null Somogy megye - 83. számú vizsgálat - Keceli Gyermek és Ifjúsági Tábor Tálalókonyha - Balatonmáriafürdő

Somogy megye - 83. számú vizsgálat - Keceli Gyermek és Ifjúsági Tábor Tálalókonyha - Balatonmáriafürdő

Somogy megye - 83. számú vizsgálat - Keceli Gyermek és Ifjúsági Tábor Tálalókonyha - Balatonmáriafürdő

83. számú vizsgálat (Tálalókonyha)

A mintavétel helye:
Keceli Gyermek és Ifjúsági Tábor Tálalókonyha
(8647 Balatonmáriafürdő, Dandár utca 1.)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 13,7 pont

 

 

Menü: Magyaros zöldségleves, pulykapörkölt galuskával és csemege uborkával

Mintavétel ideje: 2019. július 02.

Mintavételi alap : 40 adag 

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 7-14 éves korosztály

A főzőkonyha neve, címe:
Piki Centrum Étterem
(8710 Balatonszentgyörgy, Csillagvár utca 1.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Magyaros zöldségleves (318 g /adag)

Külső megjelenés:

Sárgás színű, opálos, kissé zavaros alaplében jellemző színű zöldborsószemek, 1x1 cm-kockára darabolt narancsos sárgarépa és törtfehér gyökérzöldség kockák, elvétve jellemző színű brokkoli és karfiolvirág foszlányok, zöldfűszerszemcse és zöldfűszerlevéldarabok, levesbetétként vajszínű rövid csőtészta látható. A zöldségek némelyike nem megfelelően tisztított, barnás elszíneződést tartalmaz. A tetején nagyobb mennyiségben zsiradék látható. Az elnevezés és a bírált étel nincs teljesen összhangban, a magyaros elnevezésre jellemző összetevők (pirospaprika, hagyma, lecsóalap stb.) használat nem tapasztalható.

Állomány:

Az alaplé hígan folyó, a zöldségek és a levesbetét megfelelően átfőtt. Kissé zsíros hatású.

Illat: A zöldségek közül a zöldborsó illata dominál, ami inkább konzerv termékre emlékeztető illatú.
Íz:

Konzerv zöldborsóra jellemző íz dominál, megfelelően ízesített-fűszerezett, de kissé zsíros érzetű.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pulyakpörkölt galuskával  (130 g + 224 g/adag)

Külső megjelenés:

Pirospaprikától narancsosra színezett, apró zsiradékcseppeket tartalmazó, megfelelő sűrűségű, fővéskor lepöndörödött paprika- és paradicsomhéjat is tartalmazó szaftban kockára darabolt, törtfehér metszésfelületű húskockák láthatók. A köret drappos színű, jellemző formájú galuska tészta, zsiradéktól csillogó felülettel. A hús mennyisége a körethez képest kissé kevés.

Állomány:

A galuska megfelelő puhaságú, kissé száraz, a hús puha, egyenletesen átfőtt, de a pulykára jellemző szárazabb állományú. A szaft megfelelő sűrűségű.

Illat: A pörkölt jellemző, paprikás-hagymás illatát kissé elnyomja a galuska, húshoz képest nagyobb mennyiségéből eredő olajos-főtt tésztás illata.
Íz:

A galuska kissé lisztes ízű, a sóhasználat kissé túlzó, a pörkölt kissé gyengébben ízesített, fűszerezett.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Csemegeuborka  (25 g/adag)

Külső megjelenés:

Hosszában félbevágott, felezett, kb. 5 cm nagyságú, átmenetes, sötétebb és világosabb olívazöld színű, göbös felületű csemegeuborka a savanyúság.

Állomány:

Megfelelő állományú, jól rágható, harapáskor roppan.

Illat: Ecetes illat dominál.
Íz:

Ecetes-savanyú ízű, utóízként édes íz érezhető.

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad :

Pulykapörkölt

  • étolaj, napraforgó
  • feketebors, őrölt
  • fokhagyma
  • köménymag, őrölt
  • lecsó natúr konzerv
  • paradicsom
  • pirospaprika
  • pulyka medaillons
  • só-csökkentett nátriumtartalmú
  • vöröshagyma
  • zöldpaprika

A többi készételhez nem érkezett be anyaghányadnyilvántartás.


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >