null Somogy megye - 96. számú vizsgálat - Lepkeház Ifjúsági Üdülő Főzőkonyha - Balatonszárszó

Somogy megye - 96. számú vizsgálat - Lepkeház Ifjúsági Üdülő Főzőkonyha - Balatonszárszó

Somogy megye - 96. számú vizsgálat - Lepkeház Ifjúsági Üdülő Főzőkonyha - Balatonszárszó

96. számú vizsgálat (Főzőkonyha)

A mintavétel helye:
Lepkeház Ifjúsági Üdülő Főzőkonyha
(8624 Balatonszárszó, József A. u.26.)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 13,2 pont

 

 

Menü: Zöldségleves, Rántott karaj párolt rizzsel és céklasalátával

 

Mintavétel ideje: 2020. július 02.

Mintavételi alap : 350 adag 

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 67-15 éves korosztály

A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
SZA-MO-TO Kft.
(1223 Budapest, Húr 9/C.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Zöldségleves (338 g /adag)

Külső megjelenés:

A sárgás színű, áttetsző alaplében zöldfűszerlevél darabok, borsszemcsék, paradicsom és paprika-héj darabok, tetején apró zsiradékcseppek láthatók. A lében egyenletes méretűre (0,5x0,5cm) kockázott narancsos sárgarépa és törtfehér színű gyökérzöldség-darabok és vajszínű burgonyakocka található. A levesbetét törtfehér színű apró kagylótészta.

Állomány:

A leves nem krémszerű, inkább hígabban folyó, de állományán érződik a borsó mennyiségéhez képest túlzó sűrítőanyag használat. A levesgyöngy ropogós, a levesben megfelelően visszapuhult.

Illat:

Kissé jellegtelen, enyhén zöldséges illatú., az ételízesítő illata kiérződik.

Íz:

Kissé jellegtelen, a zöldségek íze kevésbé dominál, az ételízesítő íze kiérződik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rántott sertéskaraj párolt rizzsel  (124 g + 208 g/adag)

Külső megjelenés:

Egy darab, kb 9x 16 cm nagyságú, jellemző hússzelet formájú, világosbarnára, szélein sötétebb barnára sütött, kissé felráncosodott panírral hiánytalanul fedett, drapposfehér metszésfelületű hússzelet köretekén párolt rizst kínálnak. A rizs többféle színárnyalatú szemet tartalmaz a törtfehértől a barnás színűig, hosszúkás alakú,felületén feltehetően ételízesítőből származő színes fűszer és zöldségszemcsék, valamint petrezselyemlevélzöld-darabok látszanak.

Állomány:

A rizs pergős, jól átfőtt de kissé száraz. A rántott hús nem egyenletes vastagságú, a panír vastag, lazán, néhol felhólyagosodva tapad a húshoz, a vastagabb részek kissé rágósak.

Illat:

A párolt rizs tiszta illatú, jellegzetes. A hús illatában a panírmorzsa sült illata dominál, és a többször használt olaj illata is érezhető.

Íz:

A rizs jellemző, gabona ízű. A hús ízében a sült panír íze a kelleténél jobban dominál, a só ízfokozó hatása kevésbé érvényesül, kissé íztelen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Céklasaláta (122 g/adag)

Külső megjelenés:

Jellegzetes céklavörös színű, változó méretű és vastagságúra karikázott, minimális felöntőlével tálalt. 

Állomány:

Kellően átfőtt, hersegősen roppanós, jól rágható, rugalmas.

Illat:

A céklára jellemző, de erősebben ecetes illatú.

Íz:

Savanyú ízű, erősebben ecetes, nem édeskés.

 

 

 

 

 

 

 


 

Részletes összetétel/anyaghányad :

Zöldségleves

  • sárgarépa
  • petrezselyemgyökér
  • zellergyökér
  • zöldborsó
  • ételízesítő
  • petrezselyemzöld
  • száraztészta, 4 tojásos
  • feketebors

Rántott sertéskaraj

  • sertéscomb
  • tojás
  • búzaliszt
  • zsemlemorzsa
  • tej, 1,5%-os
  • étolaj

Párolt rizs

  • rizs
  • étolaj

Friss hírek

2024. november 5, kedd

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor

Tovább >

2024. október 16, szerda

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.10.16.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >