null Részvétel az ellenőrzési rendszerben

Részvétel az ellenőrzési rendszerben

Részvétel az ellenőrzési rendszerben
2022. május 23, hétfő

Részvétel az ellenőrzési rendszerben

Valamennyi, az alábbi mezőgazdaságból – beleértve az akvakultúrát és a méhészetet is – származó termékeket és az ezen termékekből származó termékeket előállító, elkészítő, jelölő, forgalomba hozó, harmadik országból az Unióba importáló vagy az Unióból exportáló gazdasági szereplő bármilyen termékének ökológiaiként vagy ökológiaira való átállásban lévőként való forgalomba hozatala előtt köteles ökológiai gazdálkodás vonatkozásában elismert tanúsító szervezethez bejelentkezni, és tevékenységét tanúsító szervezet ellenőrzése alatt végezni:

  • élő és feldolgozatlan mezőgazdasági termékek – állatok, növények és vetőmagok, gombák;
  • feldolgozott élelmiszerek;
  • takarmány;
  • az (EU) 2018/848 rendelet I. mellékletben szereplő a mezőgazdasághoz szorosan kapcsolódó egyéb termékek: matétea, csemegekukorica, szőlőlevél, pálmafacsúcsrügy, komlóhajtás, továbbá növények hasonló, étkezésre alkalmas részei és az azokból előállított termékek, élelmiszerben vagy takarmányban történő felhasználásra szánt tengeri só és egyéb sók, legombolyítható selyemgubó, természetes mézgák és gyanták, méhviasz, illóolajok, természetes parafából készült dugók, nem agglomerált, és kötőanyag nélkül, kártolatlan és fésületlen pamut, kártolatlan és fésületlen gyapjú, nyers bőr és kezeletlen irha, hagyományos növényalapú növényi készítmények.


A vadon élő állatok vadászatából vagy halászatából származó termékek nem tekinthetők ökológiai terméknek!
Akik mentesülnek
Azon gazdasági szereplők, akik/amelyek közvetlenül a végső fogyasztó vagy végfelhasználó részére értékesítenek előrecsomagolt ökológiai termékeket, mentesülnek a bejelentkezési kötelezettség alól és ökológiai tanúsítvánnyal sem kell rendelkezniük, feltéve, hogy ezeket a termékeket kizárólag az értékesítés helyével összefüggő módon:

  • állítják elő (saját termék előállítása esetén),
  • készítik el,
  • vagy tárolják, 

vagy

  • ezeket a termékeket nem harmadik országból hozzák be,
  • fenti tevékenységeket nem adják ki harmadik félnek alvállalkozásba.

Tanúsítvány kereső
A Magyarországon tanúsító szervezet ellenőrzése alatt tevékenykedő ökológiai gazdálkodók tanúsítására vonatkozó információk a tanúsító szervezetek honlapján keresztül elérhetőek. A kereső segítségével ellenőrizhető például, hogy az ökológiai jelöléssel ellátott termék előállítója valóban jogosult volt-e a terméket „bio/öko/ökológiai” jelöléssel forgalomba hozni.

 
A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. tanúsítványkeresője:
https://hu-oko-01.hu/ACM/faces/form/portal/login/home_portallogin.xhtml
A Bio Garancia Kft. tanúsítványkeresője:
https://www.bio-garancia.hu/hu/easy-cert-tanusitvany-kereso

Amennyiben az Ön által keresett gazdálkodó érvényes tanúsítványát a tanúsítvány keresőkben nem találta meg és tudomása van róla, hogy a gazdálkodó ökológiai minősítéssel terméket hozott forgalomba, azt kérjük, szíveskedjék jelezni a Nébih Zöld számán (06-80/263-244), vagy az ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu e-mail címen.

Friss hírek

Bővül a tűzgyújtási tilalommal érintett terület hazánkban
2022. június 23, csütörtök

Bővül a tűzgyújtási tilalommal érintett terület hazánkban

A kritikusan száraz talajviszonyok és a kánikula miatt, az előreláthatóan továbbra is csapadékszegény időjárásra való tekintettel a hatóság 2022. június 24-től kiterjeszti a tűzgyújtási tilalmat Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre is. A korlátozás Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is tovább él.

Tovább >

Illegális haltárolóhelyet lepleztek le a halőrök a Balatonon
2022. június 22, szerda

Illegális haltárolóhelyet lepleztek le a halőrök a Balatonon

Több éve működtetett illegális haltárolóhelyet lepleztek le a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. és a Nébih Állami Halőri Szolgálatának halőrei. A Balatonkenesén található, 40 m3 térfogatú gödörben 23 pontyot helyezett el a horgász, amelyek nagy részét sértetlenül sikerült visszahelyezni a Balatonba. A halak ezúttal megúszták, a jogsértő horgász azonban nem lesz ilyen szerencsés.

Tovább >