Szabolcs-Szatmár-Bereg megye - 16. számú vizsgálat - Besztereci Konyha - Beszterec
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye - 16. számú vizsgálat - Besztereci Konyha - Beszterec
16. számú vizsgálat (Főzőkonyha)
A mintavétel helye:
(4488 Beszterec, Kossuth utca 55.)
A menü minősítése:
ÁTLAG FELETTI | 16,7 pont |
Menü: Hamis gulyásleves, Zöldborsós csirkeragu párolt rizzsel és csemegeuborkával
Mintavétel ideje: 2019. október 02.
Mintavételi alap : 250 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 7-14 éves és felnőtt korosztály
A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe :
Besztereci Konyha
(4488 Beszterec, Kossuth utca 55.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Hamis gulyásleves (372 g/adag)
Külső megjelenés: |
A pirospaprikától drappos pirosasra színezett, opálos alaplében kockázott narancsos színű sárgarépa, jellemző színű apró burgonyadarabok, és törtfehér gyökérzöldség darabok (zeller, karalábé, petrezselyemgyökér), zöldségfoszlányok és zöld fűszerszemcsék láthatók megfelelő és arányos mennyiségben. A tetején megfelelő mennyiségű piros színű apró zsiradékcseppek gyöngyöznek. A levesbetét házi jellegű vajszínű galuska. |
Állomány: |
Az alaplé jellegzetesen hígan folyó, a zöldségek és a levesbetét megfelelően puhák, átfőttek. |
Illat: |
Jellegzetes, de kissé gyenge, a paprikás-hagymás és zöldséges illat harmonikusan érezhető. |
Íz: |
Jellegzetes, a főtt zöldségek és a paprika íze harmonikusan érezhető. A burgonya íze dominál. A sóhasználat megfelelő. Intenzíven fűszerezett.
|
Zöldborsós csirkeragu párolt rizzsel (210 g + 250 g /adag)
Külső megjelenés: |
Sárgásfehér színű, hosszúkás rizsszemek alkotják a köretet, felületükön feltehetően ételízesítőből származó narancsos és zöld zöldségszemcsék láthatók. Drappos színű, fűszerpaprikától narancsosra színezett nagyobb mennyiségű zsiradékot tartalmazó, sűrített szaftban jellemző színű zöldborsószemek, zöldfűszerszemcsék és szafttal egyenletesen bevont, 5-7 cm hosszú, 1 cm széles csíkozott, drappos színű húsdarabok láthatók. |
Állomány: |
A rizs megfelelően és egyenletesen átfőtt, pergős. A hús megfelelő puhaságú, a szaft zsíros érzetű, a zsiradék kissé elválik a szafttól. A rizzsel fogyasztva megfelelő állományú. |
Illat: |
A kitálalt köret a rizsre jellemző semleges gabona illatú. A raguban a zöldborsó és a fűszerek illata dominál . |
Íz: |
A főtt rizsre jellemző semleges gabona ízzel a ragu fűszeres-zöldborsós íze jól harmonizál. |
Csemege uborka (35 g /adag)
Külső megjelenés: |
1 db félbe vágott, kb. 7,5-8 cm hosszú, 2,0 cm átmérőjű uborka olívazöld színű, megfelelően göbös felületű, belseje világosabb színű, kissé üreges. |
Állomány: |
Állománya ropogós, lédús, harapáskor levet ereszt. |
Illat: |
Erősebben ecetes, savanykás illatú. |
Íz: |
Savanykás-ecetes-fűszeres (mustármag) ízű. |
Részletes összetétel/anyaghányad :
Hamis gulyásleves
- burgonya
- sárgarépa
- vöröshagyma
- karaláb
- petrezselyemgyökér
- étolaj
- fűszerpaprika, őrölt
- feketebors, őrölt
- kömény, őrölt
- só, jódozott
- fokhagyma
- ételízesítő, sómentes
- petrezselyemzöld
- gulyásleves alappor
- búzaliszt
- tojás
Zöldborsós csirkeragu
- csirkemell filé
- zöldborsó, mirelit
- étolaj
- petrezselyemzöld
- só, jódozott
- vöröshagyma
- fokhagymakrém
- tárkonyűfeketebors, őrölt
- ételízesítő, só,mentes
- búzaliszt
Párolt rizs
- rizs, hántolt, fényezett
- só, jódozott
- napraforgó olaj
- ételízesítő, sómentes