Somogy megye - 83. számú vizsgálat - Keceli Gyermek és Ifjúsági Tábor Tálalókonyha - Balatonmáriafürdő
Somogy megye - 83. számú vizsgálat - Keceli Gyermek és Ifjúsági Tábor Tálalókonyha - Balatonmáriafürdő
83. számú vizsgálat (Tálalókonyha)
A mintavétel helye:
Keceli Gyermek és Ifjúsági Tábor Tálalókonyha
(8647 Balatonmáriafürdő, Dandár utca 1.)
A menü minősítése:
ÁTLAGOS | 13,7 pont |
Menü: Magyaros zöldségleves, pulykapörkölt galuskával és csemege uborkával
Mintavétel ideje: 2019. július 02.
Mintavételi alap : 40 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 7-14 éves korosztály
A főzőkonyha neve, címe:
Piki Centrum Étterem
(8710 Balatonszentgyörgy, Csillagvár utca 1.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Magyaros zöldségleves (318 g /adag)
Külső megjelenés: |
Sárgás színű, opálos, kissé zavaros alaplében jellemző színű zöldborsószemek, 1x1 cm-kockára darabolt narancsos sárgarépa és törtfehér gyökérzöldség kockák, elvétve jellemző színű brokkoli és karfiolvirág foszlányok, zöldfűszerszemcse és zöldfűszerlevéldarabok, levesbetétként vajszínű rövid csőtészta látható. A zöldségek némelyike nem megfelelően tisztított, barnás elszíneződést tartalmaz. A tetején nagyobb mennyiségben zsiradék látható. Az elnevezés és a bírált étel nincs teljesen összhangban, a magyaros elnevezésre jellemző összetevők (pirospaprika, hagyma, lecsóalap stb.) használat nem tapasztalható. |
Állomány: |
Az alaplé hígan folyó, a zöldségek és a levesbetét megfelelően átfőtt. Kissé zsíros hatású. |
Illat: | A zöldségek közül a zöldborsó illata dominál, ami inkább konzerv termékre emlékeztető illatú. |
Íz: |
Konzerv zöldborsóra jellemző íz dominál, megfelelően ízesített-fűszerezett, de kissé zsíros érzetű. |
Pulyakpörkölt galuskával (130 g + 224 g/adag)
Külső megjelenés: |
Pirospaprikától narancsosra színezett, apró zsiradékcseppeket tartalmazó, megfelelő sűrűségű, fővéskor lepöndörödött paprika- és paradicsomhéjat is tartalmazó szaftban kockára darabolt, törtfehér metszésfelületű húskockák láthatók. A köret drappos színű, jellemző formájú galuska tészta, zsiradéktól csillogó felülettel. A hús mennyisége a körethez képest kissé kevés. |
Állomány: |
A galuska megfelelő puhaságú, kissé száraz, a hús puha, egyenletesen átfőtt, de a pulykára jellemző szárazabb állományú. A szaft megfelelő sűrűségű. |
Illat: | A pörkölt jellemző, paprikás-hagymás illatát kissé elnyomja a galuska, húshoz képest nagyobb mennyiségéből eredő olajos-főtt tésztás illata. |
Íz: |
A galuska kissé lisztes ízű, a sóhasználat kissé túlzó, a pörkölt kissé gyengébben ízesített, fűszerezett. |
Csemegeuborka (25 g/adag)
Külső megjelenés: |
Hosszában félbevágott, felezett, kb. 5 cm nagyságú, átmenetes, sötétebb és világosabb olívazöld színű, göbös felületű csemegeuborka a savanyúság. |
Állomány: |
Megfelelő állományú, jól rágható, harapáskor roppan. |
Illat: | Ecetes illat dominál. |
Íz: |
Ecetes-savanyú ízű, utóízként édes íz érezhető. |
Részletes összetétel/anyaghányad :
Pulykapörkölt
- étolaj, napraforgó
- feketebors, őrölt
- fokhagyma
- köménymag, őrölt
- lecsó natúr konzerv
- paradicsom
- pirospaprika
- pulyka medaillons
- só-csökkentett nátriumtartalmú
- vöröshagyma
- zöldpaprika
A többi készételhez nem érkezett be anyaghányadnyilvántartás.