Somogy megye - 89. számú vizsgálat - Gyermektábor Kőrösi Csoma Sándor Kulturális Non-Profit Kft. Főzőkonyha- Balatonlelle
Somogy megye - 89. számú vizsgálat - Gyermektábor Kőrösi Csoma Sándor Kulturális Non-Profit Kft. Főzőkonyha- Balatonlelle
89. számú vizsgálat (Főzőkonyha)
A mintavétel helye:
Gyermektábor-Kőrösi Csoma Sándor Kulturális Non-Profit Kft. Főzőkonyha
(8638 Balatonlelle, Úszó utca 3.)
A menü minősítése:
ÁTLAGOS | 12,7 pont |
Menü: Tavaszi leves, Paradicsomos húsgombóc főtt burgonyával
Mintavétel ideje: 2019. július 10.
Mintavételi alap : 140 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 7-14 éves korosztály
A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
JÁHN-EPRES Kert Kft.
(8630 Balatonboglár, Kolozsvári u. 20/A)
Részletes érzékszervi minősítés:
Tavaszi leves (56 g /adag)
Külső megjelenés: |
Enyhén opálos, zöldes-sárgás színű alaplében, megfelelő mennyiségben karikára vágott, hullámos felületű narancsos színű sárgarépa, kockázott törtfehér színű gyökérzöldség kocka, törtfehér színű különböző méretű karfiolrózsa darabok, zöldborsószemek, sárgahüvelyű zöldbab és paprikadarabok láthatók. A levesben petrezselyemlevél-darabok és feltehetően ételízesítőből származó fűszerszemcsék úsznak. A levesbetét vajszínű apró grízgaluska. Tetején zsiradékcseppek gyöngyöznek. |
Állomány: |
Az alaplé jellegzetesen hígan folyó, megfelelő sűrűségű, a zöldségek túlfőtt, a levesbetét kissé szétázott, szétfőtt. |
Illat: | Jellegtelen, ételízesítő illata dominál. |
Íz: |
Ételízesítőre emlékeztető íz mellett a zöldségek íze kevésbé érvényesül. Kissé zsíros összhatású. |
Paradicsomos húsgombóc főtt burgonyával (298 g + 202 g /adag)
Külső megjelenés: |
Jellemző sűrűségű narancsvörös színű, csomómentes paradicsommártás tetején nagyobb mennyiségben zsiradékcseppek gyöngyöznek. A 2 db húsgombóc kb. 5 cm átmérőjű, gömb alakú, drappos felületű, zöld fűszerszemcséktől pöttyözött, a rizs mennyisége a darálthúshoz képest megfelelő. Mozaikos metszésfelületén az összetevők egyenletesen elkeverve láthatók, de egy-két paprikacsomó észrevehető. A köret a héjfelülettől nem jól tisztított, élénksárga színű, változó méretű hasábra vágott burgonyakockákból áll. |
Állomány: |
A mártás hígan folyó, csomómentes, sima állagú, kissé zsíros. A húsgombóc kissé kemény, száraz. A burgonya puhára főtt, töredezett, puha. |
Illat: | A burgonya főtt, semleges illata mellett harmonikusan érződik a mártás karakteres paradicsomos illata és a főtt hús illata. |
Íz: |
A mártás és a húsgombóc kissé fűszertelen, a főtt burgonya tiszta, jellemző ízű, a mártás édes-savanykás. Összességében harmonikusan kiegészítik ízhatásban egymást. |
Részletes összetétel/anyaghányad :
Tavaszi leves
- vegyeszöldség, mirelit
- karfiol
- karalábé
- zöldborsó
- petrezselymezöld
- zsír
- liszt
- paprika
- só
- ételízesítő
- búzadara
- tojás
Paradicsomos húsgombóc
- sertéshús
- rizs
- zsír
- vöröshagyma
- liszt
- bors
- só
- tojás
- liszt
- konzerv paradicsom
- cukor
Főtt burgonya
- burgonya
- só, jódozott