null Súlyos kérdés: te tudod, mennyit pazarolsz?

Súlyos kérdés: te tudod, mennyit pazarolsz?

2022. október 17, hétfő

Háztartások jelentkezését várja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a negyedik élelmiszerhulladék-felméréséhez. A hivatal 2016 óta követi nyomon a hazai háztartási élelmiszerhulladék-helyzet alakulását, amely nemcsak az Európai Unió tagállamainak adatszolgáltatási kötelezettsége miatt lényeges, hanem az élelmiszerpazarlás megelőzés terén is kijelöli az irányt a legproblémásabb területek feltérképezésével.

Az élelmiszerhulladék visszaszorítása a tapasztalatok szerint azon múlik, hogy néha mérlegre tegyük a hétköznapi bevásárlási, ételkészítési, tálalási és ételtárolási szokásainkat. Legtöbbször már apró módosításokkal is évi több kilogramm élelmiszerhulladék megtakarítását érhetjük el. A legelső lépés, amelyet megtehetünk az élelmiszerpazarlás mérsékléséért, hogy feltérképezzük a háztartásunk gyenge pontjait. Ehhez jó módszer, ha egy héten keresztül hulladéknaplót vezetünk, amely rögzíti, miből és mennyi került a szemétbe. Erre kitűnő alkalom, ha részt veszünk a Nébih legújabb felmérésében. A résztvevők ugyanis képet kapnak arról, hogy mely élelmiszerekből dobnak ki a legtöbbet, és azokra a jövőben célzottan ügyelve tehetnek a pazarlás enyhítéséért. Ehhez számos praktikát és információt találhatnak a Maradék nélkül program weboldalán, valamint Facebook és Instagram felületein.

A Nébih friss kutatása szerint egy átlagos magyar állampolgár évi 65 kg élelmiszerhulladékot „termel”, amelynek jelentős része (több mint 25 kg) egy kis odafigyeléssel elkerülhető lenne. Ezt a részt nevezzük élelmiszerpazarlásnak, amely az elmúlt 5 évben 25%-kal csökkent a magyar háztartásokban. A visszaszorítás ellenére a pazarlás még mindig 245 ezer tonnát tesz ki évente, amellyel 450.000 ember egy éven keresztül jól tudna lakni, napi háromszori bőséges étkezéssel számolva. Az élelmezési világnap alkalmából, amelyet minden évben október 16-án tartanak, a hivatal arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy az élelmiszer érték, pazarlásának megelőzése pedig nem csupán környezetvédelmi és gazdasági, de erkölcsi kérdés is.

A háztartási élelmiszerhulladék-mérési programban való részvételre a Maradék nélkül program honlapján lehet jelentkezni a következő két hétben. A résztvevők segítségét egy-egy ajándékcsomaggal köszöni meg a hivatal.
 


Friss hírek

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >

2025. december 18, csütörtök

Megjelent az Európai Bizottság útmutatója a BPA betiltásával kapcsolatban

Az Európai Bizottság tavaly év végén betiltotta a biszfenol-A (BPA) használatát az élelmiszerekkel érintkező anyagokban, ami jelentős változásokat hoz a csomagolóanyagok és fogyasztási cikkek területén. A rendelet gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban felmerült kérdések tisztázására a Bizottság most egy kérdés–válasz alapú útmutatót adott ki.

Tovább >