldségek és a levesbetét megfelelően puhák, átfőttek.

Illat:

Jellegzetes, de kissé gyenge, a paprikás-hagymás és zöldséges illat harmonikusan érezhető.

Íz:

Jellegzetes, a főtt zöldségek és a paprika íze harmonikusan érezhető. A burgonya íze dominál. A sóhasználat megfelelő. Intenzíven fűszerezett.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zöldborsós csirkeragu párolt rizzsel (210 g + 250 g /adag)

Külső megjelenés:

Sárgásfehér színű, hosszúkás rizsszemek alkotják a köretet, felületükön feltehetően ételízesítőből származó narancsos és zöld zöldségszemcsék láthatók. Drappos színű, fűszerpaprikától narancsosra színezett nagyobb mennyiségű zsiradékot tartalmazó, sűrített szaftban jellemző színű zöldborsószemek, zöldfűszerszemcsék és szafttal egyenletesen bevont, 5-7 cm hosszú, 1 cm széles csíkozott, drappos színű húsdarabok láthatók.

Állomány:

A rizs megfelelően és egyenletesen átfőtt, pergős. A hús megfelelő puhaságú, a szaft zsíros érzetű, a zsiradék kissé elválik a szafttól. A rizzsel fogyasztva megfelelő állományú.

Illat:

A kitálalt köret a rizsre jellemző semleges gabona illatú. A raguban a zöldborsó és a fűszerek illata dominál .

Íz:

A főtt rizsre jellemző semleges gabona ízzel a ragu fűszeres-zöldborsós íze jól harmonizál.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Csemege uborka (35 g /adag)

Külső megjelenés:

1 db félbe vágott, kb. 7,5-8 cm hosszú, 2,0 cm átmérőjű uborka olívazöld színű, megfelelően göbös felületű, belseje világosabb színű, kissé üreges.

Állomány:

Állománya ropogós, lédús, harapáskor levet ereszt.

Illat:

Erősebben ecetes, savanykás illatú.

Íz:

Savanykás-ecetes-fűszeres (mustármag) ízű.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad :

Hamis gulyásleves

  • burgonya
  • sárgarépa
  • vöröshagyma
  • karaláb
  • petrezselyemgyökér
  • étolaj
  • fűszerpaprika, őrölt
  • feketebors, őrölt
  • kömény, őrölt
  • só, jódozott
  • fokhagyma
  • ételízesítő, sómentes
  • petrezselyemzöld
  • gulyásleves alappor
  • búzaliszt
  • tojás

Zöldborsós csirkeragu

  • csirkemell filé
  • zöldborsó, mirelit
  • étolaj
  • petrezselyemzöld
  • só, jódozott
  • vöröshagyma
  • fokhagymakrém
  • tárkonyűfeketebors, őrölt
  • ételízesítő, só,mentes
  • búzaliszt

Párolt rizs

  • rizs, hántolt, fényezett
  • só, jódozott
  • napraforgó olaj
  • ételízesítő, sómentes

Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >