null Rendkívül fontos a paradicsomot károsító ToBRFV fertőzés megelőzése

Rendkívül fontos a paradicsomot károsító ToBRFV fertőzés megelőzése

2021. december 8, szerda

A paradicsom barna termésráncosodást okozó ToBRFV károsító terjedése valós veszély Magyarországon is, idén 4 különböző helyen mutatták ki a jelentős gazdasági kárt okozó vírust. A fertőzés elleni védekezés csak hatékony prevenciós intézkedésekkel valósítható meg, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a paradicsomtermesztő gazdák figyelmét az önellenőrzésen alapuló laboratóriumi vizsgálat fontosságára. Aki a megfelelő megelőzést elmulasztja, annak számolnia kell a károsító megjelenésének kockázatával, ez esetben azonban már csak az állomány megsemmisítése az egyetlen lehetőség a vírus elpusztítására és terjedésének megakadályozására.

A prevenciós eljárásokról a Nébih következő cikkében olvashatnak részletesen:
Felhívás az önellenőrzés keretében végzett laboratóriumi vizsgálat fontosságára a ToBRFV fertőzés megelőzése érdekében


Friss hírek

2024. április 22, hétfő

Figyelem: Sok használt növényvédő gép tanúsító matricája lejárhatott a közelmúltban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmezteti a növényvédő gépet üzemeltető termelőket, hogy a kötelező felülvizsgálati rendszer bevezetése óta már másodszor volt esedékes az 5 évnél idősebb gépek 3 évente kötelező műszaki felülvizsgálata. Ha egy permetezőgép nem felel meg az előírásoknak, a hatóság a munka beszüntetésére kötelezheti a gazdálkodót, valamint pénzbírságot is kiszabhat.

Tovább >

2024. április 22, hétfő

Vegyes eredményekkel és számos szankcióval zárult az idei tavaszi szezonális ellenőrzés

Március 1. és április 1. között tavaszi szezonális ellenőrzés zajlott az egész országban. A Nébih irányításával az élelmiszerlánc-felügyeleti szervek 2420 ellenőrzést végeztek, több mint 15 millió forint értékben szabtak ki bírságot, és mintegy 13 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból. A hatósági felügyelők leggyakrabban higiéniai, nyomonkövethetőségi és a dolgozók egészségügyi alkalmasságával kapcsolatos hiányosságokat tapasztaltak. Laboratóriumi vizsgálat céljából a húsvéti időszak népszerű termékeit: a tormákat és a sonkákat vették górcső alá. A cél az volt, hogy az ünnepek alatt is kizárólag biztonságos élelmiszerek kerüljenek a családok asztalára.

Tovább >