null Pest vármegye - 33. számú vizsgálat - Kosdi Csoda-Vár Óvoda és Bölcsőde - Kosd

Pest vármegye - 33. számú vizsgálat - Kosdi Csoda-Vár Óvoda és Bölcsőde - Kosd

Pest vármegye - 33. számú vizsgálat - Kosdi Csoda-Vár Óvoda és Bölcsőde - Kosd

33. számú vizsgálat

A mintavétel helye:
Kosdi Csoda-Vár Óvoda és Bölcsőde
(2612 Kosd, Eőszi Lőrinc tér 1 (Óvoda))

A menü minősítése:

KIVÁLÓAN MEGFELELT 20,0 pont

Menü: Zöldségleves, Kelkáposzta főzelék, sertés sült, Szeletelt fehér kenyér
Mintavétel ideje: 2023.03.30.

Korosztály: 4-6 éves

Mintavételi alap: 73 adag 

A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Kosd Község Önkormányzat
(2612 Kosd, Szent István utca 2.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Zöldség leves (313 g /adag)

Külső megjelenés:  
Külső megjelenés: Az alaplé sárgászöld árnyalatú, opálos, benne sárgarépa-, és fehér gyökérzöldség kocka látható, méretük azonos. Apró zöldfűszer darabokat, valamint fekete fűszerszemcséket tartalmaz. A levesbetét fodros szélű kiskocka, mennyisége megfelelő, zömében különálló darabok. A leves alján zöldségfoszlányok láthatók. Tetszetős.
Állomány: Az alaplé hígan folyó, jellegének megfelelő, a zöldségek puhák, kellően átfőttek, könnyen rághatók. A levesbetét puha, átfőtt, jól rágható.
Illat: A fűszerezés mellett a zöldségek illata jól érezhető, harmonikus. Az étel illata az elnevezéssel összhangban van.
Íz: A zöldségek íze könnyen felismerhető, harmonikusan fűszerezett, a só ízfokozó hatása megfelelően érvényesül, ízletes.

Kelkáposzta főzelék, sertés sült (278 g + 42 g / adag)

Külső megjelenés: Az alapszósz drappos-zöldesvajszínű, amiben közel azonos méretűre darabolt világoszöld és sárga kelkáposzta darabok, valamint fekete fűszerszemcsék láthatók. Tetszetős megjelenésű. Az egy szelet sült sertéshús felülete lisztes kéreggel és fűszerszemcsékkel borított. Világosbarnára pirult, jól tisztított, alján kevés narancssárga zsiradék látható. Tetszetős.
Állomány: Az alapszósz megfelelő sűrűségű, sűrítésből eredő csomót nem tartalmaz, egynemű. A kelkáposzta jól átfőtt, puha, jól rágható. A hússzelet kellően átsült, jól vágható, jól rágható, megfelelően rugalmas, rágáskor szájban jól összeálló. Fűszerezése egyenletes.
Illat: A főzelékben a kelkáposzta illata dominál, mellette a hagyma és a köménymag jól kivehető. A hús jellegzetes sült-pirult illata a fűszerekkel jól harmonizál.
Íz: A főzelékben a kelkáposzta íze dominál, jellegéből adódóan kissé kesernyés utóíz érezhető. A sülthús jellegzetesen fűszerezett, harmonikus ízvilágú, a főzelékkel jól kiegészítik egymást. A só ízfokozó hatása megfelelően érvényesül.

Szeletelt fehér kenyér (33 g / adag)

Külső megjelenés: Szabadon vetett, kenyérből szelt, fél szelet fehér kenyér. Héja egyenletes aranybarnára sült, felülete kevésbé fényes, alja tiszta. Belseje felhasznált lisztre jellemző, egyenletesen lazított, kisebb-nagyobb légüreget tartalmaz, héjtól nem elváló. Tetszetős
Állomány: Egyenletesen átsült, rugalmas, laza szerkezetű, csomómentes.
Illat: Fehér kenyérre jellemzően aromás, harmonikus, tiszta.
Íz: Jellegének megfelelő, savanykás, harmonikus. A só ízfokozó hatása megfelelően érvényesül.

Részletes összetétel/anyaghányad

Zöldségleves

  • olaj
  • liszt
  • levstészta
  • bors, fekete, őrölt
  • fűszerpaprika, csemege
  • só, jódozott
  • ételízesítő (sómentes)
  • gyökér (petrezselyem) friss
  • petrezselyemzöld, csomós
  • sárgarépa
  • vöröshagyma
  • zeller
  • karalábé, mirelit
  • lecsó, konzerv

Kelkáposzta főzelék

  • olaj
  • liszt
  • bors, fekete, őrölt
  • fűszerpaprika, csemege
  • kömény, őrölt
  • majoranna, morzsolt
  • só, jódozott
  • burgonya
  • fokhagyma, friss
  • kelkáposzta, friss
  • vöröshagyma

Sertéssült

  • sertés karaj
  • olaj (napraforgó)
  • só, jódozott
  • fokhagyma, friss
  • vöröshagyma

Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >