null Súlyos élelmiszerbiztonsági problémák miatt azonnali hatállyal felfüggesztette a Nébih egy Pest megyei sütőüzem működését

Súlyos élelmiszerbiztonsági problémák miatt azonnali hatállyal felfüggesztette a Nébih egy Pest megyei sütőüzem működését

2018. október 17, szerda

Egy 2017 óta működő Pest megyei pékségben végeztek ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei október elején. Az ellenőrök a helyszínen megállapították, hogy a vállalkozás semmilyen nyomon követési dokumentációt nem vezet, ezért 45 nem nyomon követhető élelmiszertételt kivontak a forgalomból. Az üzemben tapasztalt elégtelen higiéniai körülmények miatt, a súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatokra való tekintettel a hatóság azonnali hatállyal felfüggesztette a sütőüzem működését.

Sokkoló látvánnyal és rendkívül hiányos adminisztrációval szembesültek a Nébih ellenőrei abban a Pest megyei sütőüzemben, ahol október első felében folytattak helyszíni vizsgálatot. A vállalkozás ezen túlmenően sem a HACCP dokumentációt, sem az előállított termékek nyomon követéséhez szükséges dokumentumokat nem tudta bemutatni a Nébih szakembereinek.

Az ellenőrzés közben feltárt hibákat, hiányosságokat bemutató videó a cikkben leírtak vizuális bemutatására szolgál, többletinformációt nem tartalmaz.

A sütőüzemben piszkos, rendezetlen körülmények között folyt a termelés. A helyiségek padozata takarítatlan, falai festékhiányosak és pókhálósak voltak, néhol rovarok is akadtak. A termelő részlegben az ablakok esetenként nem záródtak, az üveg betört, az ablakkeretek rozsdásak voltak, a nyílászárók mellett több helyen ki lehetett látni a szabadba.

Az üzemben használt gépek rozsdásak, takarítatlanok, az eszközök – köztük a sütőszekrény, a sütőberendezés és a tálcák – erősen szennyezettek, a termék-előállításra használt asztalok tisztíthatatlanok voltak. A 4 dolgozó közül 3 igen szennyezett munkaruhában, 1 dolgozó utcai ruhában tartózkodott a termelőhelyiségben. Az adalékanyag-raktárban elkülönítetlenül sorakoztak a mosó- és tisztítószerek.

A Nébih az egységben tapasztalt súlyos higiéniai, élelmiszerbiztonsági és nyomon követési hiányosságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztette annak működését. A hatóság 45 tétel nem nyomon követhető terméket – amely mintegy 394,55 kg kenyeret és ömlesztett árut, valamint 1809 db finom pékárut (kifli, bukta, kakaós csiga, virslis croissant, kalács) ölel fel – vont ki a forgalomból. A vállalkozás a forgalomból kivont állati és növényi eredetű termékeket az ellenőrzés ideje alatt elszállíttatta.

Az érintett vállalkozás adatai elérhetőek a jogsértés listán.

Kapcsolódó anyagok:
A közlemény letölthető formában
Az ellenőrzésről készült képek



Friss hírek

2025. december 22, hétfő

Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

Tovább >

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >