null Felhívás az önellenőrzés keretében végzett laboratóriumi vizsgálat fontosságára a ToBRFV fertőzés megelőzése érdekében

Felhívás az önellenőrzés keretében végzett laboratóriumi vizsgálat fontosságára a ToBRFV fertőzés megelőzése érdekében

Felhívás az önellenőrzés keretében végzett laboratóriumi vizsgálat fontosságára a ToBRFV fertőzés megelőzése érdekében
2021. december 8, szerda

A paradicsom barna termésráncosodást okozó ToBRFV károsító terjedése valós veszély Magyarországon is, idén 4 különböző helyen mutatták ki a jelentős gazdasági kárt okozó vírust. A fertőzés elleni védekezés csak hatékony prevenciós intézkedésekkel valósítható meg, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a paradicsomtermesztő gazdák figyelmét az önellenőrzésen alapuló laboratóriumi vizsgálat fontosságára. Aki a megfelelő megelőzést elmulasztja, annak számolnia kell a károsító megjelenésének kockázatával, ez esetben azonban már csak az állomány megsemmisítése az egyetlen lehetőség a vírus elpusztítására és terjedésének megakadályozására.

A prevenciós eljárások egyik alapvető mozzanata az egészséges vetőmag használata. A paradicsom vetőmag Európában növényútlevél-köteles, harmadik országból történő behozatala pedig növényegészségügyi bizonyítványhoz kötött. Ezek az előírások megfelelő betartásuk esetén jelentősen csökkentik egy esetleges fertőzés kockázatát, azonban a felelősséggel gondolkodó gazda ennél többet is tehet, önellenőrzés keretében végzett vizsgálattal tovább csökkentheti a kockázatot. A ToBRFV esetében ez a vetőmag tételes laboratóriumi ellenőrző vizsgálatát jelenti. Az eddigi ellenőrzési tapasztalatok azt mutatják, hogy a magyar gazdák komolyan veszik a vírus jelentette kockázatot, és élnek a laboratóriumi vizsgálat lehetőségével. Ezen vizsgálatokat gyakran külföldi, elsősorban holland magán laboratóriumokban végeztetik, amelyek ugyan megfelelő akkreditációval rendelkeznek, de az általuk elvégzett munka mégis kívánnivalót hagy maga után. Tapasztalataink szerint az eredményközlés hosszadalmas, a vizsgálati díj pedig egyáltalán nem olcsó. A vizsgálati eredményközlés sem mindig felel meg az akkreditációs előírásoknak. 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) minden tekintetben a gazdák érdekeit szolgáló vizsgálatokkal rendelkezik.

A munkavégzés
-    gyors, akár egy-két napon belül rendelkezésre áll az eredményközlő, szemben a holland példával, ahol egy hónap is eltelt a megrendeléstől az eredményközlésig
-    kedvező árú, jelentősen olcsóbb, mint a külföldi laborok
-    mindig az aktuális, nemzetközileg elismert protokoll alapján történik, folyamatosan frissítve, modernizálva az alkalmazott módszertant.

A fentieknek köszönhetően az eredmények megbízhatóak.

Európában minden laboratórium köteles értesíteni a nemzeti hatóságot, ha olyan vizsgálati eredményt tapasztal, amely bejelentésköteles. A zárlati károsítók, köztük a ToBRFV is ide tartozik, vagyis bejelentésköteles. A Nébih laboratóriumaiból egy esetleges pozitív vizsgálati eredményről azonnal és első kézből értesül a hatóság, így a legrövidebb időn belül megtehetőek azok az intézkedések, amelyek a fertőzés blokkolására, illetve a gazdasági kár mérséklésére szolgálnak. Külföldi laborvizsgálat esetén szintén megtörténik a hatóság értesítése, ez azonban jóval több időt vesz igénybe. Ennek negatív következményei elsősorban az érintett gazdára, valamint a többi, ugyanezen növényt termesztő gazdára nézve kritikusak!

Mit érdemes tudni a hazai vizsgálatokról? 
A ToBRFV laboratóriumi vizsgálatát a minta típusától függően hazánkban két helyen végzik.
-    Vetőmagminták vírus vizsgálata Velencén:
Nébih ÉLI Velencei Virológiai Laboratórium; cím: 2481 Velence, Ország út 23.;
 T: 06-22/589-240; e-mail: vvl@nebih.gov.hu

-    Növényi részek és a vetőmagminták viroid vizsgálata Budapesten:
Nébih ÉLI Növényegészségügyi Diagnosztikai Nemzeti Referencia Laboratórium 
cím: 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145.;
T: 06-1/309-1000/1814; 06-1/309-1000/1877; e-mail: NDNRL@nebih.gov.hu

Milyen megelőző intézkedéseket tehet a termelő?
-    csak megbízható forrásból szerezzen be szaporítóanyagot
-    külföldi előállítású vetőmagoknál itthon végeztessen a vetés előtt laboratóriumi vizsgálatot 
-    végezzen önellenőrzést a növényállományban 
-    szigorúan tartsa be a termesztés és forgalmazás során az általános higiéniai szabályokat 
-    végezze el a használt eszközök, göngyölegek alapos és rendszeres fertőtlenítését

A prevenciós eljárásokon túl, fontos kiemelni, hogy a ToBRFV gyanú esetén a terjedés megakadályozása érdekében a termelőnek haladéktalanul értesítenie kell a területileg illetékes megyei kormányhivatalt.


Friss hírek

A madárinfluenza miatt felállított megfigyelési körzeteket is feloldotta a Nébih a déli országrészben
2022. július 4, hétfő

A madárinfluenza miatt felállított megfigyelési körzeteket is feloldotta a Nébih a déli országrészben

Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyében nem történt újabb kitörés a védőkörzetek feloldása óta, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az összes megfigyelési körzetet feloldotta ezekben a megyékben. Bár a járványügyi helyzet jelenleg kedvező, a járványvédelmi fegyelem lazításának korántsem jött el az ideje.

Tovább >

Változások a speciális eszközök használatában az ASP hatékonyabb felszámolása érdekében
2022. július 4, hétfő

Változások a speciális eszközök használatában az ASP hatékonyabb felszámolása érdekében

A jövőben a vadászatra jogosultak alkalmazásában álló hivatásos vadászok is használhatnak speciális eszközöket az állománygyérítési célból elrendelt, diagnosztikai vaddisznó-kilövések során. Az új rendelkezés alapján a lehetőség Magyarország teljes területére, valamennyi kockázati kategóriára kiterjed.

Tovább >